Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Aprils månadssten – Diamant

20 jul, 2022 
Lillemor Olsson
På vänster bild: Karen Blixen – aprilbarn. På höger bild: ring av 18
k guld och
vitguld med en briljantslipad diamant.
Unika egenskaper, bländande vacker och den hårdaste av ädelstenar – inte konstigt att diamanten är så uppskattad. Och när den ska värderas tar man hjälp av fyra kategorier där bokstaven C är i fokus.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Klassiska smycken värda att investera iBrand logo
Se också: Klassiska smycken värda att investera i

Det finns ingen annan ädelsten som kan mäta sig med dia­manten, vare sig det gäller hårdhet eller bländande ljus­brytning. Men så har också diamanten en helt annan uppbyggnad och struktur. Den består av kristalliserat kol som bildats långt ner i jordens innandöme under stark hetta och oerhört tryck. Förenklat kan man säga att det är kolatomerna som placerar diamanten i ett alldeles eget fack.

Även namnet ger en fingervisning om stenens motståndskraft. Det kommer från det grekiska ordet adámassom betyder okuvlig och oövervinnlig. Förr trodde man att dessa egenskaper även överfördes till bäraren, som blev ett under av driftighet och mod, alltid med segern inom räckhåll. Stenen sades också mota bort nattliga gengångare (fast det gällde bara om diamanten var guld in­fattad och bars på vänster arm).

Annons

Enligt Hildegard av Bingen bestod diamantens viktigaste egenskap av att den förintade djävulens makt. Och vissa läkare hävdade med bestämdhet att en nypa diamantpulver över morgongröten var det bästa medlet för att hålla sig frisk.

Hänge av platina med olikslipade diamanter.
Ett arv från sekelskiftet 1900. Hänget av platina med olikslipade diamanter om totalt 2,20 ct och som avslut en större gammal slipad diamant på 1,20 ct lockade budgivare vid Kaplans Smyckekvalité i november 2021, där klubban föll vid 63 000 kr (40 000–45 000).

Diamanten är den hårdaste ädelstenen

På Mohs’ hårdhetsskala tronar diamanten högst upp och som vinnare är den överlägsen. Man brukar säga att om det skiljer enmeter i hårdhet mellan var och en av ädelstenarna på skalan, skiljer det 150 meter mellan diamanten och den näst översta.En diamant kan bara repas av en annan diamant och om stenen ska kunna slipas måste stålskivan vara preparerad med diamantpulver. Ändå kan diamanter hackas sönder och i starkhetta omvandlas de, något snopet, till koldioxid. Så helt okuvliga är de inte.

Annons

Det är också hårdheten, men framför allt stenens ljusbrytande egenskaper, som banat väg för den intrikata briljantslipningen som följer exakt beräknade proportioner och vinklar. En briljant­slipad diamant har 57 fasetter, 58 om man räknar den understa fasetten, som ger en gnistrande färgrikedom när ljuset bryts i prismorna. Briljantslipningen är den mest efterfrågade, men stör­re stenar slipas även i ovala, droppliknande eller rektangulära former.

Topprankad ring i 18 k guld och vitguld med en briljantslipad diamant på 5,30 ct.
Den topprankade ringen av 18 k guld och vitguld med en briljantslipad diamant på 5,30 ct och sex trapetsslipade diamanter på totalt 0,80 ct klubbades vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 2021 för 380 000 kr (250 000– 300 000).

DIAMANTENS FYRA C:N

När en diamant värderas finns det fyrafaktorer som gemmologen tar hänsyn till. Internationellt talar man om diamantens fyra C:n. De står för Colour – färg, Clarity – klarhet, Cut– slipning och Carat– vikt. Färgen ska lysa med sin frånvaro, det vill säga inte finnas alls. I en färglös diamant bryts ljuset obehindrat och kan stråla ut i regnbågens alla färger. Färgfrånvaro/vithet skattas enligt en internationell skala som går från D–E, ”mycket sällsynt vit”, ner tillS–Z, ”färgtonad”.

Klarheten ska vara god och fri från inneslutningar. En diamant utan inneslutningar brukar kallas luppren. Det finns olika gradbeteckningar för klarhet, där Fl/IF är topprankade och P1-3 hamnar på nedre planhalvan. Mellan dessa polerfinns bland annat VS och SI som står för”mycket små inneslutningar” respektive”små inneslutningar”.

