Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Peter Harrysons stora sorg efter vännens bortgång

24 nov, 2022 
Peter Harryson är en av alla de svenskar som sörjer efter Sven-Bertil Taubes död.
I en ny intervju med Hänt berättar han om känslorna efter vännens bortgång.
– Det blir fortfarande tomt, säger han till tidningen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Skådespelaren och programledaren Peter Harryson är i dag 74 år. Han har lagt karriären på hyllan, men förknippas ändå starkt med insatsen i SVT:s långkörare Så ska det låta. Så här i juletider kan vi heller inte låta bli att tänka tillbaka på hans minnesvärda roll som den ilskna hunden i julkalendern Pelle Svanslös.

Se också: Kändisar som lämnat oss 2022Brand logo
Se också: Kändisar som lämnat oss 2022

Den senaste tiden har Peter tampats med en del tuffa hälsoproblem. I dag mår han fysiskt bra, men hjärtat är i sorg efter vännen Sven-Bertil Taubes död.

Annons

– Man kan vara förberedd hur mycket som helst, men det är ändå överansträngt tycker jag, berättar Peter för Hänt.

Peter Harrysons glädje med familjen – efter tuffa hälsokampen

År 2019 startade inte som Peter eller hans familj hade tänkt sig. Han höll nämligen på att mista livet efter en allvarlig blodförgiftning i benet.

Skådespelaren kördes akut in till sjukhuset för besvären och på plats gav hjärtat upp. Han var tekniskt sett död i några sekunder, men duktiga läkare lyckades rädda hans liv.

Händelsen tog hårt på hälsan och resulterade i en fyra månader lång sjukhusvistelse och en ännu längre konvalescens.

Under intervjun med tidningen förklarar Peter att han i dag mår bra och att den traumatiska upplevelsen förde med sig en välkommen biverkan. Efter månaderna på sjukhuset har han nämligen gått ner hela 60 kilo, vilket har inneburit minskade besvär med diabetesdiagnosen.

Annons

– Just nu mår jag väldigt bra, säger Peter till tidningen. Vi ska åka upp till barnbarnen i Stockholm och fira jul. Vi lyckades få tågbiljetter till slut.

Robert Wells, Peter Harryson och Anders Berglund.
Den folkkära Så ska det låta-trion; Robert Wells, Peter Harryson och Anders Berglund.

Peter Harrysons sorg efter vännens bortgång: ”Överansträngt”

Sedan Peter pensionerade sig har han ägnat sig åt sådant som ger honom glädje. Bland annat en årlig tripp till London, en stad som ligger honom nära hjärtat.

– Jag åker alltid till London. Jag har åkt till London i femtio år. Så det ska jag göra i februari, berättar Peter.

Annons

Vännen och artisten Sven-Bertil Taube, som nyligen lämnade jordelivet, var bosatt i London.

År 2005 var både Sven-Bertil Taube och Peter Harryson med i uppställningen kändisar som medverkade i SVT:s tv-program Stjärnorna på slottet.
År 2005 var både Sven-Bertil Taube och Peter Harryson med i uppställningen kändisar som medverkade i SVT:s tv-program Stjärnorna på slottet.

– Nu så är ju Sven-Bertil borta. Så vi får väl se om jag kan träffa hans fru, Mikaela, säger Peter om den kommande resan.

Vidare uttrycker han, med hög igenkänning, hur tufft det kan vara för en närstående när någon går bort. En sorg och tomhet som påverkar starkt.

– Det var ju ingen ung man... Det var ju nästan väntat, men det blir fortfarande tomt i alla fall. Man kan vara förberedd hur mycket som helst, men det är ändå överansträngt tycker jag.

Annons