Här är alla deltagare i På spåret 2020

Plura Jonsson och Sanna Lundell, som är två av deltagarna i På spåret 2020, drar i nödbromsen inne i en av burarna i programmet.

Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget/SVT

På spåret är tillbaka i SVT i höst. Bland de tävlande finns några gamla bekanta – men också en hel del för programmet nya ansikten. En av dem som tävlar för första gången är journalisten och bloggaren Sanna Lundell.
– Nu börjar jag känna mig nervös och undrar varför jag överhuvudtaget har gett mig in i det här, säger hon.

En av SVT:s riktiga långkörare är tillbaka. Den 27 november är det säsongspremiär för På spåret, och nu har SVT offentliggjort alla tävlande. Bland deltagarna hittar vi flera tidigare tävlande, som Johan Glans och Farah Abadi, men också helt nya förmågor, som Dilan Apak och Ernst Billgren.

Här är alla deltagare i "På spåret"
Slå på ljud

Sanna Lundell i På spåret

En av dem som för första gången ska ta plats i en av burarna är journalisten, programledaren och bloggaren Sanna Lundell. Tillsammans med artisten Plura Jonsson ska hon snart inleda inspelningarna av programmet.

– Det känns väldigt roligt. Men nu ska vi snart börja spela in om några veckor, och jag börjar känna mig nervös och undra varför jag överhuvudtaget har gett mig in i det här, säger hon när alla tävlande precis har offentliggjorts.

Sanna Lundell med en av sina hästar på gården utanför Stockholm.

Sanna Lundell.

Foto: Cecilia Ahle

I provomgången, där de potentiella deltagarna testas på sina kunskaper, överraskades hon av sina egna och Plura Jonssons framgångar.

– Jag vill inte slå mig för bröstet, men vi var faktiskt ganska bra. Sen red vi på den känslan och tackade omedelbart ja när de frågade om vi ville med. Men nu har jag kollat på en del gamla program och insett att man ju ska ha väldigt mycket tur också.

Sanna Lundell om Plura Jonsson

Rickard Sjöberg om jubilerande Postkodmiljonären: ”Min oas”

Det allra svåraste tycker Sanna Lundell är svensk geografi. För att förbereda sig är det därför svenska orter och deras smultronställen hon pluggar på. Att tävla tillsammans med Plura Jonsson känns tryggt, tycker hon.

– När vi fick förslaget om att tävla ihop pratade vi med varandra i telefon. Han är väldigt ödmjuk med sin kunskap och beskrev i princip sig själv som värdelös och alldeles för långsam för programmet. Men det stämmer inte alls. Framför allt kan han massor om saker där det är helt svart för mig. Sport till exempel, jag kan inte förmå mig att intressera mig för det. Men han kan oerhört mycket om sport. Han är enormt allmänbildad och har också turnerat land och rike runt, och besökt många av de här orterna som dyker upp i programmet och sett dem med egna ögon. Han är riktigt vass.

Sanna Lundell säger att hon under testomgången blev förvånad över vilka områden hon själv briljerade på.

– Jag har inte fotografiskt minne, men udda saker fastnar lätt hos mig. Jag trodde att jag skulle vara värdelös på exempelvis samtida musik, men jag kunde jättemycket om saker jag aldrig hade trott. Jag lyssnar mycket på radio och inmundigar dagspress, och det har tydligen fastnat.

”Man riskerar att bli idiotförklarad”

Sanna Lundell och Plura Jonsson tävlar i den första gruppen, mot två andra par: Farah Abadi och Johan Glans samt Thomas Nordegren och Louise Epstein. Nu när hon fått reda på vilka hon ställs inför, känner sig Sanna Lundell nervös.

– Det är verkligen två lag jag ser som ett stort hot. Jag blev också väldigt nervös när jag pratade med min brorsa som sa att han aldrig i livet skulle ställa upp i På spåret och att man riskerar att bli idiotförklarad av hela svenska folket. Så efter det här kanske jag är förpassad till idioternas fack haha.

Här är alla tävlande i På spåret 2020:

Grupp 1

Sanna Lundell och Plura Jonsson (nya)

Sanna Lundell är journalist och programledare. Hon har bland annat lett programmet Djävulsdansen tillsammans med parhästen Ann Söderlund. Sanna är också programledare för Karlavagnen i Sveriges radio och har även varit sommarpratare. Hon och sambon Mikael Persbrandt bor på en stor herrgård utanför Stockholm och har tre söner tillsammans. Sanna har också en dotter sedan en tidigare relation med artisten Wille Crafoord.

Plura Jonsson är låtskrivare, musiker och programledare. På 1970-talet var han med och grundade rockbandet Eldkvarn, där han fortfarande är frontfigur. Han har också ett stort matlagningsintresse och har haft egna matlagningsprogram, bland annat Pluras kök i TV3. Han har på senare tid också synts i program som Så mycket bättre och Stjärnornas stjärna.

Plura Jonsson spelar gitarr på en konsert.

Plura Jonsson.

