Skådespelaren Rakel Wärmländer avslöjar: Jag friade till min sambo

Porträtt av skådespelaren Rakel Wärmländer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vissa tycker att det är mannens uppgift att fria – men Rakel Wärmländer är traditionell på ett annat sätt. Hon gick nämligen ned på knä för sambon Lars Bringås på skottdagen och i sommar blir det bröllop för skådespelarparet.

De fem senaste somrarna har Rakel Wärmländer spelat in säsonger av aktuella komediserien Sommaren med släkten till Kanal 5.

Om det blir en sjätte på raken är inte klart i skrivande stund – däremot är det planerat att det kan bli lite tid med den egna släkten den kommande sommaren.

Då väntar nämligen fest, hur stor avgörs naturligtvis av det aktuella pandemiläget, när den 40-åriga skådespelerskan ska gifta sig med sin jämnårige sambo Lars Bringås, som också är skådespelare.

Det var hon som friade på skottdagen, 29 februari 2020.

– Jag är lite traditionell av mig, skrattar Rakel. Enligt en gammal tradition är ju skottdagen den enda gången en kvinna får fria, då är det ju var fjärde år som gäller.

Se också: 7 oväntade par som fick barn tillsammans

Frieriet ägde rum i köket i familjens fritidshus i Dalarna. Gissa om sambon blev förvånad. Precis som parets bägge döttrar Anita och Vivianne.

– Under de åren vi varit ett par har nog båda pendlat mellan att vilja gifta oss och inte. Men det var inget vi hade pratat om nyligen när jag friade, så Lars blev väldigt överraskad, ler hon. Jag hade faktiskt lyckats hålla det helt hemligt och inte berättat för någon annan.

Rakel Wärmländer och kärleken och blivande maken Lars Bringås.

Rakel Wärmländer och kärleken Lars Bringås träffades på Scenskolan och har varit ett par i 19 år.

Foto: TT

Bröllopet kommer att äga rum på deras lantställe och det blir ett borgerligt sådant.

– Jag hoppas på en dag med fint väder. Det skulle vara trist om det regnade hela dagen. Med tanke på att pandemin säkert inte är över då heller kommer vi att vara mycket utomhus. Jag önskar att våra vänner och våra familjer kommer att kunna vara med, att Lars säger ”ja” och att ingen snubblar. Resten är bonus, haha.

Rakel Wärmländer träffade sin man på scenskolan

Paret träffades när det gick i samma klass på Scenskolan i Malmö mellan 2002 och 2006.

– Vi blev tillsammans ganska direkt redan under den första terminen. Men det var ju inte helt okomplicerat att både vara ihop och att gå i samma klass i fyra år. Vi var ju så unga att vi ju praktiskt taget blev vuxna tillsammans. Totalt har vi varit ett par i 19 år och sambos i 17 år.

Att båda har samma yrke finns det både för- och nackdelar med.

– Vi har en stor förståelse för varandra när det gäller bland annat alla förberedelser och tiden man är i väg från familjen. Samtidigt är det väldigt påfrestande i perioder. Ibland kan jag ju känna att jag skulle kunna ”hugga av min högra hand” för att ha en lugn hemmakväll där alla är samlade, säger Rakel.

Att de står på scen i samma uppsättning eller agerar i samma tv-serie eller film tillhör inte vanligheterna. Det har faktiskt bara hänt en enda gång hittills och det var i tv-serien Gåsmamman på Kanal 5.

– Men vi hade inga repliker mot varandra eller så, utan medverkade bara i samma avsnitt. Jag har i alla fall för mig att det var i två scener efter varandra som vi var med.

Däremot tackar hon gärna ja till att göra något ihop i framtiden.

– Ja, det vore jättekul, så det hoppas jag verkligen på framöver, ler Rakel.

Rakel Wärmländers i Sommaren med släkten

I komediserien Sommaren med släkten heter hennes rollfigur Åsa och är gift med Jens, spelad av Peter Magnusson.

Rakel Wärmländer och Peter Magnusson i en scen från tv-serien <i>Sommaren med släkten</i>.

Rakel Wärmländer och Peter Magnusson har spelat mot varandra i flera säsonger av Sommaren med släkten.

