Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Februaris månadssten – Ametist

21 jul, 2022 
Lillemor Olsson
Är du född i februari är din sten vackert violett och besitter enligt traditionen märkvärdiga krafter. Och hettar man upp den tillräckligt ändrar den skepnad. Dags att presentera ametisten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Klassiska smycken värda att investera iBrand logo
Se också: Klassiska smycken värda att investera i

Om du råkar i ekonomiskt trångmål kan ametisten stådig bi. Den är också snar att utveckla intelligens och förstånd, skydda mot smittsamma sjukdomar och hindra dig från såväl berusning som alltför het passion. Se där, vad februaris månadssten är kapabel till! Ändå är det bara ett litet smakprov på alla de underverk som väntar ägaren.

Enligt den lärde doktor Kuntz, som för mer än hundra år sedanvar rådgivare hos Tiffany’s i New York och skrev en bok ommyterna kring ädelstenar, assisterade ametisten även jägaren som aldrig missade ett skott. Likaså hindrade den soldaten från att såras i strid och säkrade segern. Men om båda sidor förlitade sig på ametisten, hur gick det då kan man undra.

Annons

Namnet ametist kommer av grekiskans améthystos som betyder medel mot berusning. Men tolkningen har fått invändningar och en del etymologer menar att det handlar om en förvrängning av ordet améthysos (utan t på slutet) som betyder vinfärgad.

En platinabrosch med ametist.
Som kronan på verket lyser ametisten på 25,00 ct i en antik (omarbetad) platinabrosch, prydd med gammal- och rosenslipade diamanter. Trots smärre skador föll klubban en bra bit över utrop och priset hamnade på 17 800 kr (8 000) hos Kaplans Smyckekvalité i juni 2021.

Ametist tillhör kvartsgruppen som näst efter fältspat är jordens vanligaste mineral, och härifrån kommer många fina stenar. Bland andra agat, krysopras, onyx, citrin och bergkristall. Ändå är det bara en liten del som når ädelstensklass. De flesta kvartser kommer främst till användning inom industrin. Fyndorter finns över hela världen, men de största ligger i Brasilien, Uruguay, Marocko och Madagaskar.

Ring av 18 k vitguld med två fasettslipade ametister och ett antal briljantslipade diamanter.
Ringen av 18 k vitguld med två fasettslipade ametister och ett antal briljantslipade diamanter på totalt 0,42 ct ingick i Bruun Rasmussens auktion Jewellery and Fashion i augusti 2021. Klubbat pris: 4 200 danska kronor (4 000–5 000).

Violetta vänner

Ametist och ametistkvarts är inte samma sak. Ametistkvarts är en massiv, violettfärgad kvarts med vita strimmor som bildats genom inlagrad mjölkkvarts. Den är uppbyggd som små kristallkuber och kan bli en dekorativ smyckesten.

Elizabeth Taylor festklädd och med en stor diamant på fingret.
FEBRUARIBARN. Elizabeth Taylor (1932–2011), född den 27 februari, var stjärna i nästan hela sitt liv. Hon inledde karriären redan som 11-åring i Lassie på äventyr och sedan fortsatte det med filmer som En plats i solen, Katt på hett plåttak och den Oscarsbelönade Vem är rädd för Virgina Woolf? Lika omtalad för sina prisade rolltolkningar var hon för sina äktenskap, två av dem med samme man. Hon samlade på dyrbara smycken och var svag för ädelstenar, ju större desto bättre. Hon lär ha sagt att hon hade tre kärlekar i livet: Mike Todd, Richard Burton och juveler. Favoriten i det proppfulla smyckeskrinet var en diamantring på 33,19 ct som hon fått av Burton. Efter stjärnans bortgång såldes den på Christie’s för 58,7 miljoner kronor.

Merparten av kvartsädelstenarna är opaka eller halvgenomskinliga och liksom den gula citrinen och vattenklara bergkristallen skiljer ametisten ut sig med sin transparens, men framför allt genom sin djupvioletta färg.

