Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lili och Susies stöd till Börje Salming efter ALS-beskedet

21 okt, 2022 
Felicia Hovryd
Börje Salming, Lili och Susie Päivärinta
Tidigare i år diagnoserades Börje Salming med ALS och blir allt sjukare. Nu visar popduon Lili och Susie sitt stöd till familjen Salming efter sjukdomsbeskedet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var i maj som hockeylegendaren Börje Salmings hälsa började försämras. Nu har det gått drygt fem månader och det var många som blev berörda av nyheten att Börjes ALS fortskridit och blivit så illa att han nu inte längre kan prata.

Se också: Det här är ALS – så utvecklar det sigBrand logo
Se också: Det här är ALS – så utvecklar det sig

I en lång intervju med Expressen berättade Börjes fru Pia Salming att de nu kommunicera med hjälp av gester, kramar och en Ipad.

– Det går inte att beskriva. Att se personen du älskar må så här dåligt… och du kan inte göra någonting. Det är en smärta varje dag att se hur dåligt Börje mår. Och den här frustrationen – vi har knappt om tid, säger Pia Salming till Expressen.

Efter intervjun är två av dem som nu skickar sitt stöd till familjen popduon Lili & Susie.

Annons

Lili och Susie stöd till familjen Salming

Systrarna Lili och Susie Päivärinta har i många år varit engagerat i att samla in pengar till ALS-forskningen. Deras nära vän Joakim Nordström Ribbing var precis som Börje en vältränad idrottare. Joakim var elitspelare i innebandy och gymnastikdirektör som irriterade sig på sin dåliga balans när han en dag snubblade och ramlade ner på golvet i sitt hem. Den dåliga balansen var troligen ett tidigt tecken på Joakims ALS – och 2020 gick Joakim bort, bara 50 år gammal.

– Den resan var fruktansvärd att se. Men det var samtidigt fantastiskt hur han slogs mot sjukdomen in i det sista, säger Susie i en intervju med Expressen.

Under de åren som Susie har träffat ALS-drabbade berättar hon att många har liknande bakgrunder som Börje och Joakim – elitidrottare, maratonlöpare och fotbollsspelare.

– Vissa människor tror man inte ska bli svårt sjuka. Mycket är en gåta med den här sjukdomen, berättar hon.

”Jag tycker det är fruktansvärt”

Börjes sjukdomsresa har berört både Lili och Susie, systrarna känner inte Börje men de har träffats på olika event. Susies sambo Stefan ”Myran” Gustavsson är dock bekant med hockeylegendaren då Stefan tidigare spelade ishockey i Djurgården, AIK och Linköping.

Det skär nästan i hjärtat på Susie när hon läste att Börje, precis som många andra äldre ALS-patienter, nekats en personlig assistent då han har hunnit fylla 65 år.

– Jag blir så ledsen av att höra att man nekas assistenter. Efter allt han gjort och betytt för Sverige som idrottsman ska han nästan behöva sitta och be om ursäkt för att han blivit sjuk. Jag tycker det är fruktansvärt.

På söndag arrangerar systrarna en välgörenhetsgala för att just samla in pengar till ALS-forskningen.

Annons