Foto: Kanal 5

– Man kan inte säga att jag har särskilt många likheter med Åsa i privata livet, men skillnaden är i alla fall inte lika stor mellan oss som under första säsongen. Då var hon mest en ”mamma” som gick runt i somriga kläder och suckade åt Jens tokigheter. Hon suckar fortfarande, men ju längre tiden går desto mer har hon tagit för sig. Men jag håller ju inte på och ljuger och sätter mig i lika konstiga situationer som Åsa gör, säger Rakel och skrattar.

Serien spelas in på Värmdö i Stockholms skärgård och gänget har väldigt kul tillsammans.

– Jag hade jobbat med Anki Lidén, Krister Henriksson och Christopher Wagelin tidigare, och har mycket kontakt med framför allt Anki och Christine Meltzer. Vi hörs av minst ett par gånger varje vecka, antingen på telefon eller sms. Jag och Anki babblar i timmar...

Skämten i serien kan många gånger vara ganska förutsägbara, men det är ändå väldigt roliga situationer tycker Rakel.

– Tanken är att humorn ska vara igenkännande och man blir kanske inte så överraskad. Det handlar om situationskomik. Man vet oftast vad som kommer att hända, men inte hur.

Handlingen denna gång är coronaanpassad – med tanke på att skådespelarna Anki och Krister bägge är 70-plussare.

– Pandemin skrevs in i manuset och de två hade en egen trailer för mask och kostym, som vi andra inte fick gå in i. Dessutom har vi mycket färre scener tillsammans med dem än vanligt. Man kan säga att vi jobbar med i stället för mot corona just i den produktionen.

Så tycker barnen om Rakel Wärmländers karriär

De senaste säsongerna har hennes egna barn börjat titta allt mer på Sommaren med släkten.

– Det är inte så att jag poppar popcorn och samlar hela familjen i tv-soffan för att titta på mig när jag är med i något. Jag sitter inte och njuter över att titta på mig själv precis, haha. Men barnen tycker att serien är ganska rolig och det är ju enkel humor som man kan skratta tillsammans åt i olika åldrar.

Gruppbild från inspelningen av tv-serien Sommaren med släkten.

”Jag sitter inte och njuter över att titta på mig själv precis, haha. Men barnen tycker att serien är ganska rolig och det är ju enkel humor som man kan skratta tillsammans åt i olika åldrar”, säger Rakel Wärmländer om Sommaren med släkten.

Foto: Kanal 5

Annars har barnen inte sett sin mamma agera så mycket.

– De har haft blandade känslor och reaktioner på att jag är med i tv. Nu när de är större är det mer okej. Men när jag gjorde barnprogrammet Philofix på SVT tyckte döttrarna att det var jobbigt att behöva dela mig med andra barn som kom fram och ville prata. De ville såklart att jag skulle vara exklusiv och att jag gott kunde hålla mig till att bara vara deras mamma. Och de vill nog inte titta på allt jag gör och det är ju så det ska vara.

Trots pandemin hade Rakel en hel del olika uppdrag under 2020. Frånsett Sommaren med släkten, spelade hon bland annat in ett avsnitt av Morden i Sandhamn, Helena Bergströms film Dancing queens för Netflix, Doobidoo, samt filmerna Ur spår och Eva & Adam (de två sistnämnda planeras att visas på bio).

Vem är Rakel Wärmländer?

  • Namn: Rakel Wärmländer
  • Född: 3 oktober 1980 i Stockholm.
  • Familj: Sambo med skådespelaren Lars Bringås, barnen Anita, 11, och Vivianne, 7.
  • Bor: Lägenhet i Stockholm och har ett fritidshus i Dalarna.
  • Intressen: Umgås med familj och vänner, träna, läsa, kolla på tv-serier, blommor och växter, gillar att odla i huset i Dalarna.
  • Aktuell med: Komediserien Sommaren med släkten som kan ses på Dplay och visas på Kanal 5 under våren, samt biofilmen Ur spår (beräknas ha premiär i slutet av januari).

– Jag håller också på att skapa en egen dramaserie, där jag spelar en av huvudrollerna. Skrivandet är jättekul och något jag gärna vill göra mer av i fortsättningen.

