Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Malin Persson Giolito om att tro på Gud

06 okt, 2022 
Felicia Hovryd
FotografTT
Malin Persson Giolito
Malin Persson Giolito är författaren bakom succéromanen Störst av allt som sedan blev en Netflix-serie. Nu berättar hon om sin syn på världen och önskan om att vara troende.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Felix Sandman och Hanna Ardehn aktuella med tv-serien Störst av alltBrand logo
Felix Sandman och Hanna Ardehn aktuella med tv-serien Störst av allt

Författaren Malin Persson Giolitos, 53, bok Störst av allt blev en dundersuccé, till och med så bra att Netflix gjorde en tv-serie baserad på boken. Sedan dess har hon fortsatt skriva och komma med nya spännande böcker och tidigare i år släpptes hennes nya bok I dina händer.

I en intervju med tidningen Vi berättar Malin om förtröstan framför tro och att hon som barn önskade att hon var religös.

– När jag var liten ville jag verkligen tro på Gud, religion har lockat mig så länge jag kan minnas. Jag har en mycket religiös moster som alltid stått mig nära, berättar Malin.

”Tron att någon tar hand om alla”

Trots Malins önskning om att bli religiös blev så inte fallet, utan kallar sig för ”en riktig 69-unge” eftersom hon varken är döpt eller konfirmand. Men när hon rannsakade sig själv om varför hon ville tror på Gud kom hon på att hon saknade förtröstan.

– Tron på att någon tar hand om inte bara mig, utan alla. Någon som ser till – oavsett hur det går – att det kommer att gå. Jag lägger kanske en mer aktiv mening i ordet förtröstan än tro, säger hon.

Annons

Men hennes förtröstan är en dagsform och påverkar hur ljust hon ser på världen.

– Även om man dagligen ser bevis på att världen är befolkad av idioter, känner jag en grundläggande förtröstan om att vi har godhet i oss. Det tror jag i alla fall gäller det absoluta flertalet.

Malin om vad som ger henne förtröstan

Malin bor sedan 25 år tillbaka i Bryssel med familjen som består av maken Christophe, de tre döttrarna Elsa, Nora och Béatrice, och hunden Lily Potter.

När hon får frågan om hur hennes förtröstan ser ut på det privata planet berättar Malin om döttrarnas framtid.

– Jag tror verkligen på nästa generation. Det kan tyckas fånigt att säga så, vi har ju inte en hel generation med enbart jämlika och klimatkloka ungar. Barn är naturligtvis som folk är mest. Men om du frågar om min privata erfarenhet tycker jag att mina döttrar absolut är bättre rustade för att ta hand om framtiden än jag var som ung. Har jag då en förtröstan om att det kommer att gå bra för dem? Tar man bort faktorer man inte kan styra över och bara ser på deras inneboende kraft så…ja, det finns inget jag tror starkare på än mina barn, säger Malin i intervjun.

Annons