Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Maj månadssten – Smaragd

21 jul, 2022 
Lillemor Olsson
Till vänster: Audrey Hepburn – majbarn. Till höger: Ett par handgjorda örhängen av 18 k vitguld med briljantslipade diamanter och smaragder.
En grön, gnistrande skönhet som man mer än gärna vill vila blicken på – inte konstigt att man förr trodde att man genom att se på en smaragd kunde råda bot på överansträngda ögon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så enkelt rengör du dina smyckenBrand logo
Se också: Så enkelt rengör du dina smycken

Det är inga små smulor smaragden erbjuder sin bärare. God hälsa, bättre minne och skärpt tankeförmåga är bara några exempel på gamla tiders tro och vetande.Förgiftningar var en enkel match för smaragden. Och drabbades du av feber, magont eller huvudvärk var det bara att lägga stenen på det onda stället eller förvara den under tungan och vips försvann alla åkommor.

Det gröna skimret fungerade också som balsam för överansträngda ögon. Det hävdade bland andra Plinius den äldre för nära tvåtusen år sedan och vem kunde veta bättre än denne romerske vetenskapsman som ägnat år åt att författa den vid lyftiga encyklopedin Historia Naturalis! Enligt honom var det bara att låta ögonen vila på smaragden och efter en stund var tröttheten som bortblåst.Den grönglänsande ädelstenen har också fått symbolisera fruktsamhet och liv, odödlighet, hopp och trohet.

Ring med cabochonslipad smaragd.
Platinaringen med cabochonslipad smaragd på 6,75 ct och briljantslipade diamanter på totalt 0,10 ct är ett 1930-talsverk från Hugo Strömdahl i Stockholm. Ringen bjöds ut hos Bukowskis Important Spring Sale 2021 och gick raskt iväg för 30 000 kr (35 000–40 000)

Smaragder började brytas i Egypten för flera tusen år sedan och det berättas att drottning Kleopatra hade egna gruvor som försåg henne med mängder av dyrbara stenar. Om hennes smaragdgruvor verkligen har existerat är osäkert, men sant är attEgypten under lång tid var en viktig brytplats. Under 1500-talet upptäcktes stora tillgångar i Colombia, som fortfarande hör till de största och bästa smaragdexportörerna. Fina stenar kommer också från Brasilien, Zambia,Zimbabwe, Ryssland och Pakistan.

Annons

Smaragden tillhör mineralet beryll, precis som akvamarinen, men till skillnad från sin ljusblå kusin som är känd för att vara helt klar har smaragden nästan alltid inneslutningar. Och det har blivit lite av stenens signum. Här räknas inte inneslutningar som skönhetsfel och värdet påverkas inte nämnvärt så länge de håller sig inom rimliga gränser. Om de är alltför kompakta påverkas transparensen. Störande inneslutningar kallas på fackspråk ”jardins”, det franska ordet för trädgårdar.

Armband av 14 k vitguld, prytt med ovalslipade smaragder.
Armbandet av 14 k vitguld, prytt med ovalslipade smaragder på 6,26 ct och ett antal briljantsl ipade diamanter på totalt 0,58 ct slog an vid Bruun Rasmussens Jewellery and Fashion i november 2021 och klubbades för 18 500 danska kronor (18 000 – 20 000).

Namnet smaragd har sitt ursprung i grekiskans smaragdos, som helt enkelt betyder”grön sten”. Färgen beror på inslag av krom, vanadin eller järn som bildats i kristallstrukturen. Mest uppskattad är en klart gnistrande grön färg som ska vara djup men inte för djup. Nyanserna är viktiga. En mycket ljus eller blekgrön sten klassificeras inte som smaragd utan som grön beryll och då är den inte lika värdefull.

