Decembers månadsstenar – Turkos och Lapis Lazuli

Helena Rubinstein (1872–1965) – decemberbarn.

Foto: THE GRANGER COLLECTION/TT, ZIMMERDAHL, RESPEKTIVE AUKTIONSHUS

Du som är decemberbarn kan välja mellan två ädelstenar, som bägge sätter färg på en mörk månad och har påståtts skänka både lycka och god hälsa.
Se också: Så enkelt rengör du dina smycken
1:01

Efter reklamen: Se också: Så enkelt rengör du dina smycken

(1:01)

Slå på ljud

Turkos och lapis lazuli har använts som prydnader och smyckestenar i tusentals år. Bada drar i blått men färgskillnaden är himmelsvid, och båda ar opaka, ibland ådrade med mörka respektive ljusa inslag.

Turkos – den så kallade "männens ädelsten"

Stenen som har gett namn åt färgen turkos, har själv fått sitt namn efter det franska ordet turquoise som betyder turkisk. Stenarna bröts i dåvarande Persien, men handelsvägarna till Europa gick via Turkiet och därfor uppfattades Turkiet som fyndort. Fina exemplar kommer aven från Egypten, Mexiko, Kina och USA.

Turkos bildas i hålrum och sprickor när mineralhaltiga och aluminiumrika bergarter börjar vittra. Det är en ganska mjuk sten som bör skyddas mot slag och stötar, på hårdhetsskalan hamnar den mellan 5 och 6. Den tål inte heller vatten och är känslig for kemikalier. Men omhuldad har den varit genom ­sekler och årtusenden. Redan för sextusen år sedan tillverkade egyptierna smycken av turkos eller lät dem infattas i påkostade prydnadsföremål. Den sköra stenen kunde också krossas och användas i sminkblandningar. Även i Kina var turkos en populär sten som långt före vår tideräkning snidades till amuletter och i Orienten fick den dekorera vapen och rustningar.

Månadsstenar: Allt du behöver veta

Turkosen var främst mannens ädelsten, i alla fall under 1600-talet när ingen ädling ansåg sin hand tillräckligt tilltalande om den inte bar åtminstone en ring med en infattad turkos. Dessutom gav stenen förträffligt skydd mot fallolyckor – i första hand från hästryggen – men också mot svindel, vilket kunde vara tryggt att veta om man i en batalj eller av annan anledning tvingades upp på höga murkrön. Men det bästa av allt måste väl ändå ha varit att turkosen medförde lycka och god hälsa!

De turkosa nyanserna kan skifta från klart himmelsblått till blågrönt. Den rena himmelsblå färgen är den mest sällsynta och också den mest åtråvärda. Eftersom stenen är opak slipas den nästan alltid i cabochonslipning.

Örhängen av 18 k vitguld med droppformade turkoser och briljantslipade diamanter.

Örhängena av 18 k vitguld med droppformade turkoser och briljantslipade diamanter med en totalvikt på 1,50 ct fick slutbudet 24 000 kr (25 000– 30 000) hos Bukowskis 2021

Foto: THE GRANGER COLLECTION/TT, ZIMMERDAHL, RESPEKTIVE AUKTIONSHUS

Fakta: Carat

En carat, förkortad ct, är en gammal viktenhet för ädelstenar. Den har fått namn efter johannesbrödträdet (på grekiska kera´tion), vars frön var så pass förutsägbara i vikt att de länge användes i juvelerarens vågskålar. Trots all finurlighet innebar systemet vissa avvikelser och 1914 infördes den nu gällande internationella metriska caraten som motsvarar 0,2 gram.

En carat kan i sin tur delas upp i hundradelar. Ädelstenens carat ska inte förväxlas med guldets karat, förkortat k, som visar hur många delar guld föremålet innehåller. Rent guld = 24 k.

Armring av 18 k guld med en snäckskalskamé omgiven av turkoser.

