Lisa Miskovsky om motgångarna och skilsmässan

Lisa Miskovsky

Foto: Frida Funemy

Under några år kände sig Lisa orkeslös och tyckte inte att hon räckte till – varken som musiker eller mamma. Ungefär samtidigt gick hon igenom en skilsmässa. Men barnen och musiken gav henne glädjen tillbaka. 
I dag är hon lycklig sambo och har ny turné på gång.

Solbränd och fräsch, pigg och glad kommer Lisa Miskovsky instormande på Grand Hotel i Stockholm. I sin hand har hon en påse och hon tar ut ett tångliknande verktyg. Lisa berättar hur hon fått googla sig fram till hur hon skulle gå tillväga för att laga en grej i hennes badrum i Umeå. Nu har hon hittat och köpt griptången hon behöver.

Se också: 5 kändispar som varit tillsammans länge

5 kändispar som varit tillsammans betydligt längre än du tror
1:29

Efter reklamen: 5 kändispar som varit tillsammans betydligt längre än du tror

(1:29)

Slå på ljud

– Jag ringde runt till en massa sura människor som inte kunde hjälpa mig och då tänkte jag, hur svårt kan det vara att fixa det själv? säger Lisa.

Hon är just hemkommen från Spanien där hon tillbringat en tid tillsammans med sina två döttrar och sina föräldrar som bor där växelvis.

– Jag passade på att jobba en del och finslipade på det sista innan jag ska ut på turné i vår och sommar.

Jag önskar att jag fick skriva mer musik åt andra

Lisa beskriver att hennes musik än i dag är ”väldigt mycket Lisa”, vilket betyder Lisas röst till piano och akustisk gitarr. Hon har forfarande en förkärlek till melodier och texterna handlar främst om relationer. Då menar Lisa inte enbart kärleks- relationer utan även relationen till andras barn eller till sin 94-årige granne.

Lisa Miskovsky skriver musik åt andra

Lisa är en av Sveriges mest etablerade och största artister och låtskrivare. Hon har sålt drygt 200 000 album, vunnit två Grammis, erhållit fem Rockbjörnar, medverkat i Melodifestivalen och en rad annat.

Lisa Miskovsky sitter på en gata.

Lisa tror inte att en skilsmässa kan vara lycklig, men efteråt kan det komma mycket gott ur den.

Foto: Frida Funemyr

Förutom egen musik skriver Lisa även för andra artister. Bland annat har hon skrivit låten Shape of my heart till Backstreet Boys, en låt som än i dag drar in en hel del pengar till Lisa.

– Jag hörde att man ska sätta upp en musikal i New York med Backstreet Boys musik. Det är så klart jättekul att den låten kommer att vara med. Jag önskar att jag fick skriva mer musik åt andra, men tiden räcker inte till.

Lisa trivs väldigt bra med att skriva musik tillsammans med andra. Därför passar det henne att då och då vara med på olika låtskrivarläger. Då kommer det låtskrivare, musiker och producenter från alla möjliga delar av världen och skapar musik tillsammans.

– Det är roligt och kreativt att samlas på det sättet.

Åkte snowboard

Länge funderade Lisa på om det var musiken hon verkligen skulle satsa på. Hon tyckte nämligen det var så kul med snowboardåkningen och ingick till och med i landslaget.

– Det var några år då jag kände mig kluven, men jag tyckte inte om själva tävlingsmomentet i snowboardåkningen. Jag är nog för mycket hippie, helt enkelt.

Lisa fortsatte med sin snowboardåkning – och även med sitt hockeyspelande ända tills för tre år sedan då hon drabbades av diskbråck.

Måns Zelmerlöw, Jonas Björkman, Carola Häggkvist, Lisa Miskovsky

Carola och Lisa med Jonas Björkman och Måns Zelmerlöv på Hamburger Börs i samband med att stiftelsen Zelmerlöw & Björkman samlade in pengar för att skapa en bättre framtid för utsatta barn och ungdomar.

Foto: TT

– Usch, det var så ledsamt och klumpigt. Jag skulle lyfta in en stor gräsklippare i min bil och gjorde ett sådant där klassiskt dåligt lyft. Smärtan gjorde sig påmind på en gång och sedan dess har det inte blivit bra. Jag jobbar stenhårt med rehabilitering nu.

