Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lisa Nilsson aktuell i Så mycket bättre: Jag har blivit påmind om min egen dödlighet

26 okt, 2020 
Joakim Löwing
Artisten och sångerskan Lisa Nilsson.
Lisa Nilsson har har förlorat både vänner och sin mamma senaste tiden.
I augusti fyllde Lisa Nilsson 50 år – men har knappt hunnit fundera över hur det känns. Bara en månad tidigare dog hennes mamma i Alzheimers sjukdom.
– Allt som hänt det här året har fått mig ännu mer att leva i nuet och uppskatta det jag har.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lisa Nilsson är för andra gången aktuell som en av artisterna i Så mycket bättre på TV4. I det nya upplägget medverkar hon under de två första avsnitten. Programmet spelades in i juni – och är det enda jobbframträdande hon gjort sedan turnén med den egna och hyllade föreställningen Kvinnan som är jag tvingades avbrytas på grund av pandemin i mars.

– När jag först fick frågan tackade jag nej eftersom jag kände att orken inte skulle finnas efter några mycket intensiva jobbår och en olycksdrabbad turné. Men av ekonomiska skäl tänkte jag om då vårens föreställningar och samtliga jobb resten av året fick ställas in. Därför ringde jag upp TV4 och undrade om det var för sent att ångra sig, berättar Lisa.

Se också: 6 saker du inte visste om Lisa Nilsson

6 saker du inte visste om Lisa NilssonBrand logo
6 saker du inte visste om Lisa Nilsson

Det var det inte – något hon är glad över.

När jag först fick frågan om Så mycket bättre tackade jag nej

– Ja, det var väldigt kul att träffa både artister jag kände innan och nya bekantskaper. Är också nöjd över de tolkningar av andras låtar som jag gjorde. Att få en inkomst var såklart viktigt också. När alla konserter och föreställningar ställdes in stod jag ju ändå med samma utgifter som innan. Nu är jag dock lyckligt lottad som kunnat bygga upp en buffert tidigare och har därför varken tvingats leva i stark oro eller permitteras, som många andra.

Annons

Situationen för alla som drabbats av totalt inkomstbortfall och samtidigt fallit mellan stolarna inom det så kallade stödpaketet är obarmhärtig. Våren och sommaren har utöver pandemin varit omskakande och chockerande på olika sätt.

Först gick en ljudtekniker Lisa haft ett långt, nära samarbete med plötsligt och chockartat bort, strax före hennes föreställning i Luleå – och den 16 juli avled hennes mamma Birgit efter att ha levt med Alzheimers sjukdom i över tio år.

Begravning och firande

Tanken var att Lisa skulle ha haft tre jubileumskonserter och en stor fest i samband med 50-årsdagen den 13 augusti. Men den blev tidigt inställd på grund av covid-19 och i stället väntade ett mindre firande med närmaste familjen i hennes hus i Stockholms skärgård.

– Det var ett minst sagt annorlunda veckoslut – med 50-årsdag ena dagen, begravning den andra dagen och kräftskiva på landet den tredje. Vi hade sedan tidigare insett att det skulle bli mammas sista sommar, men det är klart att det var väldigt tungt ändå när hon gick bort. Hon blev kraftigt försämrad i våras, då det var besöksförbud på hemmet hon bodde. Längre fram kunde vi i alla fall träffa henne utomhus. Hudberöring och musik hade blivit vårt språk på senare tid och det var enormt viktigt.

Annons

Artiststjärnan brukar skänka pengar till både Alzheimerfonden och Hjärnfonden – och håller till sin mammas minne på att samla ihop en gåva. I skrivande stund är den uppe i 52 000 kronor.

– Vi uppmanade folk att skänka pengar i dödsannonsen, och sedan startade jag en egen 50-årsdagsinsamling till mammas minne också. Vi är mycket tacksamma över engagemanget. Det är så enormt viktigt att forskningen får in medel för att öka kunskaperna och förhoppningsvis kunna hitta ett botemedel till denna hemska sjukdom i framtiden.

Det har varit en stor omställning för oss alla

Av förklarliga skäl har Lisa haft annat att tänka på än att fundera över hur hon egentligen känner att vara 50 år…

– Jag har mer reflekterat över livet i stort och hur fort det kan ta slut när man minst anar det. De senaste åren har flera nära vänner i min ålder plötsligt gått bort under varierande omständigheter – något som verkligen påminner om min egen dödlighet. Den insikten tror jag kan vara viktig för att leva fullt ut och ta vara på dagen. Jag har blivit lite bättre på att prioritera och inte tänka för långt fram – att njuta av att få vara med barnen, krama och mysa med dem.

