Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Marianne Mörck om livet som medberoende

05 jul, 2019 
Redaktionen
Marianne Mörck bor i Bunkeflostrand.
Marianne Mörck levde tidigare med en man som hade missbruksproblem. Nu får hon ta sig an Claes Malmberg som agerar supande make. ”Mest ser jag fram emot scenen när jag får slå en stekpanna i huvudet på honom”, skojar hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Marianne Mörck och Claes Malmberg lärde känna varandra när de spelade sommarteatern Charleys tant på Gunnebo Slottsteater för fyra år sedan. Nu är det dags att stå på scen tillsammans igen – med musikalkomedin Jeppe på Berget på Tjolöholms Slottsteater.

– Jag älskar verkligen att jobba med Claes. Jag kan fortfarande skratta åt minnet av hans fantastiska improvisationer från förra gången. Det kan hända lite vad som helst med honom på scenen och det ska bli spännande att se vad som sker i sommar, säger Marianne och ler.

Se också: 6 saker du inte visste om Marianne Mörck

6 saker du kanske inte visste om Marianne MörckBrand logo
6 saker du kanske inte visste om Marianne Mörck

Man behöver oftast göra om en del i gamla komedier…

– Frånsett Charleys tant har vi bara gjort lite tv-program ihop, jag har sett fram emot att få göra en ny uppsättning med henne. Det var så fruktansvärt roligt förra gången, säger Claes.

Annons

Marianne Mörck var medberoende

Föreställningen handlar om den lögnaktige suputen Jeppe och hans fru Nille, som låter både tungan och piskan vina över sin omöjlige karl.

Bonden Jeppe lägger nämligen hellre pengarna på brännvin och poker än på mat – och föredrar att stå på krogen och skrodera än att gå på åkern och slå…

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Att jag får sopa kvasten på Claes och slå honom i huvudet med en stekpanna var de största anledningarna till att jag tackade ja till att vara med. Det är det jag längtar mest efter, skämtar Marianne.

Marianne Mörck och Claes Malmberg framför Tjolöholms slott.
Marianne Mörck och Claes Malmberg spelar i Jeppe på berget som sätts upp på Tjolöholms slott.

Ludvig Holbergs berättelse skrevs redan 1722 och fick uppdateras en del.

– Man behöver oftast göra om en del i gamla komedier vad gäller både humor och tempo. Det är ju liksom meningen att publiken ska skratta och inte somna på stolarna. Och det finns ett väldigt mörkt stråk i den här historien som var tvunget att lättas upp. Vi gör ju även en musikal och så tragiska musikaler finns väl ändå inte, säger Claes.

Annons

…märkte direkt när flaskorna fyllts upp med vatten i stället för sprit.

De båda skådespelarna har egna erfarenheter av missbruk att relatera till, vilket de har nytta av i uppsättningen.

Claes Malmbergs pappa var alkoholist

Claes pappa var gravt alkoholiserad och spriten tog till slut hans liv, samtidigt som Claes själv drogs med drogproblem för många år sedan.

Marianne levde tidigare med en man med alkoholmissbruk – precis som hennes karaktär Nille.

– Jag var medberoende och långt nere på botten. I början gjorde jag allt för att sopa undan så att det inte skulle upptäckas, såg bland annat till att han kom i väg till jobbet. Jag blev väldigt skicklig på att läsa av honom och märkte direkt när flaskorna fyllts upp med vatten i stället för sprit, berättar hon.

Marianne Mörck samlar på Kinderägg-figurer.
Marianne Mörck har en liten hemlighet: Hon samlar på Kinderägg-figurer.

– För min del har jag inga traumatiska upplevelser av att pappa söp. Han var aldrig elak utan blev mest glad av drickandet. Men likväl var det förstås ändå jobbigt och djupt tragiskt när han till slut gick bort, säger Claes.

Annons

Det kan ju hända att en mås bajsar dig rakt i huvudet…

Marianne har stått på scenen i över 40 år, framför allt på Malmö Stadsteater och Malmö Opera i uppsättningar som Carmen, My Fair Lady, Les Misérables, Sound of Music och Kristina från Duvemåla.

Claes har inom teatern och musikalvärlden spelat inför utsålda hus i exempelvis The Producers och Familjen Addams.

Marianne Mörck var känd som Ebba från Wallander

Men nu är det sommarteater som gäller – och där lämnar han Gunnebo efter tio år och gör sin första föreställning på Tjolöholms Slott.