Foto: Christine Olsson/TT

Thomas Nordegren och Louise Epstein (återvändare)

Thomas Nordegren och Louise Epstein skulle egentligen inte alls ha medverkat i programmet i år. Men efter Dagens Nyheters avslöjande att den prisade skolchefen Hamid Zafar, som skulle ha tävlat tillsammans med journalisten och författaren Frida Boisen, uttryckt sig antisemitiskt och homofobt på internet fattade SVT beslut om att ställa in de avsnitt där Zafar tävlade. Istället blixtinkallades På spåret-veteranerna som ersättare.

Thomas Nordegren är journalist och programledare i Sveriges radio. Under många år var han utrikeskorrespondent och rapporterade från bland annat Berlin och Washington. Innan han började på radion jobbade han på SVT och Dagens nyheter, och innan dess var han anställd av bland annat Socialstyrelsen. På Sveriges radio har han varit programledare för samhällsprogrammen Kanalen och Studio Ett, och leder sedan flera år tillbaka programmet Nordegren & Epstein i P1 tillsammans med parhästen Louise Epstein.

Thomas Nordegren och Louise Epstein, som tävlar i På spåret 2020, drar i nödbromsen i samma program 2015.

Thomas Nordegren och Louise Epstein tävlade i På spåret 2015.

Foto: Bo Håkansson/SVT/TT

Louise Epstein är journalist och författare. Vid sidan av studier i litteraturvetenskap och radioproduktion, jobbade hon i början av sin karriär som bland annat kyrkogårdsarbetare och vårdbiträde. Sedan år 2000 är hon anställd av Sveriges radio, där hon har programlett en rad olika produktioner, ofta med kultur som huvudfokus. Hon är en av radions mest prominenta profiler och vid sidan av Nordegren & Epstein har hon också skrivit flera romaner och teaterpjäser. År 2014 och 2015 tävlade Louise Epstein och Thomas Nordegren i På spåret, men de har aldrig vunnit tävlingen.

Farah Abadi och Johan Glans (återvändare)

Farah Abadi arbetar som programledare i Sveriges radio. Mellan 2012 och 2014 var hon programledare för Din gata som sändes från Malmö. Hon debuterade i tv-sammanhang 2014, då hon var en av programledarna för Sommarlov i SVT. Farah Abadi har också varit programledare för program som Morgonpasset, Musikhjälpen och Relationsradion samt haft ett eget program i P3.

Farah Abadi och Johan Glans i På spåret 2019.

Farah Abadi och Johan Glans tävlade i På spåret redan förra året.

Foto: Bo Håkansson/SVT/TT

Johan Glans är komiker och skådespelare. Han debuterade som komiker 1994, då han för första gången stod på en stand up-scen i Malmö. Under sin långa karriär har han bland annat medverkat i flera humorsatsningar på tv, som Kvarteret Skatan, Parlamentet och Släng dig i Brunnen. Han har också turnerat med showen Johan Glans – World Tour of Skåne och haft en roll i Monty Python-musikalen Spamalot. Han har utsetts till Årets skåning och mottagit Piratenpriset. Johan Glans är gift med komikern och regissören Sara Young och de har två barn tillsammans.

Grupp 2

Dilan Apak och Moa Lundqvist (nya)

Dilan Apak är komiker, programledare och skådespelare. Hon har bland annat varit programledare för Humorhimlen och Tankesmedjan i P3. Tillsammans med P3-kollegan – och På spåret-kompanjonen – Moa Lundqvist har hon drivit podcasten Dilan&Moa. 2019 kom humorserien Sagan om Dilan och Moa i SVT. Dilan Apak är också utbildad jurist.

Dila Apak.

Dilan Apak.

Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

Moa Lundqvist är programledare och komiker. Hon blev känd som en av de medverkande i satirserien Lilla drevet tillsammans med en rad andra komiker och radioprofiler. Moa Lundqvist har också medverkat i en rad andra radioprogram,. som Tankesmedjan och Motioner med Moa. De senaste åren har hon också synts i SVT, dels i Sagan om Dilan och Moa och dels i humorserien Dips med bland annat Jesper Rönndal.

Moa Lundqvist.

Moa Lundqvist.

Foto: Olle Engqvist/SVT/TT

Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg (nygamla)

Magdalena Forsberg är före detta skidskytt och längdskidåkare. Under sin aktiva proffskarriär vann hon bland annat Världscupen i skidskytte sex år i rad. Hon har en rad VM-medaljer i bagaget och har tilldelats Jerringpriset fyra gånger. Efter att hon lade skidorna på hyllan 2002, har hon bland annat synts som expertkommentator i SVT och jobbat som skattekonsult. 2013 vann hon Mästarnas mästare.

Magdalena Forsberg på Kristallengalan 2019.

Magdalena Forsberg.

