Lästips:VeckohoroskopÅrshoroskop 2024StjärnteckenMånadsstenar

Allt om månadsstenar – stor guide till din månadsstens egenskaper och symbolik

13 jan, 2022 
Allas.se redaktionen
månadssten guide
Vilken är din månadssten? Ta reda på vilken ädelsten som tillhör din, din väns eller din partners månad. Här listar vi stenarna och deras egenskaper för varje månad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Affirmation – det här är det och så använder du dig av detBrand logo
Affirmation – det här är det och så använder du dig av det

Månadsstenarna anses skänka lycka och välgång åt den som bär dem. Man ska då bära en sten som hör samman med den månad man är född i. Här samlar vi information om respektive månadssten och vad den bär på för egenskaper.

Månadsstenar – alla stenar och dess betydelser

Ädelstenarna symboliserar årets tolv månader och är vanliga som dopgåvor och bröllopspresenter. Listan skapades 1912 av American National Association of Jewelers i USA och är i dag den mest spridda listan i västerländska länder och har uppdaterades både 1952 och 2002. Varje månadssten har även alternativa ädelstenar som i vissa fall är billigare. Stenarna kan skifta beroende på vilken lista man väljer men här använder vi oss av den förteckning som det amerikanska förbundet för juvelerare en gång skapade.

Annons

Lista på alla månadsstenar

Vilken månadssten är din? Här är alla månadsstenar månad för månad:

Månadssten smycke

Att ge någon ett smycke med sin månadssten på är en perfekt present för dop, student, pension eller när personen fyller jämt. Till exempel är det vanligt att ge ring, armband eller halsband med månadssten. Det blir en present som både är personlig och håller livet ut. Här samlar vi både de exklusiva månadsstenarna och dess billigare variant. Spara artikeln och använd nästa gång det är dags att köpa present!

Månadssten januari – Granat

Årets första månad är januaris granat, alternativ rosenkvarts. Granat symboliserar kreativitet, kärlek och passion. Det är stjärntecknen stenbocken och vattumannen som är födda i januari och därmed har granat som månadssten.

Stjärntecken: Stenbocken (22 december - 19 januari) och vattumannen (20 januari- 18 februari)

Alternativ månadssten: Rosenkvarts

granat månadssten januari

Månadssten februari – Ametist

Februaris månadssten är ametist, alternativt onyx. Egenskaper för månadsstenen ametist är lugn och andlig utveckling. Stjärntecknen vattumannen och fiskarna är födda i februari och har ametist som månadssten.

Annons

Stjärntecken: Vattumannen (20 januari - 18 februari) och fiskarna (19 februari - 20 mars)

Alternativ månadssten: Onyx

ametist månadssten februari

Månadssten mars – Akvamarin

Mars månadssten är akvamarin. Akvamarinens egenskap är klarhet, kommunikation och sanning. Fiskarna och Vädurens stjärntecken är födda i mars och har därmed akvamarin som månadssten.

Stjärntecken: Fiskarna (19 februari - 20 mars) och väduren (21 mars - 19 april)

Alternativ månadssten: Röd jaspis

akvamarin månadssten mars

Månadssten april – Diamant

Diamanten, alternativt bergskristall, är aprils månadssten. Diamanten symboliserar kraft, självförtroende och rikedom. Personer som är födda i april tillhör antingen vädurens eller oxens stjärntecken.

Annons

Stjärntecken: Väduren (21 mars- 19 april) och oxen (20 april - 20 maj)

Alternativ månadssten: Bergskristall (kvarts).

diamant april månadssten

Månadssten maj – Smaragd

Månadsstenen för maj är smaragd, alternativ krysopras. Smaragden symboliserar kärlek, lojalitet och vishet. Personer som är födda i maj tillhör antingen stjärntecknet oxen eller tvillingarna.

