Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Philippa Parnevik fri från hudcancer – varningen: “Inte värt att pressa”

05 jun, 2023 
https://image.allas.se/image-8596666?imageId=8596666&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Simon Nilsson Larsson
Philippa Parnevik
För tre år sedan fick Philippa Parnevik det chockartade beskedet att hon drabbats av hudcancer av typen malignt melanom.
I dag är hon friskförklarad, och varnar nu andra för farorna med solen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Mia och Jesper Parnevik - allt om parets kärlekshistoriaBrand logo
Mia och Jesper Parnevik - allt om parets kärlekshistoria

När Philippa Parnevik var 20 år fick hon veta att hon drabbats av malignt melanom. Hon hade varit hos läkaren för att kolla upp något annat, men plötsligt fick de på sjukhuset syn på något.

– Som tur var hade jag shorts på mig, så när jag gick därifrån så sa de att de såg något på mitt ben som de ville kolla upp, säger hon nu i Efter fem.

Fick beskedet i Tokyo

Tester togs och efter en vecka fick hon ett omtumlade samtal.

– Då berättade de att jag hade malignt melanom och att jag behövde flyga hem så fort som möjligt och operera mig, säger Philippa Parnevik, som då befann sig i Tokyo.

Annons

I dag är hon friskförklarad, men måste åka in var tredje månad för att kolla så att cancern inte kommit tillbaka. Nu har hon också en helt annan respekt för solen jämför när hon var tonåring.

I programmet trycker Philippa Parnevik också på hur viktigt det är att använda solskydd, samtidigt som man måste vara försiktig där ute.

– Det är inte värt att pressa i solen. Att vara brun är inte värt det. Man måste respektera solen och förstå att den är stark och att den är farlig, säger hon.

“Jag bröt ihop totalt”

Tidigare har Philippa Parnevik berättat om chocken över att få cancerbeskedet.

– Jag bröt ihop totalt. Jag visste inte att hudcancer kunde drabba unga. För mig är det en sjukdom som drabbar personer över 70 år, sade hon 2021, och tillade:

– Operationen var läskig eftersom jag fick vara vaken. Den tog två timmar och nu har jag ett stor ärr på benet som minne. Jag har i efterhand fått veta att unga kvinnor ofta får hudcancer just på vaderna.

Foto: TT

Annons