Måns Zelmerlöw – 10 saker du inte visste om artisten

Måns Zelmerlöw är glad.

Foto: TT

Melodifestival- och Eurovisionvinnaren Måns Zelmerlöw är ständigt aktuell. Här är tio roliga fakta du säkert inte hade koll på om artisten.

Måns Zelmerlöw, eller närmare bestämt, Måns Petter Albert Sahlén Zelmerlöw, föddes i skånska Lund den 13 juni 1986 och hade redan från tidig ålder många musikaliska strängar på sin lyra. Han gick musikinriktad linje på gymnasiet där det främst handlade om körsång och redan som 16-åring medverkade han i musikalen Joseph and the amazing technicolor dreamcoat. I dag har Måns Zelmerlöw varit verksam inom såväl pop och rock som jazz och musikal.

Se också: Måns ord om sjukdomskampen med sonen

Zelmerlöw slog igenom i Idol

Som 19-åring blev Måns Zelmerlöw ett namn på alla svenskars läppar när han deltog i TV4:s populära talangtävling Idol där han slutade på en femte plats. Året därpå, 2006, vann han danstävlingen Let’s Dance i samma kanal tillsammans med danspartnern Maria Bild.

Efter genombrottet i Idol har det varit idel framgångar för skåningen. Han har haft stora roller i musikaler som Grease och utöver sina musikaliska framgångar har han jobbat som programledare och deltagit i stora tv-produktioner som Sommarkrysset, Allsång på Skansen och Så ska det låta. Han jobbar med skivbolaget Warner Music. Mellan 2008 och 2011 hade han ett förhållande med den svenska artisten Marie Serneholt.

Måns Zelmerlöw gästar Eurovision 2019

Zelmerlöw är välbekant i Eurovision-sammanhang. Hans stora internationella genombrott kom när han vann Eurovision Song Contest med låten Heros 2015. Året därpå var han, tillsammans med Petra Mede programledare för musiktävlingen, och under finalen i Tel Aviv, Israel, framträdde han i mellanakten där han sjunger Eleni Foureiras Fuego, Cyperns bidrag till musiktävlingen 2018. Måns Zelmerlöw har även varit programledare för Storbritanniens uttagningstävling till musiktävlingen.

Här är 10 saker du inte visste om Måns Zelmerlöw

Tycker du att du har stenkoll på Måns Zelmerlöw? Även om han är vida känd i Sverige är han en man full av överraskningar. Här har vi samlat tio roliga fakta om Lunda-pågen som du säkert inte hade koll på.

1) Kommer från en akademisk familj

Måns Zelmerlöws pappa heter Olle och är läkare, närmare bestämt kirurg. Hans mamma, Birgitta Sahlén, är professor i logopedi vid Lunds universitet.

2) Brinner för jämställdhetsfrågor

Tillsammans med programledaren Alexander Wiberg gav Måns Zelmerlöw 2018 ut boken Den moderna gentlemannen. Boken belyser männens roll i jämställdhetsfrågan och är en guide i hur man blir en modern gentleman.

3) Måns Zelmerlöw är 174 centimeter lång

Har du funderat på hur lång Måns Zelmerlöw är egentligen? Ja, han må se lång ut, men faktiskt mäter artisten bara 174 centimeter över marken, vilket är något kortare än genomsnittssvensken som är 181,5 centimeter.

4) Har en son som heter Albert

2018 blev Måns Zelmerlöw pappa för första gången, sonen döptes till Albert Ossian, och har smeknamnet Albie. Mamman till den lille guldklimpen heter Ciara Janson och är en brittisk skådespelerska. Hela familjen bor i England.

Måns och Ciara Zelmerlöw öppnar upp om sorgen efter missfallen

5) Friade i Kroatien

Måns Zelmerlöw och Ciara Janson har varit ett par sedan 2016 då de träffades på ett bröllop. Ett par år senare, 2018, förlovade sig paret under en resa till Kroatien. Artisten hade då ordnat ett mysigt bord på taket till ett fort, gick ner på knä och sjöng en specialskriven sång till flickvännen som förstås sa ja!

6) Sökte upp en tjuv

När Måns Zelmerlöws mobiltelefon blev stulen sökte han själv upp tjuven, trots att polisen hade avrått honom att göra det. Polisen kom dock snabbt till Zelmerlöws undsättning och den stulna telefonen kunde lämnas tillbaka.

7) Haft en ”Bad boy”-period

I tidigare intervjuer har Måns Zelmerlöw berättat om hur kändisskapet har präglat hans liv och att han under en period hade ett stort bekräftelsebehov som bland annat ledde till otrohetsaffärer.

Måns Zelmerlöw om tidigare otroheterna: ”Inte redo för ett förhållande”

8) Sjöng Enrique Iglesias under Idol-audition

När han sökte till Idol 2005 framförde han smörsångaren Enrique Iglesias superhit Hero. Juryn älskade honom och resten är historia.

9) Har lanserat en egen cava

2021 lanserade Måns Zelmerlöw sin egen cava. Cavan heter Hola MZ Cava och vinet är framtaget tillsammans med Hermansson & Co och producenten Barcelona Brands S.L. Cava kommer från Spanien och tillverkas på samma traditionella sätt som champagne, vilket innebär att andra jäsningen sker i flaskan.

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw är ekologisk och vegansk.

10) Säljer sina svenska fastigheter

Redan 2017 sålde Måns Zelmerlöw sin lägenhet i centrala Stockholm för att flytta till London, sommarstället på en ö i Mälaren höll han dock fast vid – tills 2019. Sommarstället är till salu eftersom artisten inte känner att han hinner tillbringa tillräckligt med tid där.

Källor: Wikipedia, Expressen.se, allas.se

Ciara Zelmerlöw om sorgen efter avskedet med Archie och Albert

Måns Zelmerlöw om att hitta den rätta: "Inte alls rädd"