Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Måns Zelmerlöw blir pappa igen efter missfallen: ”Nu hoppas vi att allt ska gå bra”

09 jul, 2022 
Joakim Löwing
Måns Zelmerlöv under inspelningen av Så mycket bättre, TV4
Efter tre år med flera missfall blir Måns Zelmerlöw och hans brittiska fru Ciara föräldrar igen i augusti. Även om den svenska artiststjärnan bott i London fem år är Skåne fortfarande hemma.
– Jag är glad att jag får jobba så mycket i Sverige och att vi har sommarhus utanför Båstad, säger Måns.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Detta året har varit hektiskt för Måns Zelmerlöw – där resorna mellan familjens hus i utkanten av London och Sverige varit så många att han mer eller mindre har klippkort på flyget…

– Men det är inget jag klagar över, att flytta hundraprocentigt till England hade varit svårt för mig. Och ibland kan familjen följa med även i samband med jobb. Som då sonen Albert hängde med i våras när jag skulle ha en konsert i Kristianstad. Vi tog nattåget dit från Stockholm och hade flera härliga dagar i Sverige tillsammans, ler Måns.

Se också: Måns och Ciara Zelmerlöw om missfallenBrand logo
Se också: Måns och Ciara Zelmerlöw om missfallen

Under vintern och våren spelade han in både Masked Singer på TV4 och tre nya låtar i studion i Stockholm. Sedan var det inspelningen av Så mycket bättre på Gotland en vecka under juni månad.

Annons

– Jag har fått frågan om att vara med i Så mycket bättre flera gånger tidigare, men då har det inte passat in i mitt schema. Nu fanns möjligheten och då ville jag verkligen gå in med hela min själ. Det var väldigt viktigt för mig att leverera ett bra resultat i mina tolkningar av andra artisters låtar.

Nordman, Anna Ternheim, John Engelbert, Molly Hammar, Daniela Rathana och Måns Zelmerlöw under inspelningen av Så mycket bättre.
Nordman, Anna Ternheim, John Engelbert, Molly Hammar, Daniela Rathana och Måns Zelmerlöw under inspelningen av Så mycket bättre.

Måns kände flera av de andra artisterna sedan tidigare och visste redan på förhand att det skulle bli en rolig vecka.

– Jag lockades mycket av startfältet och förstod att det inte bara skulle bli en hel del skratt, utan också många intressanta diskussioner om allt möjligt. Det är ett fantastiskt program och jag gillar verkligen det nya formatet som varit de senaste åren, att artister kommer och går. Det ger extra mycket energi. Sedan vore det ju dumt att tacka nej till en vecka med sång, vin och trevligt sällskap, haha.

Annons

Måns vill visa Sverige

Den här sommaren innehåller också en del turnerande runtom i Sverige och då utgår han från familjens sommarhus i Kattvik, utanför Båstad, som de köpte för ett par år sedan.

Något som är extra härligt för Måns – eftersom huset bara ligger ett stenkast från den sommarstuga där han tillbringade sina somrar som barn. Hans föräldrar har kvar den, så det finns goda möjligheter för dem att umgås lite extra med både deras son och barnbarn den här tiden på året.

Ciara var inte svårövertalad

Med tanke på att Måns fru Ciara har delad vårdnad över sin åttaårige son Archie med sin ex-partner är det svårt för henne att bo i Sverige. Men ett sommarhus är ju något helt annat.

– Ciara var inte svårövertalad, det räcker ju att visa Bjärehalvön så är man hemma, skrattar han. Det är så oerhört vackert och jag älskar att det är så nära havet. Och här finns så många roliga barndomsminnen. Som liten grabb brukade jag hänga nere vid bryggan i Kattvik för att fånga krabbor.

Annons

Allt det där är sådant han vill att Archie och parets gemensamma son Albert, 4, också ska få uppleva.

– Det betyder mycket för mig att få visa mitt hemland där jag växte upp för dem och även för Ciara förstås. Vi är noga med att Albert ska lära sig båda språken. Han pratar svenska med mig och engelska med sin mamma. Ända sedan väldigt liten ålder hade han koll på vilket språk han skulle använda till vem – och sa exempelvis ”anka” till mig och ”duck” till sin mamma. Det var väldigt gulligt och roligt (haha).

Måns Zelmerlöw och Ciara gifte sig 2019.
Måns Zelmerlöw och Ciara gifte sig 2019. Nu väntar de sitt andra gemensamma barn.

Archie har än så länge inte visat så stort intresse för att lära sig svenska, även om han förstår en hel del.

– Men jag tror att det kanske blir lite skillnad nu när de får ett syskon till, menar Måns.

Annons

Glädje och sorg

Under augusti månad blir makarna nämligen föräldrar till sitt andra gemensamma barn. Något de nästan börjat ge upp hoppet om – efter tre år med flera missfall.