Slipningen ska vara väl proportionerad och skickligt utförd. Ju bättre slipningen är desto större blir den färggnistrande ljusbrytningen, på fackspråk kallad eldeller dispersion. Vikten har betydelse för värdet. Ju större sten desto bättre, vilket inte innebär att två diamanter med samma vikt värderas lika. Här beror värdet på de övriga tre faktorerna. Diamanter av hög kvalitet finns i alla storlekar.

Annons

Ju mindre färg på diamanten – desto bättre

När andra ädelstenar beundras för sina intensiva färger gäller det motsatta för diamanten. Den ska helst inte ha någon färg alls; ju mindre desto bättre. En helt fläckfri vit diamant tillhör topp­skiktet. Det betyder dock inte att diamanter i allmänhet saknar färg. Tvärtom! Merparten av alla diamanter som bryts är gul­aktiga eller bruntonade. De kan också ha helt andra färger som blått, grönt, rosa, orange, rött och svart, ja faktiskt vilken färg som helst. Men det är bara en bråkdel av de färgade som anses hålla tillräckligt hög kvalitet för att klassas som ädelsten. I handeln brukar dessa diamanter kallas fancy.

Annons

Historien kan berätta om ett antal exklusiva färg diamanter, bland annat den kända Hope-­diamanten i lysande blått – numera bakom skottsäkert glas på Smithsonian Institution i Washington. Och 2017 sålde Sotheby ́sen stor rosa diamantring på hisnande 59, 60ct för över 71 miljoner dollar. Den har fått namnet Pink Star Diamond.

Från antiken och fram mot 1700­-talet, när Brasilien tog över stafettpinnen, var Indien ensam diamantproducent. Idag bryts de flesta diamanter i Sydafrika. Det finns ganska gott om dem, men tillgången och därmed prisnivån styrs till åttio procent av gruv­bolaget De Beers, som under generationer härskat över rådiamant­ marknaden och bara pytsar ut väl avvägda mängder under rigo­rösa betingelser. Vad man än anser om monopol kan du vara viss om att så länge De Beers drar i trådarna behåller dina höggnist­rande diamanter sitt värde.

Karen Blixen.
APRILBARN. Karen Blixen (1885–1962), född den 17 april, fick ny internationell uppmärksamhet när hennes bok Out of Africa spelades in med Meryl Streep och Robert Redford i huvudrollerna. Efter sjutton år i Kenya, där hon drivit en kaffeplantage, återvände Blixen till sitt danska barndomshem och det var här hennes författarskap blommade ut. Debutverket Seven Gothic Tales från 1934 som hon skrev på engelska och senare översatte till danska gjorde succé i USA, men mottogs svalare i hemlandet. Framgången kom med Vinter-eventyr från 1942 och sedan dess räknas hon till en av de stora. Hemmet Rungstedlund, som bevarats i Karen Blixens anda med hennes egen inredning, är idag ett välbesökt museum söder om Helsingör.
Ett par diamantörhängen av 18 k vitguld med arton briljantslipade diamanter på sammanlagt 0,54 ct.
Mindre och mer prisvänligt. Ett par diamantörhängen av 18 k vitguld med arton briljantslipade diamanter på sammanlagt 0,54 ct klubbades vid Kaplans Klassiska i oktober förra året för 5 900 kr (6 700).

Fakta: Kort om slipning

Gammalslipade diamanter, även kallade antikslipade, har större fasetter, rundare form och högre vikt. De ger ”mer diamant” för pengarna, men lite mindre glitter. Dagens strikt reglerade briljantslipning fick sin nuva­rande form under tidigt 1950­-tal.

Fakta om månadsstenar

Månadsstenar har förekommit under lång tid, men urvalet har skiftat genom åren. Vi utgår från den indelning som det amerikanska juvelerarförbundet antog 1912 och som med smärre variationer blivit världsomspännande.

Januari: granat

Februari: ametist

Mars: akvamarin

April: diamant

Maj: smaragd

Juni: månsten och pärla

Juli: rubin

Augusti: peridot

September: safir

Oktober: opal och turmalin

November: gul topas

December: turkos, blå topas och tanzanit

Annons