Lotta Schelins kärlek till hustrun – rädslan för att bevaka fotbolls-VM

Foto: Karin Törnblom/TT

Just nu pågår ett kontroversiellt mästerskap; fotbolls-VM i Qatar.
En av de som bevakar de uppmärksammade evenemanget är före detta landslagsspelaren Lotta Schelin.
– Det finns inte en chans att jag skulle åka dit, säger hon till Aftonbladet.

Den före detta landslagsspelaren Lotta Schelin lade den aktiva fotbollskarriären på hyllan år 2018. Sedan dess har fansen fått följa hennes analyser i tv-studion i samband med stora fotbollsmästerskap.

Se också: 6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer
0:59

Efter reklamen: Se också: 6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

(0:59)

Slå på ljud

I skrivande stund pågår fotbolls-VM i Qatar. Ett kontroversiellt mästerskap, då värdlandet och arrangören Fifa tolererar ett förtryck mot hbtqi+-personer och inhumana arbetsförhållanden för gästarbetare som utnyttjas.

Många sportjournalister har uttalat sig om mästerskapet och landat i att det är minst lika viktigt att belysa den politiska aspekten av vad som händer utanför fotbollsplanen som hur de olika länderna avancerar i mästerskapet.

Lotta, som sitter i TV4:s sportstudio i Stockholm i egenskap av expert och kommenterar matcherna, uttalar sig nu om det kritiserade mästerskapen.

I en ny intervju med Aftonbladet säger hon att hon hellre hade rivit en flygbiljett till Qatar, än åkt.

Anna Brolins ilska över näthatet: Blir förbannad

Lotta Schelins kärlek till hustrun Rebecca – så träffades de

Lotta lever, sedan flera år tillbaka i en lesbisk relation, med hustrun Rebecca Schelin [f.d. Hedin]. I en tidigare intervju med Expressen från 2019 har Lotta berättat om hur kärlekssagan inleddes.

– Vi visste ju om varandra sen tidigare, Rebecca har varit sportreporter på Göteborgs-Posten under många år och jag har spelat i allsvenskan sen jag var 17 så hon har intervjuat mig flera gånger. Sen började hon jobba som presschef för damlandslaget och då sågs vi oftare. Det är ju inte varje dag man träffar en ny person som man blir vän med, men sen var det något mer som…, säger hon och fortsätter:

– Det sa ju inte klick direkt heller utan det var i slutet av säsongen 2016. Vi var båda i förhållanden så det gällde att ta allt i rätt ordning och det var sjukt jobbigt att ta den biten och avsluta något med någon samtidigt som man är det lyckligaste man kan vara med någon annan.

I dag har makarna sonen Kalle tillsammans. Det var i april 2019 som det blev känt att Lotta bar på parets första barn i magen.

– Det känns fantastiskt på alla sätt och vis. Jag börjar ju ett nytt liv nu och då är detta en superhärlig start på det, berättade Lotta för Aftonbladet om graviditetslyckan då.

Lotta och Rebecca Schelin på röda mattan tillsammans med sonen Kalle [i keps] och Lottas systerson Melvin.

Lotta och Rebecca Schelin på röda mattan tillsammans med sonen Kalle [i keps] och Lottas systerson Melvin.

Foto: Tommy Holl/TT

Rädslan för att bevaka kritiserade mästerskapet: ”Jag lever med en kvinna”

Oavsett vilken läggning man har, är det viktigt att stå upp för mänskliga rättigheter världen över. Men att ta avstånd från diskrimineringen mot hbtqi+-personer i VM-värdlandet Qatar är givetvis något som Lotta känner stark för.

I en ny intervju med Aftonbladet förklarar den tidigare landslagsspelaren att hon hade vägrat att bevaka fotbolls-VM på plats, om hon så hade blivit beordrad att göra det.

– Jag skulle inte känna mig trygg för fem öre, säger hon till tidningen.

Schelin bevakar matcherna från Stockholm, det vill säga omkring 500 mil från Qatars huvudstad Doha där mästerskapet äger rum.

– Ju mer information jag får över tid desto mer känner jag ”oh shit”. Det finns inte en chans att jag skulle åka dit. Både SVT och fyran har bara skickat så många som nödvändigt, men för mig var det aldrig aktuellt ändå. Jag lever med en kvinna och i Qatar är det inte lagligt ens. Det känns noll säkert för mig att vistas där.