Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Leif GW Persson om åldrandet och skrivandet

09 mar, 2018 
Henrik Högström
Leif GW Persson berättar om känslorna inför att fylla 73 år och den långa karriären.
Leif GW Persson, som fyller 73 år den 12 mars, är fullt upptagen just nu. Så det blir varken tårta eller firande på födelsedagen. "Det blir mycket spartanskt".
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Åldrandet är inget som stör arbetstakten. Eller det verkar i alla fall inte vara något som GW grubblar eller ligger sömnlös över.

Han låter närmast hurtig över frågan om hur han reflekterar kring att fylla 73 den 12 mars.

– Då är det väl hög tid att man försöker få ordning på sitt liv. Planerar framtiden och sådant där. Men just nu har jag bara en sak i huvudet och det är att bli färdig med den här boken.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Med boken menar GW uppföljaren till självbiografiska romanen Gustavs grabb (Bonniers) som kom 2011.

Gustavs grabb beskriver GW:s barndom, uppföljaren handlar om yrkeskarriären.

Leif GW Persson sittandes på stol inomhus med jaktgevär i knäet.
I smällen efter den så kallade Geijer-affären var GW nere för räkning. Men han reste sig och skrev Grisfesten. Resten är, som det heter, historia. Foto: IBL

Och det är en karriär som i mångt och mycket skett i offentlighetens ljus med publika toppar och dalar. Leif GW Persson har till exempel berättat om hur han satt med en jaktbössa i munnen men inte klarade att trycka av när den så kallade ”Geijer-affären” briserade på 70-talet. Istället för att trycka av skrev han en roman om brottslighet och fick fart på en ny karriär.

Leif GW Persson och Kjell Stensson på kongress för Deckarförfattare 1982.
Leif GW Persson och Kjell Stensson på kongress för Deckarförfattare 1982. Foto: IBL

Polisprofessorn Leif GW Persson har som få lyckats kombinera ond bråd död med gemytlig folklighet. En kombination som fängslar tv-tittarna i produktioner som Veckans brott i SVT och GW:s mord i Tv4.

Annons

Här kan kriminologen, på sitt eget oefterhärmliga sätt, gå till botten med olösta brott, gräsliga mord och polisarbete. Leif GW Persson både sågar och berömmer på samma självklara vis.

”Kommer inte svinga yxan”

Och arbetstakten är fortsatt hög.

Vid det här laget har han sålt drösvis med böcker, gjort tv och basar för ett företag som omsätter miljoner.

Man skulle kunna tänka sig att en självbiografi är ett ypperligt tillfälle att ge kritiker och motståndare ”betalt för gammal ost”. Men enligt Leif GW Persson finns det ingen sådan agenda.

– Nej, nej. Jag är mitt gamla försonliga jag. Däremot är det upp till läsaren vad man vill dra för slutsatser av min beskrivning av deras insatser i olika sammanhang, säger författaren.

– Men själv kommer jag inte att svinga yxan. Jag är för gammal för sånt.

I ”GW:s Mord” får polisprofessorn gå igenom och dissekera uppmärksammade svenska brottsfall igen.
I GW:s Mord får polisprofessorn gå igenom och dissekera uppmärksammade svenska brottsfall igen. Som till exempel styckmordet på Catrine Da Costa.

Under våren kommer GW att synas i tredje säsongen av GW:s mord på TV4. Serien som tar upp professorns egna favoritgräsligheter från ett långt yrkesliv.

Annons

– Jag kan ju inte berätta vilka fall det är vi tar upp men det är det där gamla vanliga med uppmärksammade brottsfall som vi tar upp och diskuterar, säger Leif GW Persson.

Två av Grabbarna på Fagerhult. Jan Guillou och Leif GW Persson.
Två av Grabbarna på Fagerhult. Jan Guillou och Leif GW Persson. Foto: IBL

Leif GW om Kevin-fallet: ”en rättsskandal”

Ett av fallen som intresserar mest kommer inte att vara med. Det handlar om det uppmärksammade mordet på Kevin i Arvika 1998 där två andra barn ursprungligen pekades ut av polisen som ansvariga.

När SVTs Dokument Inifrån gick igenom fallet i en uppmärksammad dokumentärserie 2017 kunde man dock peka på flera brister i polisarbetet som lett till utpekandet.

Annons

Bröderna, som var fem och sju vid tillfället, pressades i många och långa förhör. Det fanns inget dokumenterat erkännande och ingen rättslig prövning.

Brister som lett till att åklagare tagit upp utredningen på nytt.

Bröderna, som levt med stämpeln mördare sedan de var barn, hoppas nu på att bli friade.

– Det var ju Dan Josefsson som började rota i det där. På sitt vanliga förtjänstfulla sätt, säger Leif GW Persson som också satt sig in i fallet och kallat det för ”en rättsskandal”.

GW menar att det finns en tänkbar gärningsman som figurerade i utredningen redan 1998. En kille som var tonåring vid tillfället och som gjort sig skyldig till övergrepp på småpojkar.

– Det är ett mysterium hur man har missat honom, säger Leif GW Persson som radar upp omständigheter där polisens varningslampor borde blinkat.

Annons

Bland annat det faktum att den tänkbara gärningsmannen gjorde sig skyldig till ett övergrepp i samma geografiska område mindre än ett år efter att Kevin hittades död.

– I det läget borde varje polis värd namnet rest sig på bakbenen och sagt ”Nämen för i helvete! Två sådana här ärenden i ett så litet område inom den tidsramen, det kan inte vara en slump”.

– Skulle man bara kunna ta sig dit så är man nog äntligen hemma med den där sorgliga historien.

Leif GW Persson med sin fru Kim.
Leif GW Persson med sin fru Kim. Foto: TT

GW om löftet att gå ner 50 kilo

Så det bli alltså varken mottagning eller tårta på födelsedagen. Tårtan hade ju förresten stört professorns privata korståg mot kilona. Leif GW Persson gick, som bekant, ut med ett offentligt nyårslöfte om att gå ner 50 kilo förra året.

Annons

Och kampen fortsätter.

– Jojo, nu har det börjat röra sig neråt igen. Så här dags har jag väl drygt 20 kilo kvar. Men ju närmare man kommer desto svårare blir det, säger Leif GW Persson.

Så du är i mål till midsommar eller?

– Ah, det vettifan, men jag har inte släppt tanken, det är det viktiga. Och jag gick ju faktiskt ner 22 kilo förra året. Jag gick från att vara smällfet till att bara vara en normal tjockis.

Annons