Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Niklas Strömstedt ger ut bok – tillsammans med katten Kerstin: ”Betraktelser kring de stora frågorna”

13 sep, 2022 
Minna Wallén-Widung
Niklas Strömstedt och Lars Lerin sitter bredvid varandra i en soffa. Niklas håller katten Kerstin i famnen.
Att en katt skriver en bok hör inte till vanligheterna. Men nu blir det verklighet, när Kerstin Strömstedt debuterar som författare. Till sin hjälp har hon husse Niklas Strömstedt.
– Det är väldigt speciellt att formulera saker genom en katt, säger han.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vägen till Kerstin Strömstedts författardebut började under coronapandemin. Niklas Strömstedt skulle genomföra en knäoperation och ville för allt i världen inte riskera att smittas med covid eller något annat som kunde riskera hans operationstid. Så han satte sig själv i frivillig karantän på familjens sommarställe på Dalarö i Stockholms skärgård. Med sig tog han katterna Kerstin och Eva-Charlotte.

Se video: 6 saker du kanske inte visste om Jenny StrömstedtBrand logo
Se video: 6 saker du kanske inte visste om Jenny Strömstedt

För att fördriva tiden bestämde sig Niklas för att blåsa nytt liv i det Instagramkonto som hans dotter och en av hustrun Jenny Strömstedts döttrar skapat åt Kerstin flera år tidigare.

– Jag började prata med Kerstin och så blev det ett inlägg om dagen på det där kontot. Sedan började jag skriva en sång varje fredag som jag också lade ut där. Snart växte kontot. Göteborgsposten uppmärksammade det hela och skrev en artikel och vi fick vara med i tv och hela tiden bara fortsatte det att växa. Till slut blev det en del av mitt liv, säger Niklas.

Annons

Kerstin Strömstedt släpper bok

I dag har Kerstin drygt 90 000 följare på Instagram som gläds åt devon rex-kattens små betraktelser av tillvarons stora och små frågor. Och nu har hennes framgångsrika klurigheter och funderingar alltså lett fram till ett bokkontrakt – Vid regnbågens slut finns en katt (Mondial) kommer ut i mitten av september och består av såväl texter och bilder som nyskriven musik.

– Det är noter och texter till 18 låtar som också kommer ut som ett album. Och så innehåller boken betraktelser kring de stora frågorna som kärleken, döden, hungern och naturen. Det är saker som inte bara är viktiga för människan utan också för en katt. Jag tror att jag skrev i förordet att någon ju också måste ge röst åt det onödiga, det oberäkneliga och ibland genomkorkade.

Omslaget till boken Vid regnbågens slut finns en katt av Niklas Strömstedt. På omslaget en illustration av Lars Lerin, där katten Kerstin ser sig själv i en spegel,
Boken kommer ut i mitten av september.

Skriver ur en katts perspektiv

Att Niklas själv har ordets gåva råder det knappast några tvivel om när man läser texterna i boken och inläggen på Instagram. Och visst har han tankar om att ge ut något också i eget namn. Men just nu upplever han en särskild sorts tjusning i att vara spökskrivare åt Kerstin.

Annons

– Det är väldigt speciellt att formulera saker genom en katt. Perspektiven blir annorlunda och tankarna kan vara precis hur knäppa som helst. Det är något av en befrielse faktiskt. Sedan är Kerstin också mycket intresserad av språket och det paradoxala i att ett ord kan betyda så många olika saker, det är roligt.

Illustrationer av Lars Lerin

Förutom låtar och betraktelser innehåller boken också illustrationer av ingen mindre än konstnären Lars Lerin. Han och Niklas känner varandra till viss del sedan tidigare, bland annat efter att Lars och hans man Junior medverkade i Tillsammans med Strömstedts 2018. När Niklas frågade Lars om han ville illustrera Kerstins bok fick han snabbt ett jakande svar.

– Det är helt fantastiskt att han ville göra bilderna till boken, jag har nog inte riktigt förstått än hur stort det är. Hans illustrationer har gjort boken otroligt fin. Lars är också väldigt lätt att jobba med.

Var rädd för katter

Med tanke på att han precis har gett ut en bok i sin katts namn, är det svårt att föreställa sig att Niklas faktiskt inte alls var en kattmänniska innan han träffade sin fru Jenny.

Annons

– Snarare tvärtom – jag har alltid haft en stor respekt för katter och nästan varit lite rädd för dem. Katter har så stor integritet och man vet inte alltid var man har dem. Men så skulle Jenny resa bort ett par veckor och under den tiden fick jag ta hand om den katt hon hade då. Vi lärde känna varandra och när jag och Jenny sedan flyttade ihop köpte vi Kerstin tillsammans. Vi vill att de ska vara två och alltid ha en kompis.

I dag älskar han tillvaron tillsammans med de två fyrfotade kompisarna.

– Jag är jättemycket kattmänniska i dag. Jag kan inte tänka mig livet utan de där två. De har verkligen gjort livet större och berikat det.

Avskedsturnén med GES

Samtidigt som boken kommer ut drar Niklas ut i landet för att under hösten spela tillsammans med vapendragarna Thomas ”Orup” Eriksson och Anders Glenmark i popgruppen GES. Avskedsturnén, som de kallar den, avslutas med en rad spelningar på Cirkus i Stockholm och när de står på scenen för den sista föreställningen i mitten av december blir det verkligen den sista.

Annons

– Det känns ganska bra. Vi har jobbat med den här föreställningen sedan 2018. Sedan kom pandemin emellan och allting sköts upp i ett och ett halvt år, så vi känner alla tre att vi vill hinna med andra saker innan det är dags att checka ut. Vi är inte jätteunga längre. Det är fortfarande väldigt, väldigt kul att spela ihop men vi har alla andra saker vi vill göra.

Thomas "Orup" Eriksson, Anders Glenmark och Niklas Strömstedt, mer kända som GES, spelar live i Tilde de Paula Ebys talkshow.
GES gör sina sista spelningar tillsammans under hösten.

Niklas Strömstedt om att bli farfar

Vid sidan av jobbet har Niklas också upplevt stora händelser på det privata planet. I juni kom hans första barnbarn till världen. Pojken, som heter Franklin Strömstedt, bor tillsammans med sina föräldrar – Niklas son Adam och hans fru – i Australien och i slutet av sommaren reste Niklas dit på besök.

Annons

– Det var fantastiskt att få träffa sitt första barnbarn. Det är helt ljuvligt att se hur lyckliga min son och hans fru är. För mig är det en ny identitet att sätta sig in i, en ny erfarenhet. Jenny sa till mig att ”du måste fatta att det här är jobbigt för mig, jag har aldrig varit ihop med en farfar förut”. Det tar ett tag för oss båda att vänja sig vid den tanken.

”Ge läsaren ett och annat fniss”

Åter till boken.

Vid regnbågen slut finns en katt är en bok som Niklas tror och hoppas att både vuxna och barn kan ha behållning av – även om kanske inte allt är helt begripligt för alla.

– Den innehåller en hel del absurditeter, mycket som jag tycker är galet och roligt. Och det hoppas jag såklart att andra ska tycka också. Men annars kan jag inte riktigt säga vad man ska ta med sig från boken, det är så individuellt. Jag tror inte att alla kommer att förstå allting, men så är det med människor också – man förstår inte alla. Förhoppningsvis kan boken åtminstone sätta nytt ljus på vissa saker och ge läsaren ett och annat fniss under tiden.

Vid regnbågens slut finns en katt ges ut av Mondial förlag den 13 september 2022.

Annons