Novembers månadssten – Topas

Till vänster: Prinsessan Alexandra – novemberbarn. Till höger: Droppformade rosa topas-örhängen.

Foto: TT/Respektive auktionshus

Är du född i november är det topasen du enligt traditionen ska bära för din lyckas skull. En vacker sten som man tillskrivit mycket kraft. För visst måste väl det att bota sjukdomar och visa om mat är ­förgiftad räknas som stordåd för en sten?
Se också: Klassiska smycken värda att investera i
1:26

Efter reklamen: Se också: Klassiska smycken värda att investera i

(1:26)

Slå på ljud

Under medeltiden hörde topasen kanske bättre hemma i medicinskåpet än i juvelskrinet. Då trodde man att stenen kunde bota gallsten, sömnlöshet och astma – och dessutom avslöja gift i mat och dryck; om stenen förlorade sin glans nära fat och vinbägare gällde det att se upp. Då var det fara å färde.

Men magin räckte längre än så

En italiensk läkare hade rykte om sig att kunna läka pestsår genom att vidröra såren med en topas som hade tillhört påvarna Clemens VI och Gregorius II. Och självaste Hildegard av Bingen, en av sin tids mest inflytelserika kvinnor och tillika helgonförklarad, rekommenderade topas för att råda bot på dimsyn.

Efter att stenen förvarats i vin under tre dagar och tre nätter, skulle patienten gnugga ögonen med den fuktiga stenen, så att vätskan lätt rörde vid ögongloben.

Längre fram i tiden förknippades topasen främst med vänskap och kärlek, den kunde också stävja vrede och lägga band på alltför livlig fantasi. Det är med andra ord en mångfacetterad sten som har fått representera november.

Brosch av silver och ljusrosa topas.

En stor ljusrosa topas, omgiven av gammal- och rosenslipade diamanter pryder broschen av silver och 14k guld. Här kan vi utgå ifrån att topasen på 4,50ct strålar i sin egen naturgivna färg. Så gick den också iväg för 40000kr hos Bukowskis kvalitetsauktion i våras (40000–50000).

Foto: Respektive auktionshus

Månadsstenar: Allt du behöver veta
Droppformade rosa topas-örhängen.

Örhängen från förrförra seklet av silver och guld med fasettslipade, droppformade rosa topaser med avtagbara topasdroppar nertill samt taffel- och gammalslipade diamanter bjöds ut hos Bukowskis 2021 och klubbades för 12000kr (15000–18000).

Foto: Respektive auktionshus

Topasens ursprung och egenskaper

Topaser bryts i bergarten pegmatit och finns över hela världen, men de främsta fyndigheterna ligger i Brasilien, Sri Lanka, Sydafrika och Ryssland.

Stenen förekommer i olika färger, främst gulorange men även i vitt, rosa eller sherry. Många är färglösa eller transparenta och någon gång förekommer de i en mild grön nyans. Den orangefärgade stenen kallas ädeltopas eller Cherry topaz medan en annan variant i djupare orange med röda inslag fått namnet Imperial topaz – en sällsynt ädelsten som skattats högt av aristokratin. Den ryska tsarfamiljen lär exempelvis ha tillhört beundrarna.

Topasen ligger väl till på Mohs’ skala med en hårdhet på 8. Det är en klar, ofta stor sten med få inneslutningar och den är näst intill omöjlig att tillverka på konstgjord väg.

Halsband av 18 k vitguld med hänge av droppslipad blå topas.

Halskedjan av 18 k vitguld med hänge av droppslipad blå topas på 6,00 ct och briljantslipade diamanter på totalt 0,29 ct klubbades för 8 000 kr vid Kaplans klassiska smyckeauktion i maj 2021.

Foto: Kaplans

Oktobers månadsstenar – Opal & turmalin

Klurigheter att känna till

Merparten av alla blå och gröna topaser, och även en del rosa, som finns på dagens marknad har fått färgen förstärkt genom värmebehandling och/eller bestrålning. Detta gäller inte enbart topaser utan även andra stenar, exempelvis ametister, safirer, rubiner och akvamariner. Att en ädelstensfärg kan förändras genom upphettning har varit känt i tusentals år och lika länge som ädelstenar brutits, burits, uppskattats och värderats har det spekulerats över olika sätt att få stenen ännu lite bättre, ännu lite blankare, ännu mer tilldragande. Med dagens avancerade teknologi finns outtömliga möjligheter.

Neutronstrålning resulterar exempelvis i en starkt blå topas medan gamma- och betastrålning ger en ljusare nyans. Värmebehandling av ädelstenar har pågått under lång tid och är numera en accepterad metod, bland annat med motiveringen att även i naturligt tillstånd kan ädelstenar ändra färg under olika temperaturförhållanden.

Strålningen är däremot ett mer tveksamt ingrepp. Av skilda orsaker, kemiska såväl som geologiska, svarar inte alla topaser på värmebehandling eller strålning. Då finns andra metoder att ta till.

Färgen kan exempelvis förbättras genom tillsatta färgoxider, en behandling som kallas diffusionsmetoden och som i grunden förändrar stenen. Eller också kan topasen förses med en tunn ytbeläggning av titanoxid som får stenen att skimra i olika färger. Men beläggningen nöts bort efterhand och skimret förvandlas till en bleksiktig sten. Det här är exempel på olika behandlingar som sänker värde och pris rejält och som kan vara bra att ha i åtanke före köp. Så fråga på bara! Du har rätt till all information och seriösa handlare undanhåller inga trick.

Topaserna som inte finns

Ordet topas, som kommer efter latinets topazos och grekiskans topazion, har sedan antiken använts för många guldgula ädelstenar i kvartsgruppen och en del benämningar lever kvar.

Om du hör uttryck som madeiratopas eller röktopas ska du dra öronen åt dig. Madeiratopas avser den gula citrinen och röktopas är ett tjusigare namn på rökkvarts, ett gråbrunt eller gråsvart mineral som i rätt slipning och infattning kan vara väldigt elegant. Men någon topas är det inte fråga om.

Prinsessan Alexandra – novemberbarn.

NOVEMBERBARN. Det var prinsessan Alexandra (1844–1925), född den 10 november, som bröt drottning Victorias långvariga påbud om sorgsmycken. Efter gemålens död 1861 hade det enbart sålts smycken av järn, stenkol och onyx och nu vädjade de brittiska juvelerarna om förändring. Prinsessan lyssnade och gick dem till mötes. Danskfödda Alexandra, ofta avbildad med ett juvelbesatt ”hundhalsband” som slöt tätt krig halsen, var genom sitt gifte med kronprins Edward svär­dotter till Victoria. Alexandras egen drottningtid från 1901 har kallats Belle époque eller De vita smyckenas tid.

TT

Fakta månadsstenar

Månadsstenar har förekommit under lång tid, men urvalet har skiftat genom åren. Vi utgår från den indelning som det amerikanska juvelerarförbundet antog 1912 och som med smärre variationer blivit världsomspännande.

Januari: granat

Februari: ametist

Mars: akvamarin

April: diamant

Maj: smaragd

Juni: månsten och pärla

Juli: rubin

Augusti: peridot

September: safir

Oktober: opal och turmalin

November: topas

December: turkos, tanzanit