Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

The queen's gambit: Pia Cramling om likheterna med verkligheten

16 dec, 2020 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster syns schackproffset Pia Cramling vid ett schackbräde. Till höger syns Anya Taylor-Joy som Beth Harmon i tv-serien The Queen's gambit.
Pia Cramling, 57, började spelade schack som tioåring och har sedan dess mer eller mindre vigt sitt liv åt sporten. Hon tillhör numera den absoluta schackeliten – och ser flera likheter mellan sitt eget liv och karaktären Beth Harmon i den nya succéserien The queen's gambit.
– Precis som i serien var jag oftast ensam tjej ute på tävlingarna, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För Pia Cramling är schack livet. I 32 år har hon varit professionell schackspelare, hon har utsetts till stormästare, hon lever ihop med en annan stormästare och hennes dotter är också framgångsrik inom sporten. I lägenheten hemma i Stockholm finns fler schackbräden än vad som går att räkna och bokhyllan dignar av böcker om strategier, öppningar och drag.

Schackproffset Pia Cramling vid ett uppställt schackbräde.
Schack är Pia Cramlings stora passion. I över 30 år har hon varit schackproffs och tävlat över hela världen.

– Att spela schack är som att vara i en egen värld, en egen bubbla där man glömmer allt som är runt omkring. Det ger mig oerhört mycket glädje, och det är också ett sätt att möta andra människor, säger hon.

Annons

Har spelat schack sedan tioårsåldern

Intresset startade redan i början av 70-talet, då hon som tioåring klev in på den lokala schackklubben hemma i Huddinge dit hon följt med sin äldre bror Dan.

– Jag ville inte följa med först, för jag tyckte att det verkade så långsamt och tråkigt. Men Dan var min förebild och allt han gjorde ville jag också göra, så till sist gick jag med. Och redan den första dagen blev jag helt tagen, jag tyckte att det var helt fantastiskt.

Se också: 6 saker du inte visste om The queen's gambit

6 saker du inte visste om The Queen's GambitBrand logo
6 saker du inte visste om The Queen's Gambit

Efter det första mötet med sporten, var Pia fast. Hon är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och snart tävlade hon både i klubbtävlingar och skol-SM. Som 15-åring blev hon uttagen till OS och snart upptog tävlingarna hela hennes tillvaro. Men allt eftersom hon själv avancerade, märkte hon att allt fler av de andra tjejerna slutade tävla. Till sist var hon oftast ensam tjej under turneringarna.

Pia Cramling spelar mot Siv Bengtsson i skol-Sm i schack i Huddinge 1976.
Pia Cramling spelar mot kamraten Siv Bengtsson i skol-SM 1976.

– Många av tjejerna fick höra tråkiga kommentarer, som att det var pinsamt att förlora mot en tjej. Om en kille lyckades rädda en dålig ställning, kunde han säga ”vilken tur, jag har aldrig förlorat mot en tjej”. Om någon hade målat naglarna fick de kommentarer om det. Det är ju nedvärderande. Jag kände att jag behövde bli bättre än majoriteten för att få respekt, eftersom jag var tjej.

Annons

Besegrade en av världens bästa spelare

Pia berättar att hon ansträngde sig för att inte sticka ut. Hon hade kortklippt hår och bar anonyma kläder, vilket gjorde att hon ibland misstogs för en pojke. Det passade henne bra – hon ville bli bedömd för sitt schackspel och medverka på samma villkor som alla andra. Och i tävlingarna gick det allt bättre.

– När jag vann skol-SM var jag helt lyrisk, och tänkte att det här ska jag göra hela mitt liv. Jag hade en kompis som simmade mycket, men som lade av i tonåren. Hon sa att jag säkert skulle sluta spela schack också så småningom, men det bara triggade mig ännu mer. Aldrig i livet att jag skulle sluta.

Pia Cramling framför ett schackbräde 1984.
Pia Cramling var i 20-årsåldern när hon bestämde sig för att satsa helhjärtat på schack. Här syns hos på en bild från 1984.

Som 19-åring mötte Pia sin stora idol, den sovjetiske storspelaren och VM-utmanaren Viktor Kortjnoj. Den gången slutade matchen med remi, eller oavgjort, men bara två år senare lyckades hon besegra honom. Hon har sedan dess rönt fler och fler framgångar och utsetts till den högsta titeln av alla – stormästare – av världsschackförbundet FIDE.

Annons

– Efter gymnasiet visste jag inte riktigt vad jag skulle göra, om jag skulle fortsätta med schack eller inte. Jag läste programmering på en folkhögskola två terminer, men märkte snabbt att jag inte var särskilt fokuserad på det. Jag ville bara hålla på med schack!

Pia Cramling spelar ett parti schack mot sin bror Dan Cramling i schack-SM i Ystad 1981.
I schack-SM i Ystad 1981 spelade Pia mot sin bror Dan Cramling, som till slut vann hela mästerskapet.

Träffade kärleken och flyttade till Spanien

Två år tidigare hade hon träffat stormästaren Juan Bellón under en turnering. Efter aha-upplevelsen på folkhögskolan, bestämde sig Pia för att flytta ner till honom i Spanien och ägna sig åt schack på heltid. De blev sambos och tillsammans har de turnerat runt i Europa och världen med sitt schackspelande.

Schackproffsen Juan Bellón och Pia Cramling spelar ett parti.
Pia tillsammans med sambon och stormästaren Juan Bellón, som hon har turnerat med sedan slutet av 1980-talet.

– Det har vi hållit på med nu sedan 1988. Jag hade aldrig kunnat göra det om inte jag och Juan reste tillsammans.

