Maria Montazami om paniken och hysterin i USA efter coronaviruset

Bild från Maria Montazamis matbutik i USA där hyllorna ekar tomma.

Foto: Maria Montazami

I Sverige har bilder på butiker med tomma hyllor synts på sociala medier och handspriten på apoteken har också börjat sina. Nu berättar Maria Montazami om hur situationen ser ut i USA.

Coronavirus: Folk bunkrar varor

Smittbärarpenning och corona – det här gäller om du hamnar i karantän

Många svenskar har börjat bunkra upp på handsprit och andra saker som kan vara bra att ha om en samhällskris inträffar till följd av coronavirusutbrottet i Sverige.

Allt från ägg till toalettpapper, pasta och konserver har lyst med sin frånvaro i vissa delar av landet, främst på mindre orter, men även på vissa håll i storstäderna. Att bilder på detta sprids bidrar i sin tur till att ännu fler beger sig ut för att storhandla och bunkra upp för det värsta tänkbara.

Tomma hyllor i matbutik i Stockholm efter coronavirusets utbrott.

Foto: Anders Wiklund/TT

Att många satts i karantän från sina arbetsplatser har antagligen också bidragit, man vill ju inte bege sig ut och handla om det finns en risk att man smittar andra, och då väljer många istället att ta hjälp av någon för att bunkra upp med mat, vatten och hygienartiklar.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Maria Montazami: Tomma hyllor i matbutiker i USA

På sin populära blogg berättar hollywoodfrun Maria Montazami om stämningen i USA efter att coronaviruset brutit ut även där.

En bild på tomma hyllor i Maria Montazamis lokala matbutik.

Foto: Maria Montazami

”Så här såg det ut i dag i min matbutik. Den högra sidan är toalettpapper och hushållspapper och som ni ser så är det helt slut. Det är en hemsk känsla när folk rycker åt sig och springer i panik. På den vänstra sidan är det en massa pappersprodukter som ingen bryr sig om”, skriver hon i bloggen.

Coronaviruset: Vilken tvål ska jag välja?

På andra bilder från butiken syns också Marias egen kundvagn – som är helt överfull av saker – och andra shoppares kundvagnar med exakt lika mycket prylar.

Överfyllda kundvagnar i Maria Montazamis lokala matbutik där hon och andra bunkrar upp för att undvika coronavirus.

Foto: Maria Montazami

Montazami passade alltså även hon på att bunkra upp med mat, som hon sedan lagt i plastlådor och placerat i garderober i gästrummet i familjens hem. Hon berättar även att så länge coronaviruset sprids så kommer hon inte att köpa alkohol och blommor eftersom hon tycker det verkar onödigt.

Hon passar även på att be sina följare ta det lugnt och inte stressa upp sig, samt hoppas att de har möjlighet att hålla sig inomhus, precis som Maria Montazami själv planerar att göra.

De 15 vanligaste frågorna om coronaviruset