Annons

I kvartsfamiljen är ametisten den mest uppskattade och så har det varit under lång tid. Redan under medeltiden och renässansen stod ametisten i en klass för sig och infattad i guld gav den bäraren en air av förnämitet. Så har också guld och mörklila en sakral prägel som starkt knyter an till den kyrkliga liturgin.

Armband av 18 k guld med åtta cabonchonslipade ametister.
Guld och ametister är en säker kombination. Armbandet av 18 k guld med åtta cabonchonslipade ametister är stämplat Stockholm 1957. Det klubbades hos Kaplans Klassiska i juli 2021 för 7 200 kr (8 000).

MAGI?

Om en ametist värms upp till 550 grader förlorar den färg och förvandlas till en gul citrin. Magiskt? Inte riktigt. Det finns kemiska beteckningar för omvandlingen. Men visst är det fascinerande!

Citriner i naturligt tillstånd är i regel ljusgula med anden behandlade stenen har en djupare ton som drar mot orange. På samma sätt kan ametist genomupphettning förvandlas till prasiolit, en ljusgrön sten som är mycket sällsynt i naturligt tillstånd. Ibland saluförs denna omvandlade sten som grönametist, men den riktiga beteckningen är prasiolit.

En riktig vurm uppstod under empiren och två fantastiska exempel är deametistprydda norska riksregalierna från 1818 och 1830. Kungakronan är besatt med ametister och topaser, en grön turmalin och på krönet ett kors av ametister. Drottningens krona är prydd med ametister och pärlor och hennes övriga regalier, äpplet och spiran, båda av förgyllt silver, är rikt besatta med slipade ametister.

Annons

Det finns många andra exempel på ametistens förnäma aura och upphöjdhet. Men den fick ett abrupt slut, när stora sydamerikanska fyndigheter uppdagades under det sena 1800-talet. Tillgången ökade drastiskt och priserna föll. Plötsligt var stenen inte fullt så märkvärdig som tidigare. Men fascinationen består och sett till dagens försäljning är ametisten den mest efterfrågade bland kvartsgruppens ädelstenar.

Hur hård är ädelstenen?

Ametistens hårdhet ligger på 7 på hårdhetsskalan. Stenen har god motståndskraft mot kemikalier och är relativt tålig mot slag och stötar. Färgen som beror på inlagrade järnoxider kan variera mellan ljusare och mörkare nyanser. Vissa kan bli nästan rosafärgade, men populärast är fortfarande den djupvioletta tonen.

Om stenen har en ojämn färgfördelning kan den värmebehandlas för att få jämnare färg. Värmebehandling används även som ren färgförbättring och idag är de flesta djupvioletta ametister behandlade.

Eftersom behandlade ametister har djupare färg och intensitet säljer de oftast bättre än naturliga stenar i blekare färgskala. Det har också lett till lägre priser. Men faktum kvarstår: en naturlig ametist med samma vikt, färg och lyster som en behandlad är långt mer sällsynt och mångdubbelt dyrare. Och ju högre värderade stenar det gäller, desto större blir prisskillnaden.

Samtidigt har den snabba utvecklingen medfört att det finns en konstant tillgång på ädelstenar och idag behöver du inte vara förmögen för att ha råd att inhandla favoritstenen.

Fakta månadsstenar

Månadsstenar har förekommit under lång tid, men urvalet har skiftat genom åren. Vi utgår från den indelning som det amerikanska juvelerarförbundet antog 1912 och som med smärre variationer blivit världsomspännande.

Januari: granat

Februari: ametist

Mars: akvamarin

April: diamant

Maj: smaragd

Juni: månsten och pärla

Juli: rubin

Augusti: peridot

September: safir

Oktober: opal och turmalin

November: gul topas

December: turkos, blå topas och tanzanit

Annons