Annons

Pia Cramling om The queen's gambit

Schack har fått ett uppsving de senaste månaderna, efter att Netflix-serien The queen's gambit riktat strålkastarljuset mot sporten. Pia har också blivit ett namn på allas läppar i samband med det – många menar att romanen som serien bygger på till vissa delar är inspirerad av hennes framgångssaga.

I serien får vi möta Beth Harmon, en föräldralös flicka som tack vare barnhemmets vaktmästare får testa på schack som nioåring. Hon lär hon sig snabbt reglerna och undan för undan blir hon allt bättre. Snart står det klart att hon är något av ett underbarn, och hela världen ligger framför hennes fötter.

Anya Taylor-Joy som Beth Harmon i Netflixserien The queen's gambit.
Anya Taylor-Joy spelar Beth i serien The queen's gambit som hade premiär på Netflix i oktober. Titeln anspelar på en öppning i schack, som på svenska kallas damgambit.

Hon blir proffs, får möta världens bästa spelare och faller samtidigt allt djupare ner i ett missbruk av tabletter och alkohol. Även om Pia i motsats till Beth hade en lugn och trygg uppväxt utan missbruk, kan hon se att deras liv på flera sätt följer samma väg.

Annons

– En likhet är att både jag och Beth i serien började spela ganska sent, som nio- och tioåringar. Hon hade en läromästare i vaktmästaren och jag hade Dan. Beth möter VM-spelaren Borgov i ungefär samma ålder som jag mötte Kortjnoj. Att en ung tjej som var lågt rankad möter en av världens bästa spelare och kan hålla rent mot honom kan säkert ha varit en liten inspiration, säger hon.

Bill Camp som Mr Shaibel och Isla Johnston som en ung Beth Harmon i Netflix-serien The queen's gambit.
Isla Johnston som en ung Beth Harmon och Bill Camp som hennes läromästare, Mr Shaibel, i Netflix-serien The queen's gambit.

Att försöka slå sig fram i en mansdominerad värld är en annan sak de två har gemensamt.

– Precis som i serien var jag oftast ensam tjej ute på tävlingarna.

Annons

Fakta: The queen's gambit

  • Hösten 2020 släpptes serien The queen's gambit på streamingtjänsten Netflix. Tv-serien baseras på en roman med samma namn, som skrevs av den amerikanske författaren Walter Tevis och gavs ut 1983.
  • Serien kretsar kring Beth Harmon, spelad av Anya Taylor-Joy. Efter en bilolycka blir Beth föräldralös som nioåring. Hon hamnar på ett barnhem och får där lära sig spela schack av vaktmästaren.
  • Resten av serien handlar om Beths strävan efter att bli världens bästa schackspelare, samtidigt som hon kämpar med ett alkohol- och tablettmissbruk.
  • Serien blev omgående en stor succé, och är en av Netflix största framgångar någonsin.
  • Såväl tittare som recensenter och schackspelare världen över har hyllat serien.
  • The queen's gambit har lett till en rekordökning av intresset för schack. Washington Post rapporterar att schackklubbar online har fått miljoner nya medlemmar och att försäljningen av schackbräden har exploderat sedan serien började sändas. Att många tvingats tillbringa mycket tid inomhus i coronapandemins kölvatten har också bidragit till intresset.

Vill locka fler kvinnor och tjejer till sporten

Pia gläds åt att schack har fått lite mer uppmärksamhet i och med serien. Inte minst hoppas hon att succé-serien ska inspirera fler tjejer och kvinnor at ägna sig åt sporten. För än i dag är Pia ofta ensam kvinna i olika turneringar, och en av hennes stora drivkrafter är att vända den trenden. Tillsammans med entreprenören och schackspelaren Polina Otto har hon därför bland annat dragit igång en damträff online, där spelare möts och spelar tillsammans. De arrangerar också en tävling för damspelare, och så jobbar Pia hårt för att värva fler flickor till sporten redan i skolåldern.

Schackproffset Pia Cramling lär ut grunderna i schack för barn och ungdomar på sommarlägret Sports hearts i Stockholm 2019.
Pia jobbar aktivt för att locka fler kvinnor och fler ungdomar till schackvärlden. Här lär hon ut grunderna i schack på sommarlägret Sports hearts i Stockholm 2019.

I ett internationellt perspektiv är svenskt schack väldigt mansdominerat, menar Pia.

– Det finns statistik som visar att ju mer jämställt ett land är, desto färre kvinnor spelar schack. Jag tror att det har att göra med att kvinnor visserligen är välkomna, men att det inte görs några ansträngningar för att få med dem. Vissa länder har regler om att det måste finnas minst en kvinna i varje lag, men så är det inte i Sverige.

Annons

Dottern Anna Cramling också framgångsrik inom schack

Efter 32 år som proffsspelare, säger Pia att schack är mer av en livsstil i dag. Även om hon inte tävlar lika ofta numera, upptar schack fortfarande mycket av hennes tid. Därför är hon extra glad över att dottern Anna Cramling, 18, också har fastnat för sporten.

Anna Cramling spelar ett parti mot sin mamma Pia Cramling under snabbschack-SM för damer 2014.
Pias dotter Anna Cramling är en stor profil i schackvärlden. Här syns de två under ett parti i snabbschack-SM för damer 2014, en av få gånger de mötts i en tävling.

– När hon var knappt tre lärde hon sig hur pjäserna går och vid fem deltog hon i sin första tävling. 2016 var hon med i damlandslaget och i början av 2020 började hon kommentera matcher. Nu streamer hon matcher via något som heter Twitch, och har följare från hela världen. Hon har blivit lite av en schackinfluenser. Eftersom schack betyder så mycket för mig är jag väldigt glad att kunna dela det med vår dotter.

Annons