Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Oktobers månadsstenar – Opal & turmalin

21 jul, 2022 
Lillemor Olsson
På vänster bild: Sarah Bernhardt i La Tosca på Alphonse Muchas affisch från cirka 1895. På höger bild: Ett par örhängen av 18 k vitguld med facettslipade gröna turmaliner och runda briljantslipade diamanter.
Oktober har begåvats med två ädelstenar – av vilka den ena faktiskt inte alltid ansetts medföra tur utan tvärtom olycka.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så enkelt rengör du dina smyckenBrand logo
Se också: Så enkelt rengör du dina smycken

Vissa månader har förärats två stenar och om du är född i oktober kan du välja mellan turmalin och opal.

Turmalinens egenskaper och ursprung

Turmalinen har en omfattande färgskala och förekommer både genomskinlig och opak, ibland med flera nyanser i samma sten. Så lär också namnet turmalin komma från ett singalesiskt ord som betyder blandad. Namnet är även en samlande beteckning för mineralerna i turmalingruppen, alla med olika kemiska sammansättningar och varierande färger. Därför finns, åtminstone fackmässigt, olika namn på turmalinen beroende på vilken färg den har.

Gröna örhängen av turmalin.
Grönt & skönt. Ett par örhängen av 18k vitguld med facettslipade gröna turmaliner och runda briljantslipade diamanter klubbades vid Bukowskis vinterauktion 2020 för 26000 kr (25000–30000).

Den röda turmalinen i nyanser från mörkröd till rosa kallas rubellit eller elbait, den vackert gröna som är relativt vanlig och därför prisvärd kallas verdelit och den blå stenen indigolit. Ytterligare en blå sällsynt färg som drar mot grönt kallas paraiba efter fynd­orten i Brasilien och en svart sten kallas schörl. Men i regel ­används enbart namnet turmalin, exempelvis grön turmalin, röd eller rosa turmalin och liknande.

Annons

Turmalinen har en hårdhet på 7–7,5 på Mohs’ skala, som går från ett till tio, där tio är hårdast. Den slipas ofta i facetter när den är genomskinlig. Om stenen är opak eller har inneslutningar slipas den företrädesvis i den välvda, kuddliknande form som kallas cabochon. Vid viss upphettning eller om stenen gnids eller utsätts för tryck blir turmalinen elektriskt laddad – en intressant egenskap som gör att stenen kan användas i mätutrustningar för höga tryck.

Turmalinen blev känd i väst först under 1700-talet, men hade uppskattats under lång tid i fyndorterna Brasilien, Sri Lanka, Madagaskar och Afrika. En stor rosa turmalin, som länge bedömdes som rubin, hade hamnat i Europa och fördes i sällskap med den berömda Silverbibeln och andra dyrbarheter som krigsbyte från Prag till Sverige 1648. Den införlivades med kungliga slottets övriga juveler och stannade där till 1777, då Gustav III skänkte stenen till sin kusin, Katarina II av Ryssland. Numera ingår stenen, internationellt känd som Cæsar´s ruby, i de ryska kronjuvelerna.

Ring av rosa turmalin.
Ringen av platina med kuddslipad rosa turmalin om 3,00 ct är inramad av 16 gammalslipade diamanter och sex åttkantsslipade på ringskenan, totalt 0,49 ct. Det klubbade priset vid Stockholms Auktionsverks decemberauktion 2020 hamnade på 6 000 kr (6 000–8 000).

Om turmalinen i likhet med många andra ädelstenar ibland värme­behandlas för att färgerna ska förbättras eller intensifieras, råder motsatt förhållande för opalen. Det är en känslig sten, som skiljer sig markant från övriga stenar, inte bara genom sitt utseende utan också genom sina egenskaper.

Sarah Bernhardt – oktoberbarn.
OKTOBERBARN. Sarah Bernhardt (1844–1923), född den 22 oktober, var en fransk skådespelerska, mytomspunnen och bejublad för sina rolltolkningar som förde henne till den stora världens scener. Och hon älskade juveler. I alla fall har ett av hennes smycken blivit berömt: ett armband med en platta på handens översida som fortsätter i fingerringar, hopkopplade med kedjor vid armbandet. Allt i guld, emalj, briljanter och rubiner. Det formgavs i ultrajugend av konstnären Alphonse Mucha, som också ligger bakom affischen till höger, och tillverkades hos den berömde juveleraren George Fouquet.

Mohs´ hårdhetsskala

En skala för relativ ritshårdhet hos mineral. Den skapades 1812 av den tyske mineralogen Friedrich Mohs och går från 1 (talk) till 10 (diamant). Varje mineral på skalan kan repas av mineralet som ligger högre upp, men inte själv repa detta. Som ungefärlig jämförelse kan nämnas att nummer 2 (gips) är hård som en nagel, nummer 5 (apatit) som en knivspets och 6,5 (ortoklas) som en stålfil. Med några få undantag, däribland opalen, börjar hårdheten för ädelstenar vid nummer 7 (kvarts).

Annons

Opalens egenskaper och ursprung

Opalen är en mjuk sten, den når inte högre än 5,5 – 6,5 på hårdhetsskalan, och är uppbyggd av små, tätt packade, genomskinliga sfärer av vattenhaltig kiseldioxid. Det är när ljuset bryts i dessa sfärer som den skimrande effekten, opalescensen, uppstår.

Grundfärgen, som kan vara vit, gul, grå, grön, röd, svart eller brun, står som en fond mot det sprakande färgspelet. Effekten kan närmast liknas vid skimret i en såpbubbla – även om det blir en tam beskrivning jämfört med den verkliga upplevelsen.

Annons

Från lyckosten till olyckssten

Opalen värderades mycket högt under antiken, då den bland annat bröts i nuvarande Tjeckien, och räknades till lyckostenarna. Senare blev den tvärtom betraktad som en olyckssten, troligen beroende på att den är känslig för hög värme och temperaturväxlingar.

Den måste hanteras varsamt och även skyddas mot kemikalier. Olycksteorin blev så utbredd att en Paristidning under tidigt 1900-tal kunde berätta om en ”enkel butiksflicka” som stannat till på en refug under rusningstid och plötsligt överraskades av att en elegant, välklädd dam stack en opalring i hennes hand och sedan skyndade därifrån. Den häpna flickan gick till en juvelerare för att sälja ringen, men blev tagen för tjuv och hamnade i polisförhör. En kommissarie vidtog efterforskningar och fick så småningom kontakt med den tidigare ägaren, som bekräftade historien och urskuldade sig med att hon mest av allt hade velat bli av med ringen. Om det var ett oönskat arvegods eller en gåva får vi inte veta. Men för flickan var opalen i alla fall ingen olyckssten. Hon sålde den med god förtjänst.

En ring av svart opal.
En svart opal med framträdande färgspel, bekransad av tolv briljantslipade diamanter om 0,55 ct, pryder ringen av 18 k vitguld. Den bjöds ut hos Skånes Auktionsverk i maj 2021 och klubbades för 8 000 kr (9 000).

Fakta månadsstenar

Månadsstenar har förekommit under lång tid, men urvalet har skiftat genom åren. Vi utgår från den indelning som det amerikanska juvelerarförbundet antog 1912 och som med smärre variationer blivit världsomspännande.

Januari: granat

Februari: ametist

Mars: akvamarin

April: diamant

Maj: smaragd

Juni: månsten och pärla

Juli: rubin

Augusti: peridot

September: safir

Oktober: opal och turmalin

November: topas

December: turkos, tanzanit

Annons