Armringen av 18k guld med en snäckskalskamé omgiven av turkoser är stämplad Gustaf Möllenborg Stockholm 1861. Den klubbades för 9000kr (8000–10000) vid Uppsala Auktionskammares klassiska auktion i december 2020.

Foto: THE GRANGER COLLECTION/TT, ZIMMERDAHL, RESPEKTIVE AUKTIONSHUS

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Lapis lazuli – "Azurblå sten" på latin

Lapis lazulis färgtoner kan skifta beroende på ådringen, men stenen är alltid blå och mest eftertraktad är en klar, djupblå variant med små guldliknande korn av svavelkis. Den intensiva färgen kommer från mineralet lazurit.

Stenen utvinns ur kvartsrika bergarter och fyndigheter finns i bland annat Ryssland, Iran, Afghanistan och Chile. Hårdheten motsvarar turkosens.

Halsband av tagel och silver med sten av lapis lazuli.

Det ovanliga halsbandet av tagel och silver med sten av lapis lazuli är tillverkat hos Ole Waldemar Jacobsen, silversmed i Köpenhamn 1952–2002. Det finns hos Zimmerdahl Antiques and Design för 14 500 kr.

Foto: THE GRANGER COLLECTION/TT, ZIMMERDAHL, RESPEKTIVE AUKTIONSHUS

Äkta eller imitation?

Allt är som vi vet inte vad det synes vara. Lapis lazuli tillhör de stenar som ganska lätt kan imiteras. Andra stenar av liknande art kan färgbehandlas och impregneras eller också kan lapis lazuli av lägre kvalitet pulvriseras, färgas och gjutas ihop med lämpligt fixativ. En snarlik sten, kallad sodalit, används på samma sätt som lapis lazuli, men har en något kyligare färgton.

Tänk på!

Turkos och lapis lazuli är ömtåliga stenar som inte klarar vanlig rengöring. Turkoser kan till och med ändra färg i kontakt med vatten och är också känsliga för tvål och parfym. Torka av stenarna med en mjuk tyglapp och förvara dem var för sig i skilda etuier, så att de inte skaver mot andra smycken. Skötselråden gäller alla stenar med låg hårdhet, även opal.

Novembers månadssten – Topas

I det forna Babylonien och Egypten var lapis lazuli en högt skattad sten, som ansågs kunna bota melankoli och fjärde febern, ett sjukdomstillstånd där febern återkom var fjärde dag. Den skänktes ofta som gåva till andra länders härskare för att bevara grannsämjan eller beveka krigiska sinnen. För egyptierna materialiserades sanningen Ma av lapis lazuli – den högste domaren bar stenen i en guldkedja om halsen – och i assyrisk kultur ansågs den tillhöra månguden Sin som enligt föreställningen hade ett långt böljande skägg, lika blått och glänsande som lapis lazuli.

Under medeltiden användes stenen även för färgframställning, den gav en vacker ultramarin färg, men det största användningsområdet har genom tiderna funnits inom smycketillverkningen.

Helena Rubinstein – decemberbarn.

DECEMBERBARN. Helena Rubinstein (1872–1965), född den 25 december, var affärskvinnan som framgångsrikt byggde upp ett imperium av skönhetsprodukter och blev en av världens rikaste kvinnor. Hennes produkter andades lyx och flärd, något hon tidigt förstod vikten av, och hon tillverkade även smyckekollektioner i sparsmakad formgivning. Rubinstein var inte bara intresserad av skönhet och mode, hon var också en stor filantrop och konstsamlare. Självbiografin, titulerad My life for Beauty, kom ut 1965.

Foto: TT

Fakta månadsstenar

Månadsstenar har förekommit under lång tid, men urvalet har skiftat genom åren. Vi utgår från den indelning som det amerikanska juvelerarförbundet antog 1912 och som med smärre variationer blivit världsomspännande.

Januari: granat

Februari: ametist

Mars: akvamarin

April: diamant

Maj: smaragd

Juni: månsten och pärla

Juli: rubin

Augusti: peridot

September: safir

Oktober: opal och turmalin

November: topas

December: turkos, tanzanit