Lisa Nilsson om vanliga kvinnoproblemet: ”Varför pratar ingen om detta?”

Lisa Nilsson fotograferad i samband med Allsång på Skansen 2019.

Foto: Nils Petter Nilsson/Aftonbladet/TT

Artisten Lisa Nilsson har, i spåren av covid-19, drabbats av en svampinfektion. Hon tror att de två hänger ihop, och i ett inlägg på Instagram frågar hon sig nu: "Fattar bara inte varför ingen mer än jag pratar om detta symptom/biverkning?".

I mitten av mars berättade artisten Lisa Nilsson på Instagram att hon troligen smittats av coronaviruset. Hon blev aldrig testad, så helt säkert vet hon inte om så var fallet, men hon hade flera av symtomen.

Efter några veckors karantän kunde hon äntligen friskförklara sig själv. Men nu har hon drabbats av en annan mindre angenäm åkomma – svampinfektion.

Lisa Nilsson, som inte är rädd för att skriva öppet, ärligt och ofta humoristiskt om känsliga ämnen, berättar på Instagram att hon tror att svampinfektionen är en följd av coronaviruset som hon troligtvis drabbats av.

”Virus, hormoner, svamp och blåsor har ju dokumenterat en pervers samarbetsförmåga. Fattar bara inte varför ingen mer än jag pratar om detta symptom/biverkning?”, skriver hon i inlägget som visar en bild av en ask med medicin mot svampinfektioner i underlivet.

Klara-Maria drabbad av corona:

Har länge drabbats av svampinfektioner

Lisa Nilsson berättar på Instagram att hon – liksom många andra kvinnor – länge har dragits med återkommande svampinfektioner i underlivet.

”För min del började denna flora hälsa på redan i mellanstadieålder i samband med att vuxenhormonerna började produceras. Dvs ett knappt decennium före inträdet i intim-umgängets (ofta dystra) tid, med allt vad rubbade PH-värden, ömma infektioner och annat elände det nu innebar”, skriver hon.

Och hon är långt ifrån ensam om att drabbas av återkommande svampinfektioner – 75 procent av alla kvinnor i fertil ålder drabbas av det någon gång, enligt tidningen MåBra. Klåda och flytningar är vanliga symtom, och även om den är ofarlig kan svampinfektionen i värsta fall bli kronisk och otroligt besvärande.

Får råd och tips av sina följare

Också i Lisa Nilssons Instagraminlägg syns det att många kvinnor lätt drabbas av problemet. Många av hennes följare känner igen sig, vissa delar med sig av sig av beprövade tips på behandling och symtomlindring och andra ser det humoristiska i hashtaggen #trasselitrosan.

Lisa Nilsson delar också med sig av hur man löste problemet med svampinfektioner i hennes familj när hon var yngre: ”Jag växte upp på 70 talet. Dambindor med acidophilus tyckte mamma var rimligt att osa runt med i plugget. Vi var tuffare på den tiden”, konstaterar hon.

Inlägget avslutas med en uppmaning till forskarvärlden. ”Nu kommer indikationer om att även menopausen inverkar till fördel för Fungus-mylla. Erfarenheter av detta anyone? När ska forskningen ta tag i allt hormonrelatetat ordentligt?!?”

Experten: Jästsvamp kan drabba både tarm och underliv