Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

På sommarturné med Robert Wells: ”Jag har aldrig varit en del av rockmyten”

14 jun, 2022 
Henrik Högström
Robert Wells, Rhapsody in rock
Robert Wells med Rhapsody in rock 2019
Vilka vägar är vackrast med motorcykel. Vem lagar bästa husmanskosten i Värmland. Rockräven Robert Wells vet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Robert Wells gjorde sin första turné som musiker 1980. 1987 började Wells turnera i eget namn och med eget band. 1989 introducerades formatet Rhapsody in rock i Sundsvall.

Robert Wells aktuell med Rhapsody in Rock och sommarturné

Under åren har Rhapsody gjort 30 turnéer i Sverige. Det firar man i sommar med konserter på Dalhalla 30 och 31 juli. Dessutom spelar Robert Wells på flera andra ställen under sommaren.

1. Plats i Sverige värd en omväg med turnébussen?

–Dalhalla alla kategorier, där kan man vara även om man inte spelar. Det är magnifikt. Dalarna gillar jag väldigt mycket. Jag har varit där ända sedan jag var barn och åkte upp med mamma och mormor. Dalarna och västkusten är mina favoriter.

Dalhalla, konsertscen
Dalhalla, kalkbrottet som blev konsertscen.

2. Landets vackraste väg?

Oj, jag kör ju mycket mc och har extremt många mil. Jag gillar ju Norrland med vidderna och bergen. Där är det lätt att kära ner sig i naturen. Sedan har jag upplevt fina småvägar på Gotland runt Fårö till exempel. Och så är det ju den vägen i Halland som har korats till Sveriges vackraste väg (Askome-Gällared). Men det viktigaste är nog att man lämnar motorvägarna. Det finns så mycket att upptäcka.

Vägkorsning Fårö
Sväng av från motorvägen. Här en korsning på Fårö. Det är långt, långt från motorvägen.

3. Vad beställer du på vägkrogen? Favoritstället att stanna vid?

– Favoriten ligger utmed E 18 Lekhyttan utanför Karlskoga. Allt är hemlagat, mest husmans, det är riktigt riktigt bra. Min fru är från Värmland och vi älskar husmans. Sedan minns jag ett favoritställe från turnéerna med Jerry Williams på 80-talet. Det fanns något som hette Hummelstabaren. De hade fantastiska varma mackor på tekaka, stekt ägg, falukorv och räksallad. Den fick tyvärr läggas ner när E 18 drogs om. Men ett annat bra tips är att maten på golfklubbar ofta är bra. Det kan vara värt en omväg.

Hummelstabaren
Jerry Williams favorit Hummelstabaren har tyvärr lagt ner.

4. Mest irriterande när andra gör i turnébussen?

– Det var hemskt förr när folk rökte. Som kapellmästare kunde man visserligen säga ”nänänä” men det är ju inga problem nu längre. Men det kan vara väldigt irriterande med babblande i telefon. En gång på natten efter en spelning låg jag och försökte sova men det var ett väldigt tjattrande. Så då bad jag chauffören stanna. Och eftersom vi körde två bussar så kunde jag göra en utväxling. Vi utvisade tre pratkvarnar från stråkarna och bytte det mot tre tysta medlemmar ur blåssektionen.

5. Bästa sättet att liva upp en regnig sommardag?

Robert Wells på mc
Asfaltsbarnet Robert Wells på mc

– Det finns en lek som heter kvarnleken. Jag tror den uppfanns av Björn Skifs gäng på 60-talet. Du ska se olika föremål i naturen så får du poäng. En rovfågel ger till exempel tre poäng. Och det gäller också en reklamskylt för Falcon eller skylten till Örnsköldsvik. Kvarn ger en poäng och solur på tomt är också bra. Du försöker bara få tiden att gå men det är jävligt kul faktiskt. Svarar du fel får du sätta dig på den sida i bussen som är närmast Norge.

Annons

6. Bästa knepet om du vill gå en sväng utan att bli igenkänd?

– Jag bryr mig inte, jag har varit offentlig sedan 1986. Jag stannar gärna och pratar med folk. Hade jag haft svårt för det hade jag bytt yrke. Kolleger som sätter på sig solbrillor och så. Det tycker jag bara är töntigt.

7. Har du biljett till någon annans konsert eller föreställning i sommar?

– Jag ville ju se Stones men det krockar med Dalhalla. Annars väntar jag på att få spendera pengar på AC/DC om de kommer.

