Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Mars månadssten – Akvamarin

21 jul, 2022 
Lillemor Olsson
Till vänster: Anna Q. Nilsson ca år 1920 – Marsbarn. Till höger: En ring av 18 k vitguld med smaragdslipad akvamarin.
Månadsstenen för mars är klar som vatten och blå som havet. Så talar också namnet sitt tydliga språk. Akvamarin betyder havsvatten efter latinets aqua för vatten och mare för hav.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så enkelt rengör du dina smyckenBrand logo
Se också: Så enkelt rengör du dina smycken

Precis som världshaven skiftar i färg, finns akvamariner i olika nyanser, från så blekblå att de nästan nuddar vitt till mörkt grönblå. Den mest eftertraktade färgen är ljust blå/himmelsblå.

Akvamarin tillhör mineralet beryll och ligger väl till på Mohs’ skala med en hårdhet på 7,5–8. Den tål kemikalier bra, men är trots hårdheten ganska skör och kan skadas vid ovarsam hantering.

I motsats till andra ädelstenar som oftast har inneslutningar, det vill säga små ”gästkristaller” av andra mineraler som bildats i stenen, är akvamariner nästan alltid klara. Förr i tiden kunde färglösa, transparenta beryller användas som förstoringsglas. Därifrån härstammar det tyska ordet brille för glasögon som i sin tur genererade vårt motsvarande ord brillor.

Annons

Vart kan man hitta denna vackra ädelsten?

Akvamariner påträffas i pegmatiter och grov kristallina graniter och finns i stora delar av världen. Viktiga fyndorter finns bland annat i Brasilien, Sri Lanka, Madagaskar, USA, Namibia och Pakistan. Det är inte helt ovanligt med stora akvamariner. Den största som hittills påträffats – i Brasilien för drygt hundra år sedan – vägde 110kg och mätte nästan en halvmeter i diameter.

Klara, vackra akvamariner var högt skattade under antiken och medeltiden, och inte bara för sina yttre företräden. Enligt teologen I sidorus av Sevilla som verkade i början av 600-talet, skänkte akvamarinen både okuvlighet och älskvärdhet åt sina ägare. Den skärpte intellektet, botade lättja och minsann hade den förmåga att uppväcka slocknad kärlek makar emellan. Stenen var också omhuldad av sjöfarare som förlitade sig på dess förmåga att skydda mot stormar, skeppsbrott och andra missöden som hotade på havet.

Armband av 18 k vitguld med smaragdslipade akvamariner på totalt 10,60 ct och briljantslipade diamanter på 0,65 ct.
Armbandet av 18 k vitguld med smaragdslipade akvamariner på totalt 10,60 ct och briljantslipade diamanter på 0,65 ct är tillverkat hos firma H. Stern och finns för 25 000 kr hos C & V Jewellery Escape.

Hur får stenen sin färg?

Ädelstenar får färg genomde kemiska sammansättningar som finns i mineralet. Denna färg kallas idiokromatisk, vilket betyder att färgen kommer inifrån. Ibland färgas stenen även av andra beståndsdelar som förekommer i berglagren och som tränger in i stenen, exempelvis kromoxid, järn eller titan. Dessa utifrån kommande färger kallas allokromatiska. Akvamarinens ljusblå färg beror på låga halter av järnoxid.

Hänge av 18 k vitguld med smaragdliknande akvamarin.
Hänget av 18 k vitguld med smaragdslipad akvamarin på 6,00 ct och 54 briljantslipade diamanter på sammanlagt 0,50 ct fanns hos Kaplans Klassiska i juli 2021, där klubban föll vid 7 500 kr (8 000). Akvamarinen uppgavs ha smärre nagg.

Akvamariner kan slipas på många sätt

Vanligast är den rektangulära smaragd- eller trappslipningen som genom sin plana överdel framhäver färgen samtidigt som sidofasetterna reflekterar ljuset och ger briljans åt stenen. Vilken slipmetod som används beror bland annat på transparens och färgintensitet. Eftersom färgvariationerna kan vara stora händer det ofta att akvamariner får färgen förstärkt eller förbättrad genom värmebehandling. Det finns dock en sten som är immun mot denna behandling. Den är djupblå och har fått namnet Santa Maria efter fyndorten i Brasilien. Det är en exklusiv akvamarin, dyrbar och eftertraktad – och en av få ädelstenar på dagens marknad som lyser av egen inneboende kraft.

Ring av 18 k vitguld med smaragdliknande akvamarin.
En ring av 18 k vitguld med smaragdslipad akvamarin på 5,48 ct och briljantslipade diamanter på totalt 0,29 ct klubbades vid Bruun Rasmussens Jewellery and Fashion i augusti 2021 för 15 000 danska kronor (18 000–20 000).

Syntetiska ädelstenar

Så länge ädelstenar har varit eftertraktade har det också funnits imitationer, de flesta i glas. Med imitation avses ett material som imiterar ett annat material till utseendet, men inte i övrigt har några överensstämmande egenskaper. Syntetiska ädelstenar är något helt annat. Här stämmer allt: den kemiska sammansättningen, densiteten, ljusbrytningen och hårdheten. Det enda som fattas och som aldrig kan återskapas är naturens egen fantastiska framställningskonst som tagit tusentals år i anspråk.

Annons

De första syntetiska ädelstenarna tillverkades 1902 av den franske kemisten Auguste Verneuil. Han framställde rubin, safir och spinell genom att smälta de pulvriserade kemiska beståndsdelarna över stark låga till en liten klump som kunde användas som råvara. Färgerna tillsattes genom olika oxider och när stenarna slipats och polerats var det nästan omöjligt att se skillnad på naturligt och syntetiskt.

Sedan dess har metoderna utvecklats och nu kan med några få undantag de flesta ädelstenar framställas på detta sätt– med inneslutningar och allt. Tidigare var det just bristen på inneslutningar som vid en närmare undersökning indikerade att det inte rörde sig om en naturlig sten.

I dag betraktas syntetiska stenar som lågprisalternativ till naturliga. De tillverkas industriellt i stor skala och inom smyckeformgivningen är det inte ovanligt att syntetiska stenar blandas med naturliga. Seriösa handlare uppger vad som är vad, men lite försiktighet skadar inte. Om du köper ädelstenar, kan du alltid be om ett äkthetsintyg.

Anna Q. Nilsson ca år 1920 – Marsbarn.
MARSBARN. Anna Q. Nilsson (1888–1974), född den 30 mars, drömde om att åka ”till staterna”. I flera år jobbade hon extra på de skånska betfälten för att spara ihop pengar till resan, och 1905 tog hon båten till New York. Där fick hon snart anställning som hembiträde. Sedan gick det fort. Hon upptäcktes på en av avenyerna, blev beundrad fotomodell, valdes till USA:s vackraste kvinna och kom in vid filmen. Anna Q. Nilsson gjorde mer än 200 roller och var under en period Hollywoods högst betalda skådespelare – och den första svenska att få en stjärna på Hollywood Walk of Fame. Det mystiska Q:et stod för andra dopnamnet Quirentia, en feminiserad form av Quirinus som vid hennes födelse var dagens namn i almanackan

Fakta månadsstenar

Månadsstenar har förekommit under lång tid, men urvalet har skiftat genom åren. Vi utgår från den indelning som det amerikanska juvelerarförbundet antog 1912 och som med smärre variationer blivit världsomspännande.

Januari: granat

Februari: ametist

Mars: akvamarin

April: diamant

Maj: smaragd

Juni: månsten och pärla

Juli: rubin

Augusti: peridot

September: safir

Oktober: opal och turmalin

November: gul topas

December: turkos, blå topas och tanzanit

Annons