– Det var en väldigt jobbig tid, där två av barnen var så långt gångna som vecka 13. Då hade vi trott att vi klivit över tröskeln. Sedan är det ju på flera sätt ännu värre för kvinnan, som fått ett helt annat band till fostret i magen.

Nu längtar vi efter att bli föräldrar igen

I början av april det här året vågade båda två dela med sig på sina Instagram att de väntade barn. Måns skrev:

”De senaste åren har varit fyllda med mycket glädje, men också sorg när livet inte blivit som vi har velat ha det. Dags att få upp hoppet igen. Håller tummarna!”.

– Är det något vi lärt oss är det att aldrig ta ut något i förskott. Men nu hoppas vi att allt ska gå bra och längtar efter att bli föräldrar igen. Man kan lugnt påstå att vi är redo efter all tid som vi väntat.

Kämpa, fick Måns även göra då han träffade Ciara Janson på ett bröllop i England 2016, där han uppträdde för gästerna.

Annons

De hamnade bredvid varandra på middagen och hon var svårflirtad…

– Man kan säga att hon var fullständigt ointresserad av mig till en början. Egentligen var det inte förrän jag efteråt började skicka sms till henne som hon insåg att jag ändå var rätt kul, haha.

Måns Zelmerlöw friade i Kroatien

Efter en månads sms:ande tog han flyget till London för att bjuda henne på middag och då slog det gnistor.

När paret var på semester i Kroatien 2017 friade Måns på romantiska Fort George på ön Vis, ett par timmar utanför fastlandet.

– Och som tur var svarade hon ja på min fråga, skrattar han.

Efter två års förberedelser gifte de sig i september 2019 just på den platsen där Måns gick ned på knä med en gitarr i handen.

– Jag spelade en nyskriven låt som jag hade skrivit till henne. Den är väldigt fin, men ingen radiohit. Hon gillade den i alla fall och det är ju viktigast.

Måns lärde sig att spela både gitarr och piano som liten hemma i Lund. Föräldrarna i den akademiska familjen – där mamma Birgitta arbetade som forskare/professor och pappa Olle som läkare – försökte aldrig tvinga på honom att gå samma bana som dem.

Annons

Och tur var väl det – annars hade vi inte fått höra honom bränna av superhitar som Cara Mia eller Heroes, som ju till och med vann Eurovision song contest 2015.

– Mina föräldrar har alltid varit oerhört förstående och stöttande i mitt val att bli artist. Samtidigt har de tyckt att det är viktigt att ha en utbildning att falla tillbaka på. Fast nu blev det inte så att jag skaffade en sådan ändå. Efter att ha läst naturvetenskap på gymnasiet kom jag in på Idol och sedan har det bara rullat på.

Innan Måns slog igenom på allvar hann han att prova på yrken som städare, servitör, säljare i en djuraffär och som reseledare.

Måns Zelmerlöw slog igenom i Idol.
Måns Zelmerlöw slog igenom i Idol.

– Allra bäst trivdes jag när jag jobbade på en restaurang och hade funderingar på att bli krögare ett tag. Jag älskar att både laga mat och baka. De delarna är det jag som sköter i hushållet.

Annons

Hjälper ungdomar

I juni hade han en egenkomponerad hamburgare på den svenska restaurangkedjan Brödernas – där en del av inkomsterna skänktes till Måns insamlingsstiftelse, Zelmerlöw & Björkman Foundation. Den har han drivit tillsammans med den före detta tennisstjärnan Jonas Björkman sedan 2013.

– Vi vet att utbildning är vägen ut ur fattigdom och utsatthet, därför arbetar vi för att göra utbildning tillgängligt för fler. Tillsammans med lokala partners identifierar vi ungdomar som lever i extrem utsatthet i den kenyanska slummen. Under de här snart tio åren har vi sett till att 400 ungdomar fått gymnasieutbildning och boende på internat. De har även tillgång till ett sjukhus och en tandläkarpraktik.

Måns brukar försöka besöka Kenya en eller två gånger per år och hoppas kunna åka dit under hösten någon gång. Sedan väntar en stor julturné runtom i Sverige tillsammans med Carola – och nästa år en ny säsong av Masked singer.

– Att spela in det programmet är bland det roligaste jag har gjort i karriären. Det är otroligt svårt att försöka lista ut vem som döljer sig under maskerna och så har det blivit mycket prestige vem som har rätt mellan panelkollegan Pernilla Wahlgren och mig. Vi är lika tävlingsinriktade bägge två. Jag siktar på seger nästa säsong, skrattar Måns.

Måns Zelmerlöw på Lotta på Liseberg.
Måns Zelmerlöw på Lotta på Liseberg 2020.
Annons