Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Linda Bengtzing stöttar 9-åriga sonen med NPF-diagnos: ”Ständig strid”

28 sep, 2023 
Artisten Linda Bengtzing är 9-åriga sonen Nils största supporter.
Efter ”ett jävla liv” med år av BUP-utredning och fastställda NPF-diagnoser har han äntligen fått hjälpen han har rätt till.
Men i skolan möter de fortfarande stort motstånd.
– Där är det ständig strid faktiskt, som dock har blivit vardag, säger hon till nöjessajten Hänt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: Det här är NPFBrand logo
Se också: Det här är NPF

Linda Bengtzing är Sveriges mesta schlagerprinsessa och faktiskt den artist som ställt upp i den svenska Melodifestivalen flest gånger i programmets historia. Under hösten 2023 är Jag ljuger så bra-sångaren är aktuell med en Sverigeturnén En jäkla massa schlager tillsammans med en annan veteran i sammanhanget; Alcazar-sångaren Magnus Carlsson.

Föga förvånande är det full fart även i stjärnans privatliv. Bland annat har hon tagit på sig rollen som sonens förkämpe i hans dagliga kamp med att få hjälp, som han har rätt till, i skolan.

Annons

Något som hon gärna gör.

Linda Bengtzing stöttar sonen med NPF-diagnos

Sedan 2008 lever hon tillsammans med fästmannen Peter Ståhlgren. En kärlekssga som tar avstamp i det gemensamma yrket inom musiken. Peter var nämligen gitarrist i hennes kompband.

Tillsammans har de två barn; den 14-åriga dottern Vera och den 9-åriga sonen Nils.

När Linda gästade radioprogrammet Halv tre med Lotta Bromé tidigare i år titulerade hon sig stolt som ”funkismamma” och öppnade upp om sonen Nils svårigheter i skolan – och riktar kritik mot svenska skolan på kuppen.

– Vi ville ha hjälp till honom från skolan, som man har rätt till. Men skolan finns inte där för barnen, inte för de som inte passar in i rutan. Så de vägrade hjälpa oss och då kände vi att vi skulle utreda honom för att få bättre hjälp då, sa hon då.

Vidare berättar hon att utredningen resulterade i två NPF-diagnoser, varav en ADHD.

Annons

Hon berättar att hon själv är bekant med funktionsvariationer sedan tidigare och att LSS-stöd diskuterats. Men att vägen dit påverkade hela familjen. Inte minst Nils.

– Det tog flera år. Vi tyckte att han skulle få hjälp utifrån där han var. Så vi utredde honom, och just nu är det berättigat. Det är ett jävla liv, med BUP och utredning. Det tog tid alltså!

Linda Bengtzing och partnern Peter Ståhlgren tillsammans med de gemensamma barnen Vera och Nils på premiären av Cirkus Brazil Jack i somras.

Bengtzing om sonens kamp: ”Ständig strid”

I en ny intervju med nöjessajten Hänt berättar Linda att BUP-utredningen lyckligtvis sammanföll med en tid då hon själv inte hade så mycket jobb, nämligen coronapandemin.

Annons

– För mig blev det en möjlighet att finnas där för honom. Varje dag, berättar Bengtzing.

Vidare förklarar hon att Nils, eller Nisse som hon kallar honom, fortsatt har utmaningar i skolan och att hennes ”jobb” som förälder innebär att hon tar på sig rollen som hans förkämpe – för att han ska få den hjälp han behöver!

– Ja, skolan är det ju jättemycket runt eftersom Nisse har ju sina svårigheter också. Så där är det ständig strid faktiskt, som dock har blivit vardag. Men den tar jag gärna, säger hon till sajten.

NPF-diagnoser

NPF står får neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och är ett samlingsnamn för olika tillstånd eller diagnoser. Tillhör man de cirka 100 000 svenskar som idag har någon typ av npf-diagnos så har man en hjärna som fungerar annorlunda. Diagnoserna det handlar om är bland annat adhd, adhd, autismspektrumstörning, tvångssyndrom och Tourettes syndrom.

Källa: Hjärnfonden

Annons