8. Kubb, Krocket eller långa löprundor?

– Långa löprundor är min grej. Jag var ganska kraftig som liten och min morbror fick igång mig i spåret. Det blev 75 meter första gången. Men 2016 sprang jag New York Marathon och jag springer så ofta jag kan. Ett par löpardojor kan du alltid ta med på turné.

9. Hur kopplar du av mellan spelningarna?

Annons

– Ja, det är inte i baren i alla fall. Jag har aldrig varit en del av rockmyten på det sättet. Jag går på bio till exempel och mina söner har intresserat mig för tv-spel. Det är rätt avkopplande när man har suttit och övat i tre timmar. Då är man rätt slut i huvudet. Annars gillar jag långa promenader runt öarna i Stockholm. Otroligt avkopplande.

Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022Brand logo
Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022

10. Hur var dina sommarlov som barn?

– Väldigt bra. Mamma var ensamstående och jag fick åka som sommarbarn till Halland när hon jobbade. Jag var i Veddige och Bua hos familjer som blivit riktigt nära vänner. Och man kan säga att min karriär började i Båstad. Vi bodde på ett pensionat vägg i vägg med vad som skulle bli min första pianofröken. Så Båstad och tennisen har en speciell plats i mitt hjärta och det är därför jag har gjort många shower på centrecourten där.

Annons

11. Om jag skulle sommarprata igen hade jag inlett med?

– Jag skulle nog inleda med hur man har överlevt pandemin som musikant. Förklara lite hur oerhört tuff branschen är och hur viktigt det är att stå för sin grej utan att haka på trender. Lite coachande sådär. Som kapellmästare har jag haft nästan 120 artister som gäster och då blir man ju lite av en coach. Det är som att träna ett lag i hockey eller fortboll på det sättet.

12. En bok eller film du vill rekommendera till andra på semestern?

– Dag för dag Marianne Mörck och Sven Wollter tyckte jag var helt underbar. Ett drama med touch av komedi. Sedan älskar jag Bond, jag vet inte hur många jag sett. Även Beck funkar på sommaren i stugan. Musikmässigt anser jag det är en skyldighet att se Peter Jacksons film om Beatles Get back.

13. Beskriv den perfekta sommarkvällen, från sällskap till mat och dryck

Annons

Enkelt. Man gör som vi brukar på sommarstället i Falkenberg. Man bestämmer inte så mycket man gör det bara. Jag har en polare som gör salsiccia som jag gärna står och grillar med goda sallader till. Sedan dricker man inte bira till utan champagne. Sedan sitter man där nära havet till inpå småtimmarna. Fast det kan vara lika häftigt när man har en spelning en utomhus en vacker sommarkväll. Det är ganska svårslaget.

Charlotte Perrelli och Robert Wells
Grill i stugan eller spelning i solnedgången. Robert Wells diggar båda alternativen.

14. Kol, gasol eller spelar ingen roll?

– Jo, jag är gasol. Det har bara blivit så. Men du får tänka på att jag är asfaltsbarn. En total lägenhetskille.

Annons

15. Bästa glassen och sommardrinken?

– Lakritspuck och så saknar jag verkligen hallonigloo. Drinkar är inte riktigt min grej. Jag är inte så förtjust i sött. Men ibland gör min fru något. Jag tror vi drack Aperol förra sommaren. Men öl kan jag gilla. Den första iskalla efter en runda golf kan vara magisk.

Här spelar Roberts Wells i sommar

25/5 Åland

13/6 Solokonsert Nationalmuseum

25/6 Öveds-Eke

30/6 Trelleborg

5-6/7. Åstol

7/8 Orust

8/7 Karlsborg

10/7 Härnösand

12/7 Ängelholm

13/7 Smygehuk

19/7 Kristianstad

30/7 Dalhalla Jubileum

31/7 Dalhalla Jubileum

2/8 Stockholm m Charlie McCoy

3/8 Öland m Charlie McCoy

6/8 Halden: Rhapsody In Rock , Norge

Soloturné

5/10-5/11

Robert Wells

Ålder: 60

Bor: Stockholm

Familj: Fru Maria, två söner

Aktuell: Har varit ute på vägarna sedan 80-talet och gör inget undantag i år. Bland annat med jubileumsspelningar av Rhapsody in rock i Dalhalla.

Annons