Pernilla Månsson Colt om SVT:s nya program Idag om ett år

Pernilla Månsson Colt leder programmet Idag om ett år

Foto: SVT

Kan man förändra sitt liv helt på ett år? Kan man nå sin stora dröm? Det utforskar Pernilla Månsson Colt i nya SVT-programmet Idag om ett år, som visar viljestarka människor som siktar på sina stora livsdrömmar.

Pernilla Månsson Colt leder Idag om ett år

Det handlar om människors drömmar, om stora förändringar och livsval i ditt nya tv-program Idag om ett år. Berätta, Pernilla Månsson Colt!

–Jag möter sex personer i varje program under sex veckor. Först pratar vi en stund och de berättar om vad de vill förändra eller uppnå inom ett år, och varför. Därefter går de rakt genom en tidsmaskin innan de kommer in i studion på nytt för att berätta om resultatet och vad de gått igenom under året, säger Pernilla Månsson Colt med ett skratt.

–Ska sanningen fram så spelade vi in inledningen för ett år sedan, så den där tidsmaskinen finns inte på riktigt.

Se också: Här testar Pernilla Månsson Colt en av världens starkaste chilis

Här testar Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt en av världens starkaste chilis
2:14

Efter reklamen: Här testar Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt en av världens starkaste chilis

(2:14)

Slå på ljud

Vilka är deltagarna?

–Helt vanliga människor som vill anta utmaningen att nå sina drömmars mål. I premiärprogrammet får tittarna bland annat möta Linda och Andreas som vill bli tvåbarnsföräldrar, Birgitta som hoppas kunna tävla i bodybuilding, Gerd som drömmer om att möta kärleken och cystisk fibros-sjuka Amanda vars högsta önskan är att kunna dra ett djupt andetag med nya lungor.

–Några kämpar för att bli friska, andra vill testa sina gränser, komma över sin rädsla eller lära sig trolleritrick.

Var det någon som du aldrig kommer att glömma?

–Det här var utan tvekan den mest gripande tv-produktion jag arbetat med. Jag fick möta så många fantastiska, underbara och starka människor som gett mig många nya insikter.

–En kvinna i min egen ålder berörde mig speciellt. Hon hade hamnat i rullstol efter en olycka och hennes stora mål var att kunna använda sina händer igen för att kunna äta och sminka sig. Detta är ju inget livsavgörande, men symboliskt väldigt viktigt för henne, det handlar om livskvalitet.

Du blev själv utmattad?

– Ja, jag var tvungen att be om ledigt efter inspelningarna förra vintern, jag var helt slutkörd. Det hade varit så intensivt, jag hade redan jobbat hårt under året och egentligen behövt semester. Dessutom var det mitt under den mörka årstiden när allt bara var grått, grått, grått. Men programidén är så bra så jag ville absolut inte missa den chansen.

–Efteråt har jag förstått att mötena med människorna som varit med om förfärliga saker tog mig hårt.

–Jag har svårt att tacka nej till roliga och inspirerande jobb men har lärt mig att det också kan bli för mycket, och då är det inte roligt längre. Nu tränar jag på att bli lite klokare och inte vara så glatt naiv.

Vad är knepet för att lyckas med förändring?

–Envishet och målmedvetenhet. Att man tänker igenom vad man vill, tar beslutet och sedan berättar om det för sina nära och kära. Att ge ett löfte inför andra ökar chanserna att lyckas, det har alla deltagarna varit överens om.

Är det något du själv kommer att ändra i ditt liv?

–Ja! Jag är en sådan där hopplös typ som med entusiasm köper gymkort i januari men slutar träna i februari. Men i år ska det bli annorlunda. 2018 ska jag genomföra mitt livs första motionslopp och jag satsar på Midnattsloppet i Malmö, avslutar Pernilla Månsson Colt.

Idag om ett år sänds på tisdagskvällar klockan 20.00 i SVT1 med start den 6 mars.

Det här är Pernilla Månsson Colt

Aktuell: Med Idag om ett år, premiär 6/3 kl 20 i SVT. Med Husdrömmar samt som producent för Antikrundan. En ny säsong av Trädgårdstider spelas in i vår.S

Pernilla Månsson Colt

Pernilla Månsson Colt avslöjar vad hon själv ska förändra 2018.

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT