Lästips:VeckohoroskopÅrshoroskop 2024StjärnteckenMånadsstenar

Stjärntecken: Så är oxen som person

20 mar, 2024 
Caroline Olovsson
En stjärnhimmel som skiftar i mörkblått, lila och guld.
Foto: Unsplash
Oxen, eller ”taurus" på engelska och latin, är ett tillgivet stjärntecken som älskar skönhet och förknippas särskilt stark med sitt element, jord. Här berättar vi hur oxen är som person, i en relation, i yrkeslivet och vilka andra stjärntecken hon passar bäst med.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vilka datum är oxen född?

Oxen är född mellan den 20 april och 20 maj. Före och efter oxen ligger stjärntecknen väduren och tvillingarna, som alltså blir oxens cusptecken – vädoxen och oxlingarna.

Se också: Stjärntecken som lätt blir kära i varandra

Stjärntecken som lätt blir kära i varandraBrand logo
Stjärntecken som lätt blir kära i varandra

Oxen älskar det vackra och njutningsfulla. God mat och dryck, musik och konst, dofter, erotik och skönhet i alla dess former är tilltalande för oxen, som njuter av att ta hand om sitt hem och sina ägodelar. Det som hindrar oxen från att kallas dekadent är en realistisk och jordnära inställning. Oxen trivs bäst i den lugna och bekväma vardagen och ogillar förändringar, speciellt sådana som är påtvingade. Oxen strukturerar gärna upp sin vardag i minsta detalj, och hen väljer gärna tid själv eller med familjen före ett äventyr för att känna sig tillfreds i sin vardag.

Annons

Med kärleken till det estetiska följer ofta en kreativ ådra, såväl som en förkärlek till naturen. Oxen är särskilt starkt förknippad med elementet jord. Sådd, skörd och trädgårdsarbete är avslappnande aktiviteter där behovet av att dona i lugn och ro verkligen kommer till sin rätt.

Så är oxen på jobbet

Kapabel, lugn och metodisk – oxen sägs arbeta hårt och med stor uthållighet och noggrannhet, men är också principfast och mån om att göra saker på sitt sätt. Oxens envishet kan leda till självsäkert och detaljerat arbete, men innebär också en viss motvilja till att lyssna på andras förslag.

Allra helst har oxen ett stabilt jobb som tjänar bra. Oxen trivs inte på en föränderlig arbetsplats som tar upp så mycket tid att det går ut över vardagslivet. På arbetsplatsen är hon pålitlig och får saker gjort, och när dagen är slut tar hon inte med sig jobbet hem.

Oxen och kärlek

Den älskande oxen är en trogen, beskyddande och ömsint partner. Planeten Venus styr oxen, och förknippas inom astrologin med njutning och sensualitet men också svartsjuka. Hon beskrivs som tillgiven med ett lugnt temperament, men en uppretad oxe kan bli mycket arg och är dessutom långsint, eller tjurskallig.

Oxens stjärnbild

De olika stjärtecknens konstellationer är uppritade i guld. Oxens består av sex stjärnor.
De olika stjärntecknens stjärnbilder. Illustration: TT

Vilket stjärntecken passar oxen med?

Oxen passar bra med flera andra stjärntecken. Särskilt kompatibel är hon med den känsliga och konstnärliga fiskarna, den romantiska och lyhörda kräftan och den ambitiösa och rationella stenbocken. Tillsammans med en annan oxe kan ett starkt och lojalt förhållande uppstå.

Oxens bestämdhet kan både ge trygghet eller skapa konflikt i ett förhållande. Lejonet och vattumannen är två tecken med starka viljor som lätt kolliderar med oxens. Lejonet uppfattas lätt som alldeles för självupptagen, och den grubblande vattumannen känns för teoretisk och progressiv för den pysslande och konservativa oxen. Den svartsjuka och kontrollerande oxen uppfattas som kvävande och är svår att matcha exempelvis med den ombytlige tvillingarna.

Stjärntecken: Oxen

  • Datum: 20 april till 20 maj.
  • På engelska: Taurus.
  • Passar ihop med: Kräftan, Fiskarna, Stenbocken, Jungfrun, Oxen och Vågen.
  • Element: Jord.
  • Cusptecken: Vädoxen (14-24 april) och Oxlingarna (16-26 maj)
  • Månadssten: Diamant (april) och Smaragd (maj)
Annons