Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Prinsessan Dianas mest utmärkande outfits

30 dec, 2021 
Malin collin
FotografTT
Prinsessan Diana
Få klänningar har fått så mycket uppmärksamhet som prinsessan Dianas så kallade hämndklänning. Den lilla svarta hon bar efter att prins Charles hade erkänt sin otrohet i brittisk tv.
Här är fem outfits som skapade extra rubriker.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Prinsessan Dianas stilresa genom tidernaBrand logo
Prinsessan Dianas stilresa genom tiderna

Det har snart gått 25 år sedan prinsessan Diana dog och minnet av henne borde ha bleknat lite – men i själva verket är hon mer relevant än på länge.

I Netflix-serien The Crown har hon skildrats i fyra säsonger och ytterligare en väntar kommande höst. Då ska skilsmässan och hennes död uppmärksammas och hovet har redan nu har börjat sondera terrängen för eventuella förtalsanmälningar med advokatbyråer, enligt brittiska medier.

Prinsessan Diana får nytt liv i filmen Spencer

Samtidigt går Diana - the musical, som hade urpremiär 2019, för fulla hus på Broadway och i januari 2022 är det premiär för filmen Spencer där Kristen Stewart tolkar Diana under de tre rafflande dagarna när hennes äktenskap med prins Charles faller i bitar.

Annons

Precis som i The Crown lär det bli en tittfest i outfits.

Diana blev som en del av det brittiska kungahuset alla fotografers favoritobjekt och hennes känsla för stil och mode gjorde hennes till en förebild och idol för miljontals människor världen över. Ingen glömmer bilden av henne på Vita husets dansgolv med John Travolta som kavaljer och en midnattsblå sammetsklänning på kroppen. Ännu mer omtalad blev den så kallade ”hämndklänningen” – en sexig, svart kort klänning med bara axlar som prinsessan Diana bar efter att prins Charles i brittisk tv erkänt att han hade varit otrogen 1994.

Här är fem outfits som skapade extra rubriker:

Alpaca-tröjan

När Diana besökte slottet Balmoral i Skottland klädde hon sig i praktiska friluftskläder, ändå stack hon ut. Som på smekmånaden med prins Cheles.

Annons

I en stickad cerise tröja med små vita alpackor syntes hon på långt håll. Hon mismatchade med röda långa strumpor i gummistövlarna. Om man vill ha en likadan tröja, finns den att köpa på nätet.

Bröllopsklänningen

Prinsessan Diana i bröllopsklänningen.

En prinsessbakelse i elfebenssiden, antik spets och ett 7,6 meter långt släp. Ja, prinsessan Dianas bröllopsklänning är en av världens mest kända klänningar och även en av de mest skyddade hemligheterna i modevärldens historia. Det sägs att Diana hade en back up-klänning om det skulle läcka ut information om brudklänningen, då hon ville att det skulle vara en total överraskning.

Annons

Australien-klänningen

Prinsessan Diana stack ut med ceriserosa klänning i Australien.

1983 besökte prinsessan Diana Australien tillsammans med prins Charles och resans temafärg i hennes garderob var favoriten rosa. Den outfit som fick kanske mest uppmärksamhet var den starkt rosa klänningen med pyttesmå vita prickar och snygg drapering i halsen designad av Donald Campbell. På huvudet bar hon en liten rosa hatt med stor rosett.

Mismatch i Abu Dhabi

Prinsessan Diana i outfit designad av Philip Somerville.

Prinsessan Diana var aldrig rädd för att klä sig i färg. En av den mest uppmärksammade och kanske tidstypiska klänningarna bar hon på ett besök i Abu Dhabi 1989. Philip Somerville hade designat en knallröd och ceriserosa klänning med dressad kavajkänsla. Till det bar hon självklart en matchande stor hatt som fullkomligt lyste upp hennes närvaro.

Annons

Hämndklänningen

Prinsessan Diana i den lilla svarta klänningen efter prins Charles otrohetsaffär.

Få klänningar har fått så mycket uppmärksamhet som prinsessans så kallade hämndklänning. Den bar hon efter att prins Charles hade erkänt sin otrohet i brittisk tv. De klassiska bilderna på Diana i ett svart fodral med vågad urringning och ett litet släp designad av Christina Stambolian, lever fortfarande kvar.

Se också: Så får du Dianas frisyr

Se den virala videon om Dianas hår som blivit succéBrand logo
Se den virala videon om Dianas hår som blivit succé
Annons