Foto: Karin Törnblom/TT

Claes Elfsberg är journalist och nyhetsuppläsare. Han jobbade som nyhetsankare i Rapport i nästan 30 år. Han har också varit programledare för intervjuprogrammet 24 minuter och jobbat som tittarombudsman på SVT. 2012 övergick han till att vara nyhetsuppläsare i Aktuellt och blev kvar där tills 2015 då han gick i pension. Claes Elfsberg är gift och har tre barn sedan tidigare äktenskap. 2018 gick hans dotter Hanna bort i cancer, något han har pratat öppet om i flera intervjuer.

Claes Elfsberg på premiären av Mamma Mia 2.

Claes Elfsberg.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Marianne Ahrne och Anders ”Ankan” Johansson (återvändare)

Marianne Ahrne är filmregissör och författare. Under sin långa karriär som regissör har hon producerat en mängd olika filmer. Hon har också jobbat med flera tv-serier och teateruppsättningar, samt skrivit flera böcker och jobbat som litteratur- och filmkritiker. Hon var filmkonsulent på Svenska filminstitutet mellan 2003 och 2006.

Marianne Ahrne och Anders "Ankan" Johansson i På spåret 2018.

Marianne Ahrne och Anders "Ankan" Johansson tävlade i På spåret redan 2018.

Foto: Bo Håkansson/SVT/TT

Anders ”Ankan” Johansson är komiker och programledare. Tillsammans med kollegan Måns Nilsson utgör han komikerduon Anders och Måns. Han har varit programledare i både radio och tv, och är känd för sin karakteristiska östgötska dialekt. Han har medverkat i flera barnprogram i tv, bland annat hade han en roll i julkalendern Skägget i brevlådan 2008.

Grupp 3

Ernst Billgren och Tomas Alfredson (nya)

Ernst Billgren är konstnär och författare. Han är bland annat känd för sina djurmotiv och har ofta varit involverad i debatter om konstbegreppet och om det finns bra och dålig konst. Förutom att han målar är Ernst Billgren också skulptör och grafiker. Han använder ofta olika typer av material, som mosaik, trä och brons. Han var tidigare gift med konstnären Helene Billgren och är bland annat pappa till bloggaren Elsa Billgren. Sedan 2014 är han omgift med Julia Billgren.

Ernst Billgren på öppningen av Gröna lund 2019.

Ernst Billgren.

Foto: Eero Hannukainen/TT

Tomas Alfredson är regissör, känd för filmer som Killinggängets Fyra nyanser av brunt och Låt den rätte komma in som båda kammade hem priset för Bästa regi på Guldbaggegalan. Tomas Alfredson är son till Hasse Alfredson och hans fru Gunilla Alfredson. Sin långsfilmsdebut och publika genombrott fick han 1995 med filmen Bert – den sista oskulden. 2011 blev hans film Tinker, tailor, soldier, spy Oscarsnominerad. Han har också regisserat den numera kultförklarade Torsk på Tallinn.

Tomas Alfredson på biograf Grand i Stockholm.

Tomas Alfredson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Irena Pozar och Patrik Arve (nya)

Irena Pozar är journalist och chefredaktör. Hon inledde sin karriär på Smålandspostens ungdomsredaktion och arbetade senare på bland annat Nyheter24 och Expressen. Hon värvades till Vecorevyn 2016 och är sedan 2019 dess chefredaktör. Hon har nominerats till Stora journalistpriset i kategorin Årets röst och är numera också kolumnist i Expressen.

Irena Pozar.

Irena Pozar.

Foto: Magnus Hallgren/DN/TT

Patrik Arve är musiker och sångare i bandet Teddybears. Bandet startades 1991 och hette då Skull, men bytte sedermera namn. Han har också varit med i en rad andra band inom en rad olika musikstilar – bland annat skabandet Girlsmen och punkbandet Krösus. Han jobbar också på produktionsbolaget BLA Stockholm.

Patrik Arve på biopremiär 2016.

Patrik Arve.

Foto: Karin Törnblom/TT

Emma Molin och Hanna Dorsin (återvändare)

Emma Molin är skådespelare och manusförfattare. Hon har medverkat i en rad tv- och radioproduktioner, som Pang Prego och Partaj. Hon är en av medlemmarna i humorgruppen Grotesco och har varit programledare för både Guldbaggegalan och Grammisgalan. Emma Molin växte upp med två föräldrar som var frikyrkopastorer. I dag lever hon tillsammans med Grotesco-kollegan Jakob Settergren och paret har två barn tillsammans.

Emma Molin och Hanna Dorsin i På spåret.

Emma Molin och Hanna Dorsin i På spåret 2019.

Foto: Bo Håkansson/SVT/TT

Hanna Dorsin är en av medlemmarna i humorgruppen Grotesco och har haft roller i bland annat komediserien Helt perfekt och kriminaldramat Den döende detektiven. Vid sidan av skådespelarkarriären har Hanna Dorsin också jobbat som undersköterska. Hanna Dorsin är gift med komikern och skådespelaren Henrik Dorsin och tillsammans har de två barn.

På spåret har premiär fredagen den 27 november 2020 klockan 20.00 i SVT1.

På spåret med Hamid Zafar ställs in
Här är alla artister som uppträder i På spåret 2020