Skivaktuella Louise Boije af Gennäs om att bli äldre: ”Fram med er, kärringar”

Porträttbild av Louise Boije af Gennäs.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Författaren Louise Boije af Gennäs har fyllt 60 och befinner sig i en ny fas i livet, med vuxna barn och mer tid för sig själv. Den tiden fyller hon gärna med samtal med maken, middagar med vänner – och arbete. Och nu ska hon skivdebutera med ett eget julalbum.
– En bra sak med att bli äldre är att i dag vågar jag göra det även om jag inte är musikproffs, säger hon.

Även om det är som författare hon har gjort sig känd under sin långa karriär – vilken innefattar bland annat tolv romaner, pjäser som spelats på Dramaten och Stockholms Stadsteater och skapandet av tv-serien Rederiet – har musiken alltid haft en speciell plats i Louise Boije af Gennäs hjärta.

– Jag har spelat i olika hobbyband genom åren. När jag pluggade i San Fransisco sjöng jag i ett punkband med bara tjejer, det var väldigt roligt, säger hon.

Porträttbild av författaren och musikern Louise Boije af Gennäs.

Louise Boije af Gennäs har mängder av romaner och pjäsmanus på sitt CV. Nu kommer hennes debutalbum.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Louise Boije af Gennäs skivdebuterar

Därför har steget till att göra en egen skiva inte heller varit så stort som det kanske först verkar. Redan förra året släppte hon singeln I'd Like You For Christmas och nu kommer albumet You're All I Want For Christmas, fullmatat med amerikanska jullåtar i jazzig tappning.

– Jag har en speciell förkärlek till julmusik och då helst amerikansk sådan. Det är vackra, melodiösa sånger. Många är skrivna på 50- och 60-talet med enkla budskap om kärlek, familj och omtanke. Jag tror att vi behöver det lite till mans, en känsla av hopp och vänskap.

Se också: De här jullåtarna blev mest spelade i Sverige förra året

1:09

Efter reklamen: 10 mest spelade jullåtarna i Sverige 2020

(1:09)

Louise Boije af Gennäs om att fylla 60

Nyligen fyllde Louise 60 år. Åldersnoja är ingenting hon bekymrar sig för, snarare är hon glad och tacksam över att få bli äldre. Med stigande ålder kommer också nya insikter som kan vara befriande, som hur man mäter framgång och lycka.

Hjärnan blir starkare med åldern – 5 fakta om den åldrande hjärnan som förvånar

– Ju äldre jag blir, desto mindre viktigt blir kändisskap och karriär. Som det här med att sjunga – jag vill göra det för att jag älskar det. Och en bra sak med att bli äldre är att i dag vågar jag göra det även om jag inte är musikproffs. Sedan får man hoppas att det är good enough. Jag har insett att allt inte behöver ha ett syfte, jag behöver inte sälja massor av skivor. Det är klart att jag blir glad om någon vill spela mina låtar, men det finns andra orsaker än framgång till att göra saker i livet.

Louise har samma inställning till musiken som till böcker: att det perfekta inte är något eftersträvansvärt. Ofta är det som är lite skavt i kanten betydligt mer intressant, tycker hon.

– I en bok är ofta känslan viktigare än att grammatiken är korrekt. Bokens själ är det en människa vill förmedla till en annan. Det är samma sak med musik, det är inte den perfekta produktionen jag blir förälskad i. Jag älskar gammal blues och jazz som inte är klockren, men som har en enorm feeling.

Louise Boije av Gennäs som släpper julskiva den 24 november 2021.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Louise Boije af Gennäs om barnen som blivit vuxna

Just nu handlar mycket i Louises liv om jobb. Förutom albumet skriver hon på en ny roman och en ny pjäs som båda ska bli klara under 2022. Att jobba mycket och intensivt passar henne bra, speciellt i den nya fas i livet hon upplever att hon befinner sig i.

– Jag är i ett läge där mina barn har fyllt 18 och 21 år. Min son pluggar på college i USA och min dotter ska ta studenten på Lundsberg till våren. Så jag och min man är ensamma hemma för det mesta. Vi har en god relation och mycket att prata om som tur är, men det är helt klart en ny fas i livet. Man kan göra vad man vill – resa, gå ut på stan och jobba så mycket man har lust med. Vi gillar båda att jobba, så vi har nog aldrig haft så mycket jobb på gång som nu. När man var liten var en 60-åring väldigt gammal, men så känns det inte nu. Jag är pigg och glad och har ingen som helst lust att kasta in handduken när det finns så mycket roligt kvar att göra.

Louise Boije af Gennäs tillsammans med maken Carl-Erik Lagercrantz och barnen Carl-Axel och Elsa.