Stjärntecken: Oxen (20 april - 20 maj) och Tvillingarna (21 maj - 21 juni)

Alternativ månadssten: Krysopras

smaragd månadssten maj

Månadssten juni – Pärla

Månadsstenen för juni är pärlan, som representerar sanning och visdom. Alternativet till pärla är Alexandrit för juni månad. De som är födda under juni månad tillhör antingen tvillingarna och kräftans stjärntecken.

Annons

Stjärntecken: Tvillingarna (21 maj- 21 juni) och kräftan (22 juni - 22 juli)

Alternativ månadssten: Alexandrit

månadssten juni pärla

Månadssten juli – Rubin

Månadsstenen för juli månad är rubinen, alternativ jade. Rubin är en skyddande, renande och energigivande ädelsten. Personer som är födda i juli månad tillhör kräftan eller lejonets stjärntecken.

Stjärntecken: Kräftan (22 juni-22 juli) och lejonet (23 juli-22 augusti).

Alternativ månadssten: Jade, karneol.

månadssten juli rubin

Månadssten augusti – Peridot

Månadsstenen för augusti är Peridot. Peridot symboliserar intuition, kärlek och styrka. Personer födda i augusti tillhör stjärntecknet lejonet och jungfrun.

Annons

Sjärntecken: Lejonet (23 juli-22 augusti) och jungfrun (23 augusti - 22 september).

Alternativ månadssten: Aventurin

månadssten augusti peridot

Månadssten september – Safir

Safir är septembers månadssten som symboliserar lugn, koncentration och balans. Personer som är födda i september tillhör antingen jungfrun eller vågens stjärntecken.

Stjärntecken: Jungfrun (23 augusti - 22 september) och vågen (23 september - 22 oktober).

Alternativ månadssten: Lapis lazuli.

månadssten september safir

Månadssten oktober – Opal

Månadsstenen för oktober månad är opal. Opal symboliserar individualitet och kreativitet. Om du är född i oktober tillhör du antingen vågens eller skorpionens stjärntecken.

Annons

Stjärntecken: Vågen (22 augusti - 22 september) och Skorpionen (23 oktober - 21 november).

Alternativ månadssten: Rosa eller grön turmalin

månadssten oktober opal

Månadssten november – Gul topas

Gul topas främjar kreativitet och självförverkligande och är novembers månadssten. Du tillhör antingen skorpionens stjärntecken eller skyttens stjärntecken om du är född i november.

Stjärntecken: Skorpionen (23 oktober - 21 november) och Skytten (22 november- 21 december)

Alternativ månadssten: Citrin

månadssten november gul topas

Fakta ädelstenar

  • Bland de egenskaper hos ett mineral som kvalificerar det som ädelsten är skönheten den viktigaste. Den består i en tilltalande färg, lyster, genomskinlighet och den genom slipning ökade förmågan att reflektera infallande ljus (briljansen). De flesta ädelstenar har två eller flera av dessa kvaliteter.
  • En annan mycket viktig egenskap hos stenarna är att de kan motstå repning och nötning, vilket innebär att de bör ha minst samma hårdhet som kvarts (7 i Mohs’ hårdhetsskala).
  • Endast ca 20 ädelstenar uppfyller detta krav. Utöver skönhet och hållbarhet finns också andra faktorer som gör dem åtråvärda. Hit hör vikt och grad av sällsynthet.
  • Ädelstenars vikt mäts i carat (1 carat = 0,2 g). Bland övriga faktorer är rådande mode samt egenskapen att vara lättransporterad viktiga.

Fakta från NE.se

Annons

Månadssten december – Blå topas

Den blå topasen symboliserar empati, motivation och kommunikation. Det är decembers månadssten. De som är födda i december tillhör antingen skyttens stjärntecken eller stenbockens stjärntecken.

Stjärntecken: Skytten (22 november - 21 december) och stenbocken (22 december - 19 januari)

Alternativ månadssten: Turkos

månadssten december blå topas
Annons