Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

På spåret med Hamid Zafar ställs in

15 okt, 2020 
Julia NAVRÉN
Delad bild med Fredrik Lindström, Kristian Luuk och Hamid Zafar.
DN har granskat debattören Hamid Zafar, som uttalat sig antisemitiskt och homofobt under pseudonym på nätet. Nu ställer SVT in de avsnitt av På spåret han är med i.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Debattören Hamid Zafar, 37, på nätet känd som Rektor Hamid, har avslöjats med att ha använt nedsättande ord om homosexuella och judar efter en granskning av DN.

Förtroendet för Hamid, som under tiden av vissa av inläggen var verksam som rektor på Sjumilaskolan i Göteborg, har därmed sjunkit i botten, även om han själv menar att han lagt de här åsikterna bakom sig.

Hamid Zafar
Hamid Zafar utsågs till ”Årets svensk” 2019 av Tidningen Fokus.

Bland annat har han kommenterat inlägg på den numera nedlagda högerextrema sajten nationell.nu där han använt ett kraftigt antisemitiskt språk.

Annons

”Borde inte dessa skinnskallar i första hand ge sig på alla judiska oligarker som lagt beslag på hela industrin i Ryssland istället för fattiga kineser som står i enkla fruktstånd?” skriver han i en kommentar enligt DN.

Hamid Zafar skulle delta i nya säsongen av På spåret i SVT, som är planerad att ha premiär den 27 november.

Videon kunde inte hittas

Men nu blir det inget med det. I ett pressmeddelande skriver SVT att de avsnitt Hamid deltagit inte kommer sändas.

”Det var ett självklart beslut för oss. De uttalanden och kommentarer vi fått ta del av står väldigt långt ifrån de värderingar som SVT och På Spåret representerar” säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg i pressmeddelande.

”Vi har ägnat förmiddagen åt att titta över vilka konsekvenser detta får för årets säsong. Tyvärr drabbas nu tittarna på det sättet att två program utgår. Det innebär också att alla övriga medverkande, artister och upphovsmakare påverkas på så sätt att deras insatser inte når publiken. Jag tror ändå att de har förståelse för vårt beslut och delar uppfattningen om att den som gjort grovt kränkande uttalanden inte har en plats i Sveriges största underhållningsprogram.” fortsätter hon.

Det är ännu inte klart om de ska ersätta de två program som utgår.

Källa: DN, SVT

Annons