Louise tillsammans med maken Carl-Erik Lagercrantz och barnen Carl-Axel och Elsa Lagercrantz på röda mattan i samband med releasefesten för boken Verkanseld 2019.

Foto: Karin Törnblom/TT

Mindre ängslig med åldern

Det bästa med att bli äldre är att man inte är lika rädd och ängslig som tidigare, menar Louise. Hon ger ett exempel från en Facebook-chatt hon deltog i några dagar tidigare, där ett gäng kvinnor diskuterade varför många män anser att det är okej att prata högt i mobiltelefon på allmänna platser, som på en buss eller restaurang – ”som om de tror att alla runtomkring dem är imponerade och djupt intresserade av att höra dem avsluta någon affärsuppgörelse”.

– I dag går jag utan problem fram till vederbörande och ber honom vänligt men bestämt att prata tystare, eftersom han stör alla oss andra. Det hade jag inte gjort när jag var yngre.

Med åldern kommer visdom: 7 saker som bara kvinnor över 40 år vet

Vill lyfta det kvinnliga åldrandet

Att släppa sina rädslor är något Louise återkommer till. Det är bättre att våga och misslyckas än att gå runt resten av livet och ångra att man aldrig tog chansen, resonerar hon. Hon hoppas att speciellt det kvinnliga åldrandet ska få bättre status än det tidigare haft.

– En kompis och jag pratade på en fest för några år sedan om hur vi ska åldras och bestämde att vi ska bli två riktiga, roliga ragator. Vi ska sitta med varsin cigarr och grogg och hålla hov på fester, och ungdomarna ska komma fram och lyssna till alla våra historier. Vi ska svära och skratta och berätta om alla våra älskare, och kidsen ska sitta som trollbundna. Äldre kvinnor syns för lite. Jag vill ropa till dem: ”Fram med er, kärringar: kom och ta en cigarr och en grogg med oss, så kan vi dela med oss av all vår kollektiva levnadsvisdom!”

Att bli äldre är således ingenting som Louise stressar upp sig för, snarare njuter hon av det. Men visst finns det orosmoln på himlen.

– Hälsan är väldigt viktig, om det är något jag är rädd för så är det att bli sjuk och svag. Det är en noja som är kopplad till ålder, men ofta när man pratar om åldersnoja menar man utseendet och det bryr jag mig inte lika mycket om. Rynkor är ett bevis för att man har levt länge och skrattat mycket.

Porträttbild av Louise Boije af Gennäs.

Att bli äldre är ingenting som skrämmer Louise, som nyligen fyllt 60 år. Tvärtom tycker hon att det är ganska skönt eftersom man blir mindre ängslig.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Louise Boije af Gennäs om relationen till sin man

Sedan 1999 är Louise gift med affärsmannen Carl-Erik Lagercrantz. Hon säger att de egentligen är ganska olika, men att det kanske är delvis just därför de har fått äktenskapet att fungera i så många år.

– Han är väldigt lugn medan jag lätt hetsar upp mig. När jag blir arg exploderar jag och sedan är det klart, medan han går runt och surar och är långsint. Tidigare har jag levt med personer som har varit väldigt lika mig, då blir det stökigt. Jag tror att det är bra att inte vara helt och hållet lik sin livskamrat. Fast vi har mycket gemensamt också – vi tycker om att skratta, och vi pratar mycket om våra jobb och om politik och samhällsfrågor. Sedan är det nog viktigt att man har samma inställning till barnen. Vi tycker båda att det roligaste som finns är att hänga med våra barn.

Dessutom tror Louise att en rak och tydlig kommunikation är en viktig nyckel till en lång och fungerade relation. Och det råkar vara hennes paradgren.

– Jag är en jobbig jävel, en sådan som sätter mig ovanpå någon tills den säger vad som är fel. Finns det ett problem måste vi prata om det, man kan inte sopa saker under mattan. Min man kommer helt enkelt inte undan. Sedan är det en jäkla tur för mig att han är så snäll att han står ut med mig, hade han varit mer lättretlig hade han nog dragit rätt snabbt.

Pressbild för Louise Boije af Gennäs kommande julalbum.

Louise släpper sitt första album, You're All I Want for Christmas, den 24 november.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Samlade ihop halv miljon till covidsköterskorna

Louise har sedan många år ett stort samhällsengagemang, något som inte minst har synts tydligt i hennes författarskap. Ur engagemanget föddes en vilja att också göra något gott med hjälp av musiken. I samband med att hon släppte sin singel förra året, bestämde hon sig för att också samla in pengar till förmån för de många sjuksköterskor som under året slitit med att ta hand om covidpatienter runt om i landet.