Drabbades av konstant värk

Hon tycker inte att det är förvånande att ryggen tagit stryk:

– Jag har ju burit och lastat instrument och förstärkare in och ut i bilar och på tåg under alla år.

Lisa berättar att hon har konstant värk dag som natt och tar smärtstillande.

– Jag har fått sluta med en hel del av de fritidsintressen som jag älskar. Även tennis är för tufft för ryggen.

Lisa har i stället fortsatt att surfa. Dessutom har hon fått ett helt nytt mer skonsamt intresse i rundpingis.

– Men alltså, det är ju så kul. När jag är i Stockholm går jag alltid till ett ställe på söder som kallas för Ugglan. Det är en rundpingislokal där folk i alla åldrar spelar mot varandra. Jag ska dit nu efter intervjun och träffa en kompis.

Jag klarade inte av att vara supermamma och göra superkarriär samtidig

Lisa beskriver entusiastiskt om hur hon träffat vänner där som hon till och med ska ut och resa med, om hur hon och Lars Winnerbäck spelat mot varandra där och om hur hon träffat andra musiker som hon sedan spelat in musik tillsammans med.

– Det är ju väldigt socialt. Jag har faktiskt även tagit med Kalle Moreus dit! Annars kan jag tycka att det är svårt att hitta nya vänner när man kommit upp i den här åldern, har familj och så. Men detta är det perfekta stället, upprepar Lisa glatt.

Hon menar att man måste se det positiva i det negativa. Utan diskbråcket hade hon kanske aldrig hamnat på Ugglan och därmed aldrig gjort alla dessa underbara möten?

Drabbades av total orkeslöshet

Lisa upplevs som energisk, och hon beskriver en period för några år sedan då hon upplevde en av sitt livs tuffaste matcher.

– All energi och kreativitet tog plötsligt slut.

Kalle Moreaus och Lisa Miskovsky på scen

Kalle Moreaus är en kär vän som Lisa turnerat med.

Foto: TT

Lisa hade just blivit mamma och hade svårt att hitta sin roll, både som mamma och musiker.

– Jag vet att det finns artister som kan amma ena sekunden och sedan gå upp på scen den andra, men jag klarade inte det. Jag klarade inte av att vara supermamma och göra superkarriär samtidigt. När jag var med barnen ville jag bara vara mamma och mitt upp i allt det där tog all energi bara slut. Jag hade ingen ork kvar till något alls.

Under en period gjorde hon endast det som absolut behövdes.

– Jag var inte kaxig under den där tiden, konstaterar Lisa.

Hon beskriver sedan att det var barnen och musiken som gav henne glädjen tillbaka. Energi kom tillbaka och hon var bland annat med i Melodifestivalen. Men sedan kom nästa bakslag: Skilsmässan.

– Det var så klart supergrymt. Jag tror ingen skilsmässa är lycklig, speciellt inte för barnen. Allt för länge hade jag stångat huvudet i marken för jag ville bara få det att funka. Men till slut var vi tvungna att våga släppa taget, säger Lisa som var tillsammans med sin exman Marius Sommer i över 17 år.

Lisa Miskovsky talar ut om dotterns autism: ”Inte så lätt”

De var väldigt olika och redan från början, men grejen var att de sågs så sällan. Han proffsåkte som snowboardåkare och Lisa turnerade.

– Seperationen var lite som att bränna ner en skog; det var så förödande och dött, men sedan när det åter börjar växa kan det bli så grönt och fint igen, menar Lisa.

Lisa har en ny kärlek

Sedan två år bor hon tillsammans med skåningen Jens Persson.

– Han flyttade upp till mig på landsbygden i norr från storstaden Malmö. Då måste man ju vara kär, skrattar Lisa.

Jag tror ingen skilsmässa är lycklig, speciellt inte för barnen

I en relation talar Lisa om vikten av humor.

– Att skratta ihop är något jag värdesätter mer och mer, men också att man delar intressen och kan hitta på saker tillsammans. Det är också mysigt att leva tillsammans med någon man kan ha intressanta samtal med. Jag får energi av att prata med Jens.

Jens har inga barn sedan tidigare, men funkar superbra tillsammans med Lisas döttrar.

– De har fått en jättefin relation och apropå det såg jag en så bra film, Shoplifters. Den handlade om att biologiska föräldrar inte alltid behöver vara de viktigaste personerna i barnens liv och att det inte behöver vara fel.