Annons

Lisa Nilsson saknar barnen

Efter separationen från döttrarnas pappa 2015 är det varannan vecka-liv som gäller. När Signe och Irma är hos Lisa är livet helt vikt efter dem och deras aktiviteter.

– Det har varit en stor omställning för oss alla, inte minst för barnen och jag bestämde mig direkt för att endast turnera och jobba kvällstid på konsert- och teaterscener under veckor de inte är hos mig. Barnveckor jobbar jag dagtid med allt kreativt och administrativt som planering, möten och repetitioner. Gör undantag för enskilda spelningar i eller nära Stockholm då det löser sig med vanlig barnvakt. Mina barn är viktigast, de är min familj och mina närmaste, klokaste vänner.

Inspelning av Så mycket bättre 2020.
Lisa Nilsson och de andra artisterna under inspelningen av Så mycket bättre.

Kontrasterna kan med andra ord bli väldigt stora från vecka till vecka.

– Ja, klart att jag saknar barnen mycket när jag är i väg. Men på något sätt är det ändå lättare då jag är på turné, det livet är inget jag förknippar med dem. Där harjag fullt fokus på mitt arbete och är omsluten av en annan slags turnéfamilj som också betyder mycket för mig. Barnen var med ibland som små och då med barnvakter som hjälp. Nu under pandemin har det varit jobbigare, att bara vara hemma själv utan dem.

Annons

Turnén är framskjuten att återupptas någon gång efter årsskiftet – fram till dess tänker Lisa fortsätta leva i ett litet lugnare tempo än tidigare.

Berättar om hela resan

– Jag har inte lidit av den långsammare takten i samhället – annars är det oftast stressigt, kravfyllt och elitiskt i dag. Allt ska gå så snabbt och göra vinst. Jag hoppas verkligen att pandemin fått många att stanna upp, se livet ur ett annat perspektiv och bli lite ödmjukare. Vi är inte här för att konsumera ihjäl oss och planeten, utan för att leva. Det viktigaste är att ta hand om varandra och nu blir det extra viktigt att hjälpas åt att hitta arbetstillfällen till de som blivit av med sitt.

Det här är Lisa Nilsson

  • Född: 13 augusti 1970 i Tyresö, Stockholm.
  • Familj: Döttrarna Signe (13) och Irma (9).
  • Bor: I en bostadsrätt i Enskededalen, Stockholm. Har även ett hus i Stockholms skärgård.
  • Intressen: Mina barn och musik. Älskar också att vara i huset i skärgården.
  • Aktuell: Deltar i Så mycket bättre på TV4 för andra gången – är med i de två första avsnitten den 24 (då det är hennes dag) och 31 oktober. Övriga artister är Tommy Körberg, Helen Sjöholm, Plura Jonsson, Loreen, Lili & Susie, Benjamin Ingrosso, Markus Krunegård, Tove Styrke, Jakob Hellman, Newkid, Silvana Imam och Ana Diaz.

Här kan du skänka pengar

Alzheimerfonden: Swish: 123 90 111 98, Bankgiro: 901-11 98, Plusgiro: 90 11 19-8

Hjärnfonden: Swish: 123 901 12 55, Bankgiro: 901-12 55, Plusgiro: 90 11 25-5

Annons

I föreställningen Kvinnan som är jag berättar Lisa om sin resa ända från barndomen – debuten som scen- och skivartist 1989, det stora genombrottet med tredje albumet Himlen runt hörnet 1992 (som sålde i 500.000 exemplar) – fram tills i dag.

På Lisas cv finns bland annat även två kritikerrosade huvudroller på Stockholms Stadsteater (Chicago och Next to normal), samt roller i flera spelfilmer – som Paradiset, Ett enklare liv och danska komedin Gud taler ud.Hösten 2018 lockade hennes Nordenturné Himlen runt hörnet 25 år fler än 30000 besökare. Kvinnan som är jag innehåller både musik, sång, dans, personliga berättelser och mycket humor. Där öppnar Lisa bland annat upp och berättar om sitt kärleksliv – eller snarare avsaknaden av det…

Artisten och sångerskan Lisa Nillson med sina grammisar.
Lisa Nilsson med sina tre grammisar efter Grammisgalan 1993, där Lisa prisades för 1992 års bästa kvinnliga rock/pop artist, årets album Himlen runt hörnet och årets låt Himlen runt hörnet.