– För mig som tycker så mycket om att improvisera är det hur kul som helst med en komedi, där det finns utrymme för sådant. Sommarteater utomhus är inte lika högtidligt som inomhus, man kan komma i shorts och t-shirt och det är lite mer avslappnat, menar Claes.

– Man har ju lite annat att förhålla sig till utomhus. Det kan ju hända att en mås bajsar dig rakt i huvudet eller att man måste överrösta blåsten eller sirener. Sedan händer det ju att det passerar ett tåg i närheten och då kan det sluta med världens harang av Claes, säger Marianne och skrattar.

Annons

Claes slog igenom som ståuppkomiker på 1980-talet med den egna karaktären Ronny Jönsson – och har sedan dess aldrig varit arbetslös. Schemat har mer eller mindre varit fulltecknat med uppdrag inom teater, film och tv.

– Jag är djupt tacksam över att folk har så dålig smak att de tittar på mig. Det är ett enormt stort privilegium att jag får jobba med det jag tycker är roligast. Sedan är ju många produktioner egna – som exempelvis min senaste soloföreställning Mr Universum, säger han.

De tre säsongerna har varit fantastiskt roliga att spela in.

Trots alla år inom teatern – där Marianne även regisserat uppsättningar i allt från Malmö till Göteborg, Norrlandsoperan, samt i Estland och Sydkorea – var hon fram tills början av 2017 mest känd för sin lilla roll som växeltelefonisten Ebba i ett 25-tal Wallanderfilmer…

– Ja, det har inte gjort mig ett dugg. Jag har aldrig varit ute efter något kändisskap utan håller bara på för min kärlek till teatern. Det här är det roligaste jag vet och mitt största intresse. Det är bara skönt att slippa en massa uppmärksamhet, berättar hon.

Marianne Mörck, Barbro ”Lill-Babs” Svensson och några andra medlemmar av Bonusfamiljen.
Marianne Mörck spelade Barbro ”Lill-Babs” Svenssons partner i SVT:s Bonusfamiljen.

”Biggan” i SVT:s Bonusfamiljen

Men under de två senaste åren har uppmärksamheten ökat rejält med hennes roll som Birgitta – ”Biggan” – i SVT:s succéserie Bonusfamiljen.

Annons

– De tre säsongerna har varit fantastiskt roliga att spela in, säger Marianne och hoppas att det trots allt ska bli en säsong fyra.

– När jag stod på en teaterscen nyligen var det ett barn som ropade: ”Där är ju hon, tv-tanten”.

2017 hyllade Teatermuseet i Malmö Marianne Mörck med en större utställning om hennes omfattande karriär. Och i början av det här året kom dokumentärfilmen Pärlemor – Mother of Pearl ut på bio. Den handlar om hennes mörka barndom och livet från sjukvårdsbiträde till operaprimadonna.

– När Pernilla Hultén frågade om jag ville ställa upp på hennes idé undrade jag vem som skulle vilja se en sådan dokumentär om mig. Var det möjligen ett kort litet program intryckt efter Helgmålsbön på tv..?

Hon fortsätter:

– Jag har alltid haft väldigt svårt att ta emot applåder, av någon anledning skäms jag. Det var enormt jobbigt när alla vände sig mot mig och klappade händerna under premiären av filmen. Det var ju inte jag som skulle ha dem, utan Pernilla och de andra som gjort den.

Annons

Det är ju samma där som i yrket, jag gillar egentligen inte att bli sedd.

Claes fyllde 58 år under våren – medan Marianne firar jämnt när hon blir 70 i början av september.

– Jag älskar livet och hoppas få vara kvar så länge som möjligt. Men mina egna födelsedagar är inget jag brukar fira. Får se vad som händer den här gången. Det är ju samma där som i yrket, jag gillar egentligen inte att bli sedd, säger hon.

Claes Malmberg har fem barn

Claes Malmberg har fem barn från fyra olika förhållanden och tre barnbarn.

– Jag har varit gift tre gånger och är kanske inte världsbäst när det gäller att hålla ihop familjer. Det har ofta blivit väldigt mycket jobb, men jag tycker ändå att jag har en jättebra relation till alla mina barn. De har lyckats uppfostra mig till en bättre person också. Bland annat påpekar de på ett kärleksfullt sätt mina brister – som att jag ibland kan vara lite självupptagen.

