Pernilla Månsson Colt om sitt utmattningssyndrom

Programledaren Pernilla Månsson Colt arbetade med fyra tv-produktioner parallellt och drabbades samtidigt av en 50-årskris. Till slut höll hon inte längre ihop utan sjukskrev sig och fann lugnet.

Vi träffas hemma i hennes supermysiga hus nära havet i Klagshamn utanför Malmö, där Pernilla Månsson Colt och maken Stellan har bott i över tjugo år.

– Jag är en husknarkare och håller koll på Hemnet, men vi har kommit på att man kan måla om en vägg eller möblera om för att få en ny känsla, säger hon med ett skratt och tillägger att så länge yngste sonen Noel, som går i fjärde klass, inte längtar efter stadspuls blir de kvar nära skolan och hans kompisar.

Pernilla kom precis hem efter en veckas maratonkörning landet runt på jakt efter nya inspelningsplatser till Antikrundan, som hon är producent för. Hon är åter på fötter efter förra årets bakslag både privat och arbetsmässigt.

– 2017 var ett fullständigt pissår. Jag fyllde 50 och fick värsta åldersnojan. Detta att fylla jämnt klarar jag tydligen inte. Det var samma sak när jag fyllde 30 och 40. Inte alls min grej, säger Pernilla och dukar fram till kaffe.

– Dessutom flyttade vår äldste son Gabriel hemifrån och jag var hur cool som helst med det tills jag plötsligt insåg ”men herregud, han bor ju inte här längre”.

Helt plötsligt var de bara två vuxna i stället för tre som skulle ta hand om logistiken med lillebror, förklarar Pernilla.

Samtidigt tickade mammahjärtat igång med all oro: Äter han verkligen? Tänk om något händer och ingen är hemma? Hon, som tidigare hade skrattat åt andra som oroade sig för sina vuxna barn, hade nu själv trillat dit.

– Nu har jag sansat mig lite och fått ordning på rutinerna igen, säger hon.

Pernilla har fått lära sig att avstå från en del jobb även om de verkar roliga.

– När jag var sjukskriven fick jag koppla bort jobbet, sluta kolla mejl och mess hela tiden och bara vara i nuet. Se tv-serier på Ipaden och vara med familjen. Det behövdes verkligen. Jag var tvungen att inse att jag inte kan göra allt, men det är svårt att ändra invanda tankemönster.

Blev sjukskriven

Inspelningen av Idag om ett år, som nyligen hade premiär i SVT, tog på krafterna. Pernilla mötte 65 personer med de mest skiftande människoöden.

En kvinna hade cancer i slutstadiet och ville visa sina barn de platser som betytt mest för henne under hennes uppväxt, en ung kvinna ville ta ett andetag utan en massa apparater, en tredje vantrivdes i sin kropp, andra sökte kärlek.

– Vissa livsöden etsade sig fast och sög energi. Jag blev verkligen berörd på ett sätt som jag inte hade räknat med.

Pernilla har alltid varit en arbetsmyra och älskar tv-jobbet. Hon arbetade parallellt med Idag om ett år, Trädgårdstider, Husdrömmar och Antikrundan. Ett massivt jobberg där alla delar var lika roliga.

– En dag gick det inte längre. Jag var som en trasa som inte fungerade, så jag gick till min chef och sa som det var och fick ett bra stöd från första stund.

Det slutade med att Pernilla blev delvis sjukskriven i över ett halvår. Men nu jobbar hon heltid igen.

– Klart att jag har förändrats. Från att tro att jag kunde klara allt fattade jag att kroppen och psyket har begränsningar och att man måste lyssna på dem.

Pernilla Månsson  hemma i sitt parhus i Klagshamn söder om Malmö.

Pernilla Månsson  hemma i sitt parhus i Klagshamn söder om Malmö.

Känslomässigt berörd

Pernilla är uppvuxen i Örebro med mamma och pappa och en yngre syster. Så fort Pernilla gått ut gymnasiet började hon arbeta på lokalradion.

