Molly Sandén om att spela in låten som kan vinna en Oscar

Delad bild. Till vänster syns omslaget till filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga med Will Ferrell och Rachel Mc Adams i huvudrollerna. Till höger syns Molly Sandén som spelat in soundtracket till filmen.

Foto: Netflix och Pernilla Thelaus/SVT

När Molly Sandén blev ombedd att spela in en låt till en ny film kunde hon aldrig föreställa sig att den skulle kunna komma att vinna en Oscar. För Carina Bergfeldt berättar hon om hur det hela gick till.
– Jag kände att jag aldrig har hamnat så rätt någon gång, säger hon om upplevelsen i programmet.

Artisten Molly Sandén har de senaste åren slagit igenom på allvar och visat att hon är en av de största rösterna vi har i Sverige. Med albumet Det bästa kanske inte hänt än som kom 2019 och till stor del handlade om uppbrottet från ex-pojkvännen Danny Saucedo, gjorde hon stor succé.

Molly Sandén om chansen att vinna en Oscar
1:44

Efter reklamen: Molly Sandén om chansen att vinna en Oscar

(1:44)

Slå på ljud

Men även internationellt har Molly Sandén gjort sig ett namn – och nu kan en av låtarna hon spelat in till och med vinna en Oscar. Det är låten Husavik (My Home Town) som är med i filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, som nu är med på en så kallad shortlist som en av 15 låtar som kan vinna en Oscar för bästa filmmusik i kategorin "Musik (Originallåt)”. Det är Molly Sandén som spelade in sången, som huvudkaraktären Sigrit framför i filmen.

Molly Sandén hos Carina Bergfeldt

I Carina Bergfeldts talkshow i SVT är Molly Sandén en av gästerna. När programledaren undrar hur det här gick till, svarar Molly Sandén så här:

– Ja, det undrar jag också! Men jag var faktiskt i Los Angeles på semester. Och jag får ett samtal på morgonen, vaknar hes och bakis. Det är en kompis till mig som också är en grym låtskrivare och producent. Han frågar om jag kan komma förbi studion lite snabbt och lägga sång på en låt som han har skrivit till ett jättekul och spännande projekt, säger hon i programmet.

Molly Sandén om svåra tiden: ”Tyckte inte om mig själv”

Molly Sandén beskriver hur hon kom till studion och där fick veta vad projektet handlade om – en film där handlingen kretsar kring en isländsk musikerduo som får chansen att representera sitt land i Eurovision Song Contest.

– Jag kände att jag aldrig har hamnat så rätt någon gång. Äntligen får jag sjunga de här stora powerballad-låtarna! Så jag gjorde mitt bästa, men tänkte bara att det var roligt att få lägga den demon.

Molly Sandén sjunger i filmen om Eurovision Song Contest

Samma kväll fick hon ett meddelande av sin kompis med en skärmdump som visade en sms-konversation mellan honom och "en massa amerikaner”.

– De skrev i versaler: "Who is this girl? We need her!”. Och jag tänkte bara att det där LA-snacket har man ju hört, det kommer inte att hända något. Men sedan kom låtarna på löpande band och jag fick lägga fler och fler och sedan till slut ville de ha med min röst som hennes sångröst.

Molly Sandén tar emot en Grammis för Årets pop på Grammisgalan 2020.

Molly Sandén går från klarhet till klarhet – här vinner hon en Grammis för Årets pop 2020.

Foto: Christine Olsson/TT

Det slutade alltså med att Molly Sandén fick vara rösten till huvudkaraktären Sigrit, som i filmen spelas av Hollywoodskådisen Rachel Mc Adams, när hon framför sina låtar. Att låten Husavik (My Home Town) nu är med på shortlisten för Oscarpriset, betyder att den är en av 15 låtar som har chansen att bli nominerade i sin kategori.

Carina Bergfeldt sänds på fredagar klockan 21.00 i SVT1 och på SVT Play.