Oro för prinsessan Estelle – efter beskedet

Victoria och Estelle i rosa kläder.

Foto: TT

Prinsessan Estelle lever under ett hot om att få hela sin tillvaro uppochnervänd. Här är den hemska sanningen.

Prinsessan Estelle älskar att gå i skolan. Men på sista tiden har hon, och alla skolbarn i Sverige, svävat i ovisshet. Förklaringen är uppenbar: coronaviruset.

För Estelle blev krisen extra påtaglig i mars, när hennes skola Campus Manilla tillfälligt stängdes ner på grund av ett sjukdomsfall. En elev testade positivt – och en stor oro spred sig bland både elever och föräldrar.

Se också: 11 gånger prinsessan Estelle har charmat oss

Oro för prinsessan Estelle

Prinsessan Estelle väntar på besked om sin framtid.

Men skolan har förblivit öppen under hela pandemin. Samtidigt ökar smittspridningen i hela landet just nu i en läskig takt. Regeringen känner sig manade att ta till krisåtgärder.

Vill det sig riktigt illa kan Estelle och de andra skolbarnen bli drabbade.

– Skulle det behövas kommer vi inte tveka på att stänga skolorna, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Bakom oron ligger faktumet att viruset sprids snabbt bland unga. Men då refererar statistiken främst till ungdomar som är äldre än Estelle, alltså i gymnasieåldern.

– De flesta hittar sätt att hantera reglerna, att inte bete sig på ett smittfarligt sätt. De som gör rätt, de är hjältar bland dagens ungdomar, säger Anna Ekström.

Prins Daniel om livet som pappa

– Jag tycker också att vi som är vuxna har ett ansvar här. Vi föräldrar måste ta de här svåra samtalen med våra ungdomar, vi måste tjata kärleksfullt men ändå tydligt. Sedan måste vi vuxna också föregå med gott exempel. Ungdomar gör inte som man säger utan som man gör.

"Hon har kvar sitt vardagsliv"

Vi vet sedan tidigare att Estelle har gått i skolan som vanligt, trots pandemin. Det fick vi höra från ingen annan än Estelles mormor, drottning Silvia.

– Estelle går i skolan som vanligt och har kvar sitt vardagsliv. Hon är nu åtta år och ser det som händer med lite mer allvar än de andra barnbarnen. De andra nöjer sig med att ropa ”mormor!”, sa Silvia i en intervju med Aftonbladet.

Prinsessan Estelle – detaljen som avslöjar hennes okända sida
Kronprinsessan Victoria om barnavslöjandet – berättar med egna ord