– Det var direktsändning och man vande sig vid att allt ordnar sig. Jag blev orädd för mediet och lärde mig att hantera de mest underliga situationer.

Efter fem år på radion tyckte hon att det var dags att byta jobb och skickade in en ansökan till SVT i Växjö, som sökte en programledare.

– Jag blev programledare i ett ungdomsprogram och gjorde en massa annat också. Vi sände live från 12 till 18 på kvällen. Det var jordens bästa skola – vi gjorde alla misstag man kunde göra, men det var bara att köra på. Jag kunde inte ha fått bättre träning.

Sedan dess har det blivit allt från Melodifestivalen till att bevaka Nobelfesten.

– Jag tror inte någon programserie har berört mig så känslomässigt som Idag om ett år. Vi får ju möta deltagarna som berättar om sina drömmar. De går ut genom en dörr och kommer in genom en annan. Det är som en tidsmaskin. Tittarna får se föränd ringen i samma program, men vi har filmat under ett helt år.

Det var ett fasligt pyssel med att Pernilla skulle se exakt likadan ut både när de går ut och kommer in genom dörren. De fixade alltifrån att hennes lugg låg exakt rätt till att halsbandet hängde på samma sätt som för ett år sedan – allt för att skapa illusionen av en tidsmaskin.

En sak som hon tar med sig från arbetet med programmet är att vill man förverkliga sina drömmar så finns det inga undanflykter.

– Det är bara ”just do it” som gäller.

Genvägen till ett långt äktenskap

Hon berättar att hon lever ihop med en extremt disciplinerad make som får henne att komma ut och röra på sig varje morgon.

– Väckarklockan ringer 05.15 varje morgon jag är hemma och så går vi ut på en timmes runda här i Klagshamn. Det är inte ett dugg mysigt och vi säger inte ett ord till varandra för jag är så morgontrött, men det är ljuvligt att komma hem och fixa frukost och ha tid med Noel innan han ska till skolan.

Stellan och Pernilla har varit tillsammans i 22 år och gifta i 21 år. Hur lyckas man hålla ihop ett äktenskap?

– Man får aldrig ta varandra för givna och vi är faktiskt bra på att göra kul saker ihop, som miniutflykter, gå ut och käka eller bara resa bort.

Familjen betyder mycket för Pernilla och det bästa som finns är att komma hem efter jobbet, tända en brasa, kolla på någon serie och hänga med Noel.

– Jag tycker jättemycket om att jobba, men jag är faktiskt bra på att vara ledig också.

Gör allt själva i Trädgårdstider

För tillfället håller hon dock som bäst på att spela in nya avsnitt av det populära trädgårdsprogrammet Trädgårdstider med Tareq Taylor, John Taylor och Malin Persson.

– Det är ett riktigt slit. Vi fryser, man har alltid svarta nariga naglar, inspelningarna kan pågå i timmar, och när jag väl kommer hem måste jag ligga i badet i flera timmar för att tina upp.

Men hon älskar känslan av att att fixa i ordning ett ställe som är riktigt skabbigt från början.

– I år är det en ren utmaning. Vi har bytt ställe och hittat ett som verkligen kräver omsorg. Folk kanske inte fattar att vi faktiskt gör allt själva – gräver, planterar, lägger grusgångar, klipper träd, ja, rubbet.

Men härnäst är det semester som gäller. Pernilla är igång med att packa för en vecka i fjällen med man och barn. Och till våren väntar trädgården på att fixas till.

– Förra sommaren gjorde jag absolut ingenting så nu måste häcken beskäras rejält, en rabatt som är sned ska fixas till och massor med annat fix och trix. Men jag älskar att stå med händerna i jorden.

Text: Birgitta Forssell
Foto: Stefan Lindblom

Läs också:

Concetta lider av kroniskt trötthetssyndrom: Jag fick vänta åtta år på min diagnos

Babben Larsson: Mina relationer har tagit stryk

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: