Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Historiemissarna och faktafelen i Händelser vid vatten

03 feb, 2023 
Händelser vid vatten
Foto: Johan Paulin/SVT

SVT:s succéserie Händelser vid vatten går mellan 1970- och 90-tal. En stor skopa nostalgi, helt klart. Men på internet florerar diskussioner om huruvida rekvisitan verkligen stämmer överens med det påstådda årtalet 1973.
Allas.se har listat fyra av de mest diskuterade missarna!

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

H ändelser vid vatten är baserad på Kerstin Ekmans roman med samma namn, och handlar om ett dubbelmord i en skog i den fiktiva byn Svartvattnet tidigt 1970-tal. I huvudrollerna ser vi tre generationer August – Pernilla August, Asta August och Alba August. Även Rolf Lassgård och Magnus Krepper har bärande roller i serien.

Se också: Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattanBrand logo
Se också: Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan

Och visst erbjuder serien en resa tillbaka till 1970-talets kläder, frisyrer, inredning och musik. Men (självutnämnda och utnämnda) experter på internet har pekat ut en hel del missar. Här är några av dem!

Annons

Språket

Händelser vid vatten
I Händelser vid vatten vill Barbro (Liv Mjönes) göra skillnad. Men vad vill hon egentligen göra skillnad på?

I tv-serien används begreppet ”Att göra skillnad”. Enligt Expressen, som pratat med Sanna Skärlund – doktor i nordiska språk vid Lunds universitet – blev begreppet etablerat först under 2000-talet. Ordet skillnad kunde användas i sammanhang som ”Att göra mest skillnad” eller ”Det gör ingen skillnad om ni tar buss eller tåg”. Men att ”göra skillnad” hade ingen egentlig mening på 1970-talet.

Saab-bilarna

Händelser vid vatten Saab
Bilarna i Händelser vid vatten har väckt liv i internetforumen...

I Händelser vid vatten får vi tittare skåda flera klassiska Saab-bilar. I internetforum diskuteras fordonsentusiaster huruvida Saab-modellerna verkligen användes som polisbilar eller inte. Fanns det över huvud taget på marknaden 1973?

Annons

Enligt Expressen, som talat med Bosse Lindman, styrelsesuppleant i Svenska Saabklubben, är en av polisbilarna i serien en 75B eller 76 – som inte fanns 1973.

Musiken

Kebnekaise progg grupp
Proggruppen Kebnekaise 1974.

Nu ska vi bli väldigt petiga, men vi är ju ändå igång. I tv-serien hörs Barkbrödslåten av proggbandet Kebnekaise. Men Barkbrödslåten spelades in hösten 1973. Morden i Händelser vid vatten utspelar sig på midsommar 1973. Detsamma gäller Gånglåt efter Lejsme Per Larsson, Malung av Arbete & fritid. Enligt Expressen släpptes låten 1 oktober 1973, flera månader efter midsommar.

Annons

Fågeln

Pilgrimsfalk
Pilgrimsfalken är världens snabbaste fågel – egentligen.

Detta har visserligen inte med årtiondet att göra men är ack så intressant ändå. Pilgrimsfalken i Händelser vid vattet kryssar kring Svartvattnet. På sociala medier diskuterar fågelexperter om falken inte är lite väl långsam i serien, eftersom pilgrimsfalken i själva verket är världens snabbaste fågel.
Kanske är det ett stilgrepp för att öka dramatiken? Kanske flyger falken långsamt för att vi tittare ska hinna med? Eller är det en synvilla? Vi kan bara spekulera...

Annons