Hon var gift med musikern Henrik Janson mellan 1997 och 2002, men inte med barnens pappa Niklas – och är lite tveksam till att det blir något mer bröllop.

Annons

– Men jag kan inte utesluta något, jag har ju ingen aning om hur framtiden ser ut. Däremot står inte livet längre och faller med att hitta en potentiell pappa till framtida barn – nu finns dem och deras pappa och vi stöder varandra i föräldraskapet. Att träffa en ny man skulle mer vara en bonus. Någon att gå på utställningar, konserter och att resa med. Jag är inte ute efter någon att bo tillsammans med, jag är snarare särbotypen.

Dejtade via app

På scenen i showen bjuder Lisa mycket på sig själv – och berättar bland annat för publiken om då hon provade på att dejta via dejtingappar. Något som förstås blir väldigt speciellt då man är ett känt ansikte…

– Jag har skämtat om dessa appar tidigare, men aldrig provat på dem och det måste man ju egentligen göra för att kunna uttala sig (haha). Därför lade jag upp en profil på Tinder, där jag bara skrev mitt förnamn och försökte att vara så hemlig som möjligt. Jag skrev med flera män under en längre period och några av dem träffade jag också, inleder hon och fortsätter:

Annons

– En man berättade jag för precis innan dejten vem jag var, medan jag ett par andra gånger inte sa något om det. Då fick jag höra efter en stund, ”är det inte du, sångerskan” (skratt). Med en av männen gick det så bra att vi hade en kärleksrelation under en kortare period och med en annan utvecklades istället en hållfast vänskap. Det där med nätdejtande blev en kortlivad men lärorik utflykt. Att hitta en livskamrat är ju inte enkelt och är man en känd person blir det svårare. Det är inte lätt att lita på att de verkligen är intresserade av att se privata Lisa och inte bara är nyfikna på artisten. Min erfarenhet har visat att det inte är så lätt för utomstående män att förhålla sig till kända framgångsrika kvinnor.

7 frågor till Lisa Nilsson

Vilken är din mest oanade talang?

– Att reda ut olika sorters knutar och trassel. Mitt målinriktade tålamod förvånar även mig själv.

Vad skulle du göra om du vann en miljon kronor och var tvungen att spendera dem samma dag?

– Skänka hälften av pengarna till Alzheimersfonden och hälften till Hjärnfonden.

Hur ofta googlar du dig själv?

– I princip aldrig. Skulle vara för att hitta någon rubrik det ryktas om, som inte stämmer, eller liknande.

Vad hittar man aldrig i ditt kylskåp?

– Insektsmat, som till exempel friterade spindlar. Jag kan äta inälvsmat, blodpudding, pölsa och annat – men insekter är jag inte så lockad av.

Vilka sorters program lockar dig mest på tv?

– Helst riktigt bra dokumentärer, som är bildande – där jag lär mig något. Det gäller även på radio – som jag lyssnar mycket på. Det blir en hel del P1. Men det är klart att det kan bli välgjorda filmer och serier också.

Har du någon fobi?

– Ja, men de är mest sammankopplade med rädslan att det ska hända mina barn något. Som exempelvis på en balkong högt upp eller när de håller på och skär med knivar.

Om du fick resa tillbaka i tiden – var skulle du då åka?

– Till någon ursprungshändelse. Tänk till exempel att få vara med under något av Jesus tal – och sedan kunna berätta vidare om vad som egentligen hände.

Annons

I somras spenderade Lisa som vanligt mycket tid på den ö i Stockholms skärgård hon vistats på sedan 1975 och där hennes storfamilj har flera hus.

– Det är en fantastisk frihetskänsla att vara där, jag kan koppla av på ett annat sätt och tycker om att vara oåtkomlig. Jag har i samarbete med min arkitektvän Anders Frelin renoverat och byggt till huset jag köpte ensam 1993 samt byggt en Attefallsstuga. Hjärteprojektet har pågått i två år. Därute kan jag sitta och skriva – både låtar och i framtiden kanske även någon form av bok, vilket jag förstått att både fans och flera förlag önskar sig av mig, avslutar Lisa Nilsson med ett leende.

Lisa Nilsson i sin egen show.
Lisa Nilsson bjuder mycket på sig själv i nya showen.
Annons