Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Prinsessan Diana: 5 saker vi minns från hennes innehållsrika liv

30 aug, 2022 
Louise Werner
Hon var älskad av en hel värld och hennes dramatiska död skapade en masshysteri.
Den 31 augusti är det på dagen 25 år sedan prinsessan Diana avled i en bilolycka i Paris tillsammans med pojkvännen Dodi Al-Fayed.
Här är några av de saker vi minns från hennes innehållsrika liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Prinsessan Dianas mest minnesvärda stilögonblickBrand logo
Se också: Prinsessan Dianas mest minnesvärda stilögonblick

1. Giftermålet med prins Charles

Den 29 juli 1981 gifte sig Diana med prins Charles av Wales. Då hade de bara träffats ett dussintals gånger innan prinsen hade friat. Brudklänningen var något av ett spektakel som innehöll 10 000 pärlor, och hade ett nästan åtta meter långt släp.

Cirka 700 miljoner människor världen över såg det tv-sända bröllopet i St Paul’s Cathedral i London.

Bröllopet med Prins Charles blev ett av världens mest sedda i tv, och även ett av världens mest omtalade äktenskap av många anledningar.

2. Prinsessans känsla för mode

Stilsäker, elegant och färgglad – prinsessan Dianas klädstil beundrades av många och det är inte för inte som hon också har kallats för tidernas modeprinsessa.

Annons
prinsessan Diana med Barbara Bush
På denna bild från 1990 ihop med US First Lady Barbara Bush. Diana revolutionerade den kungliga klädkoden och hade ofta färgglada kreationer.

3. Engagemanget i International Campaign to Ban Landmines

Under andra hälften av 1980-talet utökade prinsessan sitt engagemang i olika välgörenhetsorganisationer. Det var en förväntad del av hennes roll som prinsessa. Hon engagerade sig även för människor med svåra sjukdomar som aids och spetälska. Dessutom engagerade hon sig för hemlösa och drogmissbrukare.

Mest berömt blev Dianas engagemang i organisationen International Campaign to Ban Landmines, där man drev en kampanj mot landminor som kom att leda till att organisationen belönades med ett nobelpris 1997. Då detta kom snart efter prinsessans död, såg många priset som en postum hyllning till hennes insatser.

Annons
Lady Diana på välgörenhetsgala
Prinsessan Diana på en middag i New York 1995. Här tog hon emot priset som "Humanitarian of the year".

4. Hennes folklighet

Innan prinsessan mötte prins Charles, hade hon ett vanligt jobb, bland annat på en förskola. Hon valde också att föda båda sina barn prins William och prins Harry på sjukhus, tvärtemot den kungliga traditionen av att föda hemma. Dessutom försökte hon så länge hon levde att ge sina barn en så normal uppväxt som möjligt.

Lady Diana och prins Charles med sin nyfödde son.
Prinsessan Diana ville ge sina barn en så normal uppväxt som möjligt och valde att föda båda sina prinsar på sjukhus.
Annons

5. Separationen från prins Charles

Redan några år efter bröllopet började äktenskapet att knaka i fogarna. Först hölls det hemligt men snart blev osämjan dem emellan offentlig. Båda två skyllde äktenskapets misslyckande på varandra. Kanske mest känd blev prins Charles affär med Camilla Parker-Bowles.

Diana har vid ett tillfälle sagt att det var lite trång i äktenskapet eftersom de var tre i det. Den officiella skilsmässan vann laga kraft den 28 augusti 1996. Efter det fortsatte prinsessan att betraktas som en medlem av kungafamiljen, men fråntogs sin titel som kunglig höghet och blev i stället Lady Diana.

Annons