Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Linda-Marie om bikinibilden som förändrade livet: ”Sorgligt att min kropp blev en världsnyhet”

25 jul, 2022 
Amanda Olsson
Linda-Marie Nilsson
Linda-Marie Nilsson, 31, lade ut en bild på sig själv i bikini på Facebook som på bara några timmar fick tusentals hyllningar och reaktioner – och blev en världsnyhet. Nu berättar hon om sina tankar kring det och om hur bilden blev startskottet på hennes offentliga resa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 8 peppiga konton att följa på InstagramBrand logo
Se också: 8 peppiga konton att följa på Instagram

Det var för exakt tio år sedan som författaren Linda-Marie Nilsson laddade upp inlägget som väckte starka reaktioner över hela världen.

Inlägget innehöll en bild på henne själv i en rutig bikini på stranden, med texten: ”Jaja, kan alla med platta magar lägga ut sina strandbilder så kan väl jag också det”.

Detta trots att hon bara något år tidigare hade fått elaka kommentarer om bikinin – vilket resulterade att hon gömt den längst ner i byrålådan. Istället tog hon modet till sig att använda den och bad sedan sin lillebror knäppa en bild på stranden när hon poserade i solnedgången.

Bilden spreds som en löpeld över hela världen

Över bara en natt hade bilden spridits över hela världen och fått över 80 000 gillningar.

Annons

Linda-Marie fick göra intervjuer på löpande band efter den uppmärksammande bilden – men det uppstod blandade känslor hos henne.

– Fantastiskt, och inte fantastiskt samtidigt. Det är ju jättetråkigt att min bild anses som så annorlunda att alla tidningar över hela världen måste ta upp det som en nyhet, säger Linda-Marie i en intervju.

”Kommer alltid att vara stolt över mig själv"

Hon berättar i inlägget på sitt Instagram-konto att hon blev så tagen av all kärlek, samtidigt som hon blev ledsen att det skulle bli en så stor grej att en 20-årig tjej gick och badade.

”Men jag kommer alltid att vara stolt över mig själv för det här. Både för att jag la ut bilden med darriga händer den där gången i bilen, men också för att jag sen gjorde allt jag kunde av det fönstret som öppnades för mig för att försöka förändra världen. Och på något litet sätt kanske den förändrades lite, där och då", skriver hon.

Gav ut en bok

Bikinibilden blev startskottet på den offentliga resan för Linda-Marie – som nu skriver mycket om kroppspositivism i sina sociala kanaler.

Annons

För fyra år sedan gav hon ut sin bok "Så lärde jag mig att älska min kropp". Detta efter att hon under hela sitt liv fått utstå hat för hur hon ser ut och känt ett stort utanförskap.

I en intervju med Aftonbladet berättar hon vilka hon främst riktar sig mot i sin bok.

– Boken är till för alla som ser ut som jag, men även de som inte gör det och som alltid har varit inkluderade eftersom de tillhör normen. Jag tycker att man borde tänka ett varv till hur man behandlar människor. Det är också mycket även jag tar för givet, jag är exempelvis vit och heterosexuell. Då kanske jag behöver vara extra uppmärksam på de områden där jag tillhör normen och se till att inkludera de som inte gör det. Man ska inte behöva ändra sig för att folk ska vara snälla, säger Linda-Marie.

Linda-Marie Nilsson
Linda-Marie Nilsson på sin releasefest för boken "Så lärde jag mig älska min kropp".
Annons