Grynet om tiden på slottet: "Jag överraskades av sidor hos mig själv"

I samarbete med Svenska sjuksköterskeföreningen instiftades ett stipendium som covidsköterskorna kunde söka, och totalt samlade man in 565 000 kronor. Pengarna fördelades i belopp på runt 5 000 kronor och delades ut till över hundra sjuksköterskor.

När Louises album nu släpps tänker hon göra ungefär likadant, men den här gången i samarbete med Stockholms stadsmission. Insamlingen är i full gång och pengarna som kommer in till stadsmissionen öronmärks för kvinnor och barn som drabbats hårt under pandemin.

Pressbild för Louise Boije af Gennäs kommande julalbum som släpps den 24 november 2021.

Louise samlade in drygt en halv miljon kronor till förmån för sjuksköterskorna som vårdade covidpatienter under förra året.

Foto: Anna-Lena Ahlström

– Många företag och mindre verksamheter har gått i konkurs under pandemin och människor har förlorat sina jobb. Jag vet att Stockholms stadsmission är etablerade och gör ett jäkligt bra jobb för att hjälpa utsatta. De som skänker pengar ska veta exakt vart de går, man ska vara trygg i att de landar rätt och gör nytta. Min man och jag är förstås med och bidrar, och därutöver kommer jag att skänka 25 kronor per såld skiva. Sedan hoppas jag förstås att många andra vill bidra också. Att sträcka ut en hand till människor när skyddsnätet inte räcker till, det måste vi kunna göra.

Så firar Louise Boije af Gennäs jul

Förutom skivsläppet ser Louise fram emot julen. Det är hennes absoluta favorithögtid och firandet blir storslaget, precis som varje år. I Småland samlas delar av tjocka släkten för att fira tillsammans.

Jultraditioner – så har vi firat jul de senaste 90 åren

– Vi brukar vara tre generationer och det är otroligt inspirerande och kul. Det betyder inte att allt blir rosenrött, det händer alltid oväntade grejer när man är så många. Men mest är det roligt och glatt. Det är en skön jul med många traditionella element – vi bakar pepparkakor, stöper ljus, läser julevangeliet, går i julottan och leker charader på juldagen. Egentligen borde man blanda generationerna på det sättet året runt, det är väldigt givande för alla.

Louise Boije af Gennäs i julig miljö tillsammans med sina två labradorer.

Louise tillsammans med familjehundarna Bella och Tiggy.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Hoppas släppa egenskriven musik framöver

Men först och främst är det skivan som står i fokus. Louise ser med viss bävan fram emot hur den ska tas emot av publiken, och inväntar just nu den stora releasefesten på Berns i Stockholm där hon ska framföra alla tolv låtarna på scen tillsammans med ett storband och några av Sveriges främsta musiker. I framtiden hoppas Louise också få möjlighet att skriva och spela in fler låtar. Material är på gång, både eget och andras, men ännu vågar hon inte prata så mycket om det.

– Att ge ut fler album finns absolut med i planen redan nu. Det finns så många olika typer av musik jag älskar, som gamla svenska schlagers till exempel. Det vore också fantastiskt kul att försöka skriva eget, i olika genrer. Men någon mer punk blir det inte, den kan man säga att jag har lagt bakom mig.

Det här är Louise Boije af Gennäs

Ålder: 60 år
Bor: i Stockholm
Familj: Maken Carl-Erik Lagercrantz, barnen Carl-Axel, 21, och Elsa, 18, samt labradorerna Bella och Tiggy.
Gör: Är verksam som författare och musiker. Har skrivit tolv romaner, bland annat Ta vad man vill ha, Stjärnor utan svindel och den så kallade Motståndstrilogin. Dessutom har hon skrivit pjäserna Bestseller (Dramaten 2001) och Kvinna klädd i solen (Stockholms Stadsteater 2011), samt skapat tv-serien Rederiet.
Aktuell: Med debutalbumet You're All I Want For Christmas som ges ut den 24 november.
Fritid: ”Jag tycker om att träna, sjunga, simma och snorkla, åka skidor och läsa böcker”.
Läser just nu: ”Jag läser alltid flera böcker parallellt, jag har en jättehög bredvid sängen. Anna Karenina ska jag läsa om för tionde gången i vinter och så blir det många deckare, eftersom jag själv skriver på en ny deckarserie. Jag känner mig trygg när jag är omgiven av böcker”.
Oväntad talang: ”Mitt partytrick är att jag kan stoppa in hela näven i munnen. Du anar inte vilken uppmärksamhet det ger!”