Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Marie Mandelmann om corona: ”Som ett års isolering”

16 dec, 2020 
Henrik Högström
Marie och Gustav Mandelmann som berättar att de nästan varit isolerade i ett helt år på grund av coronapandemin.
Det blir ingen vanlig jul i år. Inte ens på Mandelmanns gård.
– Vi har insett att vi får fira jul själva. Det skulle vara första året med vårt första barnbarn. Nu firar vi alla på varsitt håll, säger Marie Mandelmann.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under ett år där många bekantat sig med begrepp som hemarbete och karantän har Marie och Gustav Mandelmann haft ett visst försprång. Som lantbrukare med gård är hemarbete inget nytt. Men i år har isoleringen, så klart, varit extra påtaglig.

– För oss har det nästan varat i ett år. Först opererade Gustav knäet och var konvalescent och sedan kom pandemin. Så det känns som ett års isolering, säger Marie Mandelmann.

5 Saker du inte visste om Gustav MandelmannBrand logo
5 Saker du inte visste om Gustav Mandelmann

Mandelmanns gård höll stängt på grund av Corona

Redan tidigt i våras tog de beslutet att inte öppna gården för besökare under sommaren. Som en konsekvens drog gården ner på odlingarna och produktionen.

– Vi är ju hela tiden beredda på nödår. Men ekonomin stryker på foten. Så är det ju. Ett likadant år till hade vi inte klarat. Och gården försörjer ju inte bara oss, säger Marie.

Sommarjobben i caféet har till exempel frusit inne. De fyra barnen jobbar också på gården vid sidan av sina vanliga uppdrag.

– Sedan hade vi tänkt att ha öppet på hösten och julmarknad men det fick vi också inse att det inte skulle gå.

Annons

Mandelmanns gård har vunnit fyra Kristallen

En av de få utflykterna från gården gick till Stockholm och Kristallen-galan i augusti. Där fick Mandelmanns gård kristallen för årets livsstilsprogram. Det är programmets fjärde kristall sedan premiären 2017.

I januari börjar den femte säsongen rulla i TV4

Marie Mandelmann har fortfarande ingen förklaring till succén.

– Man tänker att ”nu är ni väl ändå trötta på det här” men speciellt i de här tiderna så märker man att repriserna av Mandelmanns gård går varma på tv:n.

Marie Mandelmann: ”Vi kör väl ett år till”

Och av kommentarerna på sociala medier att döma så kan tittarna inte få nog av kalvningar, sådd, skörd och matlagning på gården.

– Vi tycker ju inte själva att vi gör något speciellt. Men när man läser kommentarerna där så tänker man att ”okej, vi kör väl ett år till”.

Och inspelningen av den nya säsongen har ju inneburit att isoleringen på gården varit relativ. Men säkerhetsrutinerna har präglat arbetet under pandemisäsongen. Avstånd, spritade händer, ja allt det där som vi tvingats vänja oss vid.

Annons

– Det har gått väldigt mycket energi till att tänka ut hur man ska göra. Det är väldigt lätt att glömma bort sig.

Mandelmanns julspecial: ”Ingen vanlig jul”

Julspecialen, som sänds i TV4 21 december, är lite speciell.

–Nej, det är ingen vanligt jul. Den är lika upp och ner som för oss alla. Det lite matlagning, lite pyssel, julgranen är upp och ner. Gustav fixar en snömaskin, berättar Marie.

–Vi firar lite jul utomhus med vänner uppe i skogen. Och ändå spelade vi in det innan Coronan.

För egen del kommer familjen Mandelmann att fira som de flesta av oss. På egen hand. De hade sett fram emot att fira julen med första barnbarnet, en flicka, men har fått inse att det måste skjutas på framtiden.

Den senaste tiden har mormor och morfar bara kunnat hälsa via skype.

– Men det är spännande. Det är först nu de är så stora att de börjar känna igen en. Men vi hoppas att vi kan ses snart. Man kan väl tänka sig framåt påsk.

Blir ingen julfrukost på grund av pandemin

I vanliga fall brukar Mandelmanns ha en stor julfrukost där grannar och vänner kommer. Ett gästabud med allt från ost till nybakt bröd, risgrynsgröt, saffransvåfflor och bondkakor.

I år blir det Marie, Gustav och djuren.

–Vi ska äta gott, ta det lugnt sitta och prata. Det är ingen fara. Den här julen kommer vi aldrig glömma bort så den får gärna vara lite annorlunda, säger Marie.

Under helgerna kommer man även hinna med att bygga på det nya entréhuset med tillhörande parkering. Det kommer ju en tid efter pandemin också och till sommaren hoppas gården få öppna för besökare igen.

Det låter som att det kommer att bli rena kosläppet då?

– Ja, gud vad roligt det hade varit.

Annons