Maria Montazami: Så hanterar vi coronakrisen i familjen

Maria och Kamran Montazami poserar för en bild.

Foto: Maria Montazami

Förra veckan rapporterade hollywoodfrun Maria Montazami om tomma butikshyllor i USA. Under helgen har hon hållit sig hemma och vädjar nu till följarna om hjälp.

I slutet av vecka 11 delade Maria Montazami bilder från en matbutik i hennes närområde. Där hade allt toalettpapper och hushållspapper tagit slut och de som handlade i butiken agerade i panik och ryckte åt sig varor.

Tomma hyllor i Maria Montazamis lokala matbutik.

Foto: Maria Montazami

Hur märker man av pandemin i USA?

Exakt likadant som ni börjar märka det i Sverige. Mathyllorna är tomma och folk håller sig hemma och det är ganska tyst på gatorna. Det är inte så mycket trafik heller, säger Maria Montazami.

– Jag såg en video med Bill Gates från 2015 där han berättar att nästa stora kris kommer inte bli krig utan det kommer vara ett virus. Och han berättade exakt det som händer nu. Det hade kunnat planeras för det här lite bättre men det var ingen som riktigt gjorde det och nu sitter vi i den här smeten.

Se videon Maria pratar om nedan

Varit hemma

I bloggen skriver hon nu att hon tillbringat helgen hemma med familjen. Tillsammans har de organiserat kläder de ska donera från sitt eget varumärke, Montazami Brand.

Munskydd – hjälper det mot corona eller inte?

Maria Montazami ser hur hon själv är lyckligt lottad som hemmafru just nu, och vill så klart inte att någon ska behöva utsättas och gå till jobbet.

– Allt det här är så tråkigt för alla människor som kommer förlora pengar, och tänk då att vara en ensamstående mamma eller pappa med barn hemma och som kanske måste gå till jobbet för att det är ett fysiskt jobb så att säga, inget man kan jobba med hemma. Det är inte roligt, säger hon.

– Kamran jobbar på som vanligt eftersom han är en 'workaholic' och känner att han måste ut och jobba. Men han tvättar händerna hundra gånger om dagen och man tar inte folk i hand. Han tillbringar mycket tid i bilen med att köra runt och kolla på 'listings' så det är inte så jättemycket kontakt med människor, det är mest när han är på kontoret med sina anställda. Men snart kanske han måste låta dem gå hem också, berättar hon.

Barnens universitet stängda

Maria Montazami om paniken efter coronaviruset: ”Hemsk känsla”

Två av Marias barn läser fortfarande på college, men där har skolorna beslutat att stänga ner och ha undervisningen över internet.

– De studerar hemifrån online. Båda deras universitet har stängt ner, berättar Maria.

Gym och restauranger stänger

Alla barer och gym i Los Angeles har nu stängt, åtminstone fram till den 31 mars.

– Allt kommer stängas ner så du kan inte ens gå till gymmet nu. De stänger nattklubbar och restauranger och man kan bara beställa hämtmat eller levererad mat från restaurangerna.

Du bad ju om tips från dina följare i bloggen om hur man kan hjälpa till. Vilka är de bästa tipsen du fått?

Det bästa är ju att stanna hemma och inte smitta ner några andra. Att bara hålla kontakt via mobiltelefonen eller e-mail. Jag ringer min mamma varje dag och kollar så att hon är okej och absolut inte går till affären. Min mamma är ju i riskzonen, hon har ingen underliggande sjukdom men hon är ju ändå 75 år.

– De äldre är kanske vana vid att vara hemma och sköta sitt men när de känner att de är tvingade, då kanske de blir nervösa eller på något sätt känner att de måste ut. Därför är det bra att man har kontakt och pratar med varandra och uppmuntrar, fortsätter Maria.

Fått ställa in inspelningen med Rickard Söderberg

– Nu kommer ju säkert min resa hem till Sverige att bli inställd, jag skulle ju göra ett program med Rickard Söderberg angående opera och sen hålla ett föredrag i Helsingborg, men det är inställt nu, berättar Maria.

Mjölkersättningen var helt slut – nu rasar Zelda mot hamstringen