Som 52-åring blev han farfar för första gången och tyckte först att han var alldeles för ung för den rollen.

– Jag som kände mig så vital – och så plötsligt var jag farfar! Nu har jag ju tre barnbarn och tycker att det är jättekul att träffa dem.

Annons

För några år sedan mötte Claes sin flickvän Janiana Mafra Manchero Silva i Brasilien.

– Jag var där på semester och hon jobbade i en bar. Först tänkte jag att hon var för snygg för att prata med mig, men sedan började jag prata med henne ändå. Vi började umgås och fattade tycke för varandra. Nu har vi förmodligen ett av världens längsta distansförhållanden.

Marianne Mörck och Claes Malmberg i Jeppe på berget.
Claes Malmberg spelar Marianne Mörcks alkoholiserade make i Jeppe på berget.

Särbon drabbades av en allvarlig hjärnsjukdom men är i dag nästan återställd.

– Det var extremt kritiskt ett tag. Nu klarar hon sig själv och kommer säkert att bli helt frisk inom något år, berättar han. Hon pratar engelska och jag har blivit bättre på portugisiska. Vi åker till varandra ganska ofta och det är sällan tyst när vi träffas.

Annons

Privat lever Marianne själv sedan 15 år tillbaka i ett tegelhus i Bunkeflostrand, Malmö. Hon är noga med att poängtera ordet ”själv” och inte ”ensam”.

– Efter tre långa förhållanden är jag klar med den biten. Jag har hittat mig själv och är lyckligare än jag någonsin varit förut. Nu slipper jag att anpassa mig helt efter någon annan, utan att behöva en massa ifrågasättanden och tjat. Ibland kan jag sitta upp till tre-fyra på natten och titta på olika tv-program.

Marianne har två vuxna barn och två barnbarn, som hon gillar att umgås med.

– De kommer ofta hit på helgerna och jag älskar att vara barnvakt. Då kan jag jaga dem runt och busa en massa.

Men i sommar är det istället Claes Malmberg hon får jaga, på scenen.

AvJoakim Löwing

Foto:Peter Ericsson, Magnus Cimmerbeck, TT

Claes Malmberg och Marianne Mörck.
Marianne Mörck och Claes Malmberg trivs i varandras sällskap – både på scen och utanför.

Marianne Mörck och Claes Malmberg om sig själva och varandra

Marianne Mörck

 • Född: 2 september 1949 i Göteborg.
 • Familj: Barnen Malin (49) och Peter (45). De två barnbarnen Astrid (9) och Ingrid (5). Har en katt som heter Pysen.
 • Bor: I en tegelvilla i Bunkeflostrand, Malmö.
 • Yrke: Skådespelare, sångare, regissör.
 • Övrigt: Är en riktig samlare – har bland annat cirka 30 000 figurer från Kinderägg och 10 000 vykort från före 1912 (kor, Disneyfigurer, julkrubbor med mera).
 • Marianne om Claes som skådiskollega: ”Det räcker att titta på honom för att skratta. Det är alltid spännande att jobba med honom, för man vet inte vilket manus han följer. Väldigt duktig live på scenen”.
 • Marianne om Claes som vän: ”En mycket varm person som är trevlig, glad och social. Också en hjälpsam person”.

Claes Malmberg

 • Född: 8 april 1961 i Göteborg.
 • Familj: Fem barn (Nicholas, Amanda, Nisse, Perla och Nelson) från fyra tidigare förhållanden, tre barnbarn och flickvännen Janiana Mafra Manchero Silva.
 • Bor: I ett hus i Båstad.
 • Yrke: Skådespelare och komiker.
 • Övrigt: Hade lovat att skänka en summa för varje centimeter som midjemåttet minskade med under sitt tävlande i ”Let’s dance” förra året. Det slutade med nio centimeter och totalt 30 000 kronor till alzheimersjuka människor.
 • Claes om Marianne som skådiskollega: ”Otroligt skicklig och behärskar det mesta på scenen. Vi har väldigt roligt när vi arbetar tillsammans”.
 • Claes om Marianne som vän: ”Trevlig, rolig, varm person som är lätt att prata med”.
 • Aktuella med: Musikalkomedin Jeppe på berget – som spelas på Tjolöholms Slotts sommarteater mellan 11 juli och 11 augusti. För mer info se jeppepaberget.se
Annons