Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lisa Nilsson kritisk till namnbytet av Globen

20 maj, 2021 
Sofia Sundqvist
Porträttbild av Lisa Nilsson, taget snett från sidan. Lisa Nilsson har brungröna ögon och långt brunt hår med ett lätt svall.
Artisten Lisa Nilsson debuterade i den nu kallade Avicii Arena under melodifestivalen 1989.
Ericsson Globe Arena, tidigare Globen, har nu bytt namn till Avicii Arena för att hedra artisten Tim ”Avicii” Bergling. Artisten Lisa Nilsson skriver om namnbytet på sin Instagram: ”Det har alltid varit GLOBEN för mig.”
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nu står det klart att den svenske låtskrivaren, artisten och producenten Tim Bergling får "Globen" döpt efter sig, och arenan heter numera Avicii Arena. Tim "Avicii" Bergling har uppträtt på ett fullsatt Globen vid två tillfällen. Han tog sitt liv i april 2018.

Det var efter Aviciis hyllningskonsert som hölls år 2019 på Friends Arena som Tim Berglings pappa Klas Bergling och Tim Berglings Foundation kom i kontakt med bolaget som driver Ericsson Globe, och idén till ett samarbete väcktes.

Se också: Till minne av Avicii

Till minne av AviciiBrand logo
Till minne av Avicii

Nu arbetar Tim Berglings minnesfond tillsammans med andra företag mot ungas psykiska ohälsa, där en del av deras projekt är namnbytet av "Globen", nu mera Avicii Arena. Den kända arenan ska bli en symbol och samlingsplats för förebyggandet av ungas psykisk ohälsa. En del av syftet är att ge unga verktyg för att må bättre och öka vuxnas medvetenhet om problematiken.

Annons

Sedan nyheten om namnbytet släpptes igår har initiativet i stort hyllas runt om i sociala medier, men de finns också de som ställer sig kritiskt till namnbytet.


Vägrat att kalla den för Ericsson Globe Arena

Artisten Lisa Nilsson debuterade i Globen under Melodifestivalen år 1989, samma år som byggnaden invigdes. Men Lisa Nilsson har aldrig kallat landmärket vid namnet arenan fick 2009, skriver hon på Instagram:

”Jag har aldrig någonsin nedlåtit mig till att kalla den det anglofierade företags-narcissistiska ”Ericsson Globe Arena”, trams!”

Lisa Nilsson skriver att hon inte har det helt lätt med det nya namnbytet av Avicii Arena, och att det tar lite tid att processa.

”Det har alltid varit GLOBEN för mig”, skriver Lisa Nilsson.

”Men tiden är sådan att det privata ägandet får ta över våra allmänna gemensamma rum och göra dem till sina. Så att man liksom måste känna att man är lite Ericsson-kompis eller Avicii-lojal när man besöker platsen”, skriver hon också.

Annons

Lisa Nilsson verkar dock inte känna någon problematik gentemot syftet av initiativet i samband med namnbytet – att förebygga ungas psykiska ohälsa.

”Om man nu för ett kort ögonblick bortser från det synnerligen livsviktiga och behjärtansvärda ämnet som Avicii Arena vill kampanja för.. nämligen psykisk ohälsa och självmord bland inte minst unga....och låter oss leka med tanken.. Vilken artist skulle Du vilja att Globen blev uppkallad efter?”, skriver Lisa Nilsson till sina följare på sin Instagram.

Annons