Saknar barnen varannan vecka

Att leva varannan vecka med barnen tycker Lisa är tufft.

– Trots att de bor hos sin pappa endast fem minuter ifrån oss kan jag sakna dem oerhört när de inte bor hos oss. Och det är klart att de varit ledsna över skilsmässan, framför allt så skäms man ju som förälder över att de ska behöva flytta fram och tillbaka. Det viktigast är att de får känna sig älskade.

Som mamma tycker Lisa att det är viktigt att lära sina barn att tacka för maten och hälsa på gamla.

– Vardagshyfs tycker jag är viktigt.

Lisa jobbade ett tag som simlärare och fick då ta hand om de barn som avvek från mängden.

– Jag tyckte väldigt mycket om barnen och människor som är annorlunda. Överlag tycker jag att vi blivit mer toleranta i vårt samhälle.

Tid är en annan sak Lisa tror är A och O i sin relation till barnen.

– Tid ihop löser problem. Tillbringar man tillräckligt mycket tid ihop med sina barn så sipprar oro och problem till slut fram. Jag kan känna en oro över föräldrar som lämnar sina barn framför skärmar. Jag spelar gärna med mina barn, men vi gör också annat ihop som att vara ute och grilla i naturen, vara fågelskådare eller åka skoter.

Lisa Miskovsky tittar in i kameran

Lisa Miskovsky tycker det är tufft att leva med barnen varannan vecka.

Foto: Frida Funemyr

Vem är Lisa Miskovsky?

Ålder: 44 år.

Familj: Sambon Jens Persson och döttrarna Elvira, 11, och Elsa, 9 år.

Bor: Umeå.

Yrke: Artist, låtskrivare.

7 frågor till Lisa Miskovsky

Vad gör dig lycklig?

– Jag är lycklig när folk i min omgivning mår bra och trivs, men också när jag får finnas som ett stöd för dem som inte mår så bra. Min 94-årige granne blev så glad när jag förra veckan hade fixat hans brunnslock. Den glädjen är obeskrivlig. Jag vill att mina vänner ska veta att jag finns där för dem. Jag har haft flera i min omgivning som haft problem med droger och jag har aldrig vikit från deras sida. Dessutom tycker jag att det är viktigt att visa barnen att det inte är farligt eller att man behöver vara rädd för att vara nära någon som är i sorg eller har det svårt.

Tror du på en högre makt?

– Jag tror på bra eller dåliga energier. Jag tror på intuition och att analysera människor och känslor. Man lär sig väldigt mycket av det och det skapar en magi som jag tror på.

Finns det något du är rädd för?

– Jag har aldrig någonsin varit rädd för något innan jag fick barn, men sedan hände något märkligt. Varje gång jag kör över en bro med barnen i baksätet är jag livrädd för att jag ska köra av bron. Den här känslan återkommer gång på gång när jag är på en bro och jag funderar på hur jag där och då ska kunna rädda dem båda samtidigt? En hemsk tanke!

Vad gör du för att varva ner?

– Jag har blivit mindre stresstålig efter den där tunga perioden då alla energi plötsligt försvann. Stressymtom som att jag blivit mer disträ och glömsk är ständigt återkommande. Jag kan glömma vart jag ska köra in när jag åker bil och inte vara närvarande. Men när jag har stressat och varit igång för mycket då är en riktigt stenhård tyst bastu den bästa medicinen för avkoppling. Så där så man inte kan andas och blir nollställd, som en zombie. Min sambo trodde jag skulle ha ihjäl honom de första gångerna, men nu har han vant sig.

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

– Jag drömmer om att släppa en skiva på svenska och skriva mer åt andra. Men jag drömmer också om att ha en lägenhet utomlands där vi kan bo halvårsvis. Jag trivs med bad, strand och surfing.

Vad betyder musiken för dig?

– Oerhört mycket. Den är en stark rot tillsammans med mina tjejer och min sambo. Musik binder samman och är som en slags bästa vän som är kul att få dela med sig av till andra.

Vad är du mest stolt över?

– Att jag lärt känna mig själv bättre. I dag har jag lärt mig att fördela livet och fokusera på både barn och karriär på ett sätt där jag fortfarande får må väl. Jag har helt enkelt lärt mig att navigera till någon slags rutt i livet.