Trending: VeckohoroskopÅrshoroskop 2024Stjärntecken

Månadsstenar: Allt du behöver veta

13 jan, 2022 
Allas.se redaktionen
Kvinna tittar på en stor diamant
Vilken är din månadssten? Ta reda på vilken ädelsten som tillhör din eller din partners månad. Här listar vi stenarna och deras egenskaper för varje månad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmetBrand logo
Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmet

År 1912 gjordes ett försök att standardisera månadsstenarna (Birth Stones) av the American National Association of Jewelers i USA. Ädelstenarna symboliserar årets tolv månader och är vanliga som dopgåvor och bröllopspresenter.

Detta är i dag den mest spridda listan i västerländska länder och har uppdaterades både 1952 och 2002. Stenarna ska inte förväxlas med zodiakstenar som istället parar ihop ditt stjärntecken med helt andra stenar. Varje månadssten har även alternativa ädelstenar som i vissa fall är billigare. Stenarna kan skifta beroende på vilken lista man väljer men här använder vi oss av den förteckning som det amerikanska förbundet för juvelerare en gång skapade.

Annons

Månadsstenarna anses skänka lycka och välgång åt den som bär dem. Man ska då bära en sten som hör samman med den månad man är född i.

Nedan hittar du hela listan:

Månadssten januari: Granat

Granatring

Alternativ månadssten: Rosenkvarts

Månadssten februari: Ametist

Alternativ månadssten: Onyx

Annons

Månadssten mars: Akvamarin

Alternativ månadssten: Röd jaspis

Månadssten april: Diamant

Alternativ månadssten: Bergskristall (kvarts).

Annons

Fakta: Skillnad på månadssten och zodiaksten

  • Månadssten, ädelsten speciellt anknuten till en av årets tolv månader. Månadsstenarna anses främst ha utgått från de babyloniska tolv tecknen i zodiaken. Först under 1700-talet började seden att bära månadssten som lyckobringare för personer födda i motsvarande månad spridas i Europa. I Sverige har månadsstenar i form av berlocker eller hängsmycken blivit vanliga som dop- eller andra högtidsgåvor under 1900-talet. Typen av ädelstenar har varierat.
  • Zodiaksten, ädelsten som symboliserar en av Djurkretsens (zodiakens) tolv stjärntecken. Enligt den av astrologin influerade folktron påverkar tecknen den enskildes framtid. Då man dessutom trott att ädelstenar har himmelskt ursprung har man låtit dem symbolisera stjärntecknen. Härav kommer föreställningen att ädelstenarna har magisk kraft och skänker lycka åt den person som bär just den sten som symboliserar stjärntecknet i vilket han eller hon är född. Ett i förhållande till zodiakstenarna förenklat system bildar månadsstenarna. Urvalet av zodiak- och månadsstenar har med tiden växlat. Källa: NE.se

Månadssten maj: Smaragd

Alternativ månadssten: Krysopras

Annons

Månadssten juni: Pärla/Månsten

Alternativ månadssten: Alexandrit

Månadssten juli: Rubin

Rubin

Alternativ månadssten: Jade, karneol.

Annons

Månadssten augusti: Peridot

Peridot

Alternativ månadssten: Aventurin, sardonyx, safir.

Månadssten september: Safir

Safir

Alternativ månadssten: Lapis lazuli.

Annons

Månadssten oktober: Opal, turmalin

Opal
Opal

Alternativ månadssten: Rosa eller grön turmalin

Fakta ädelstenar

  • Bland de egenskaper hos ett mineral som kvalificerar det som ädelsten är skönheten den viktigaste. Den består i en tilltalande färg, lyster, genomskinlighet och den genom slipning ökade förmågan att reflektera infallande ljus (briljansen). De flesta ädelstenar har två eller flera av dessa kvaliteter.
  • En annan mycket viktig egenskap hos stenarna är att de kan motstå repning och nötning, vilket innebär att de bör ha minst samma hårdhet som kvarts (7 i Mohs’ hårdhetsskala).
  • Endast ca 20 ädelstenar uppfyller detta krav. Utöver skönhet och hållbarhet finns också andra faktorer som gör dem åtråvärda. Hit hör vikt och grad av sällsynthet.
  • Ädelstenars vikt mäts i carat (1 carat = 0,2 g). Bland övriga faktorer är rådande mode samt egenskapen att vara lättransporterad viktiga.

Fakta från NE.se

Annons

Månadssten november: Gul topas

Gul topas
Gul topas

Alternativ månadssten: Citrin, turkos

Månadssten december: Turkos, blå topas, tanzanit

Blå topas
En blå topas

Alternativ månadssten: Turkosen, Lapis lazuli.

Annons

Källa: Expressen.se, NE.se

Se också: Klassiska smycken värda att investera i

Klassiska smycken värda att investera iBrand logo
Klassiska smycken värda att investera i
Annons