Annons

På Mohs’ hårdhetsskala hamnar smaragden på 7,5–8. Den tål ljus, kyla, kemikalieroch även hetta (men från 700 plusgrader förändras färgen och drar mot blått). Trotsdetta är stenen ganska skör och kan lätt få sprickor. Känsligheten var en avanledningarna till att en särskild smaragdslipning utvecklades under förrförraseklet. Den ger en rektangulär eller kvadratisk form med plan översida, avfasadehörn och trappstegsliknande sidofasetter som skyddar stenen mot sprickbildning.Men det är bara de finaste stenarna som kommer ifråga. För smaragder med synligainneslutningar gäller oftast den mjukt välvda cabochonslipningen.Smaragdslipningen, som även kallas trappslipning, blev omtyckt redan vidlanseringen under 1800-talet och har sedan dess använts på många andraädelstenar.

Audrey Hepburn – majbarn.
MAJBARN. Audrey Hepburn (1929 – 93), född den 4 maj, var Hollywoodstjärna av rang. Hon fick sitt sto ra genombrott 1953 när hon spelade prinsessa på rymmen i Roman Holiday (Prinsessa på vift), en film som renderade henne flera priser, bland annat en Oscar och en Golden Globe. Skådespelerskan blev också en betydande modeikon, som klippt och skuren att bär a upp den lilla svarta, vilket hon gjorde med bravur i succéfilmen Breakfast at Tiffany’s från 1961. Asteroiden Audrey är uppkallad efter henne och 1999 hamnade stjärnan som nummer tre på American Film Institutes lista över de 25 största kvinnliga filmlege nderna. Under senare delen av sitt liv verkade Audrey Hepburn som ambassadör för Unicef.

Klassificeras enligt de fyra C:na – precis som diamanten

Även smaragden klassificeras enligt de fyra C:na (Colour, Clarity, Cut och Carat). En mättad djupgrön färg är det viktigaste. Därefter bedöms klarheten.

Annons

Eftersom perfekta smaragder i betydelsen ”helt klara” nästan aldrig existerar i naturligt tillstånd uppfylls kriterierna om inte inneslutningarna kan ses med blotta ögat. De få gånger en riktigt topprankad smaragd dyker upp kan den värdemässigt övertrumfa diamanten.

Välgörande oljebad

Numera placeras smaragder i oljebad, oftast direkt på brytplatsen. Anledningen är att oljan döljer sprickor och ger stenen glans. De flesta smaragder på dagens marknad har behandlats med olja och vid köp följer det i regel med ett intyg som informerar om detta. Nackdelen är att medlet så småningom torkar ut, stenen blir skörare och sprickorna tydligare. Ny behandling kan vid behov utföras hos juvelerare. Oljade smaragder bör inte rengöras med tvål eller diskmedel, eftersom det kan påskynda uttorkningen.

Danska kronjuveler

Några av världen vackraste och mest exklusiva smaragder finns bland de danska kronjuvelerna och kan beskådas på Rosenborgs slott i Köpenhamn.

Ursprungligen är stenarna från 1723 när Kristian VI skänkte dem till singemål Sofia Magdalena. Smyckegarnityret, som fick sin nuvarande utformning av drottning Karolina Amalia under 1840-talet, omfattar brosch, halsband och örhängen.

Ett par handgjorda örhängen av 18 k vitguld med briljantslipade diamanter och smaragder.
Ett par handgjorda örhängen av 18 k vitguld med briljantslipade diamanter och smaragder på totalt 0,75 ct glittrar stilfullt hos C&V Jewellery Escape, där priset ligger på 58 000 kr.

Fakta månadsstenar

Månadsstenar har förekommit under lång tid, men urvalet har skiftat genom åren. Vi utgår från den indelning som det amerikanska juvelerarförbundet antog 1912 och som med smärre variationer blivit världsomspännande.

Januari: granat

Februari: ametist

Mars: akvamarin

April: diamant

Maj: smaragd

Juni: månsten och pärla

Juli: rubin

Augusti: peridot

September: safir

Oktober: opal och turmalin

November: gul topas

December: turkos, blå topas och tanzanit

Annons