Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Märtha Louise slutar som prinsessa – efter all kritik

08 nov, 2022 
Alex Hartelius
Porträtt av norska prinsessan Märtha Louise som slutar representera kungahuset i Norge.

Märtha Louise och norska kungafamiljen har fattat ett beslut.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Prinsessan Märtha Louises framtid i norska kungahuset har varit rejält omdebatterad de senaste månaderna. Svensk Damtidning har tidigare rapporterat om att kungafamiljen haft krismöten om hennes framtid.

Nu meddelar hon att hon slutar jobba som prinsessa och avsäger sig sina officiella uppdrag . Beslutet är taget efter senaste tidens hårda kritik, och är fattat i samråd med kung Harald och den närmaste familjen. Det skriver kungahuset i ett pressmeddelande.

Se också: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll påBrand logo
Se också: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på

”Prinsessan Märtha Louise vill bidra till en tydligare distinktion mellan sin egen verksamhet och kopplingen till Kungahuset”.

Annons

Massiva kritiken mot Märtha Louise

Den massiva kritiken började med att Märtha Louise fästman, Shaman Durek, gjorde flera kontroversiella uttalanden om medicin och läkekonst. Droppen blev när Durek påstod att en medaljong kunde bota covid.

Kung Harald, kronprins Haakon och Märtha Louise har deltagit i diskussionerna på slottet.

Nyligen uttalade sig även Haakon om den kris som skakat norska kungahuset.

– Det här är ett ämne som jag tycker är svårt. Å ena sidan förlovade min syster sig, och jag lärde känna Durek Verrett och tycker att det är trevligt att vara med honom. Jag vill att han ska känna sig välkommen i vår familj. Samtidigt känner jag ett stort ansvar för instutionen, sa han till norska TV2.

– Det måste vi prata om och ta reda på. Och det är vad vi försöker göra nu, att hitta en bra väg framåt, samtidigt som vi tar hänsyn till känslorna och de olika aspekterna, säger han, och säger att det kommer ta lite tid innan kungahuset fattar ett beslut.

Annons

Blir av med prinsesstiteln på flera håll

Det nya beslutet innebär också att Märtha Louise inte längre kommer få använda sig av sin prinsesstitel, förutom på sin egen Instagram.

”Det innebär bland annat att de inte får använda titeln prinsessa eller hänvisa till medlemmar av Kungahuset i sina egna sociala mediekanaler, i medieproduktioner eller i samband med annan kommersiell verksamhet”, skriver kungahuset vidare.

Annons