Sökte till Polishögskolan

Det faktum att Rakel fyllde 40 år i oktober kombinerat med coronaviruset och alla följder av det har fått henne att fundera lite extra kring tillvaron och livet.

– Inte så att jag har hamnat i någon kris, en mindre sådan hade jag nog snarare för några år sedan när jag funderade mycket över var jag hade kommit i livet och om jag skulle hålla på med samma sak hela tiden. Nej, nu handlar det mer om tankar om hur skört livet verkligen är och hur fort det kan ta slut. Självklart påverkas man mycket av allt som hänt det senaste året och jag är glad över att någon närstående inte drabbats.

Pappa Tom Zacharias, artist och skådespelare, gick bort redan 2010 bara 62 år gammal, medan hennes mamma Dorotea Wärmländer fyllde 75 år i höstas.

– Klart att jag är orolig för att mamma som är lite äldre ska bli sjuk. Vi har kunnat träffas en del till och från, men varit väldigt försiktiga och noga.

När Rakel funderade över om hon alltid skulle arbeta som skådespelare – eller prova något nytt – kom hon fram till att söka till Polishögskolan. Just polis var ett drömyrke då hon var liten.

– Jag har alltid tyckt att det känts väldigt spännande och intressant. Jag älskar att arbeta med människor och vill gärna hjälpa andra på olika sätt. Att göra något konkret i deras tillvaro. Men när jag inte kom in på Polishögskolan kände jag att jag kör vidare med det jag håller på med, jag är ju trots allt ganska bra på det.

Lars Bringås och Rakel Wärmländer med döttrarna Anita och Vivianne på röda mattan vid premiären av Sune vs Sune.

Rakel Wärmländer med sambon Lars Bringås och döttrarna Anita och Vivianne.

Foto: TT

Rakel Wärmländer i filmer

Rakel får nöja sig med att agera polis på filmduken eller i rutan då och då. Precis som hon gjort i både Se upp för dårarna, Gåsmamman och Alex.

– Och då vill jag göra mina egna stunts i så stor utsträckning som möjligt, om inte försäkringsfrågor sätter stopp. I Morden i Sandhamn agerade jag en kvinna som blev misshandlad av sin man, det är spännande och utmanande att göra sådana scener så att de ska vara så trovärdiga som möjligt. Man ligger på gränsen och blir ibland blåslagen, men att få lite ont är ingen fara för min del, säger Rakel Wärmländer.

8 snabba frågor till Rakel Wärmländer

Vilken är din mest oanade talang?

– Tja… jag vet inte. Jag upptäckte att jag var rätt bra på att backa med släp i somras. Det måste vara för att jag tänker ganska ologiskt, då blir det logiskt på något sätt. Sedan simmade jag Vansbrosimmet under en timme – det kanske också är en oanad talang?

Vad skulle du göra om du vann en miljon kronor och var tvungen att spendera dem samma dag?

– En del av summan skulle jag skänka till Läkare utan gränser. Och så skulle jag lägga resten på att anlita hantverkare och en trädgårdsmästare till vårt hus i Dalarna.

Hur ofta googlar du dig själv?

– Oj, det gör jag i stort sett aldrig. Tror det har hänt två gånger kanske. Jag är inte så intresserad av vad alla tycker och tänker. Visst läser jag recensioner, men jag går inte in och kollar vad andra skriver på sociala medier om mig. Ser inte riktigt vilka positiva effekter det skulle ha på mig, vad jag får ut av det. Jag tror ändå att jag själv är min hårdaste recensent, det räcker bra med det.

Vilken är din värsta fobi?

– Saker som fladdrar och flyger nära mig – som olika insekter och fåglar.

Vad är det konstigaste du har ätit någon gång?

– Frånsett grodlår och sniglar måste det vara den pastasås som en av mina döttrar lagade. Den innehöll nog allt som fanns i kylskåpet, en lite speciell blandning, haha.

Hur många fortkörningsböter har du fått genom åren?

– Inte en enda faktiskt, men desto fler parkeringsböter...

Om du var tvungen att delta i en dokusåpa – vilken hade du då valt?

– Absolut Robinson. Jag tror det skulle passa mig ganska bra och att jag skulle komma rätt långt.

Vilket sällskapsspel är du bäst på?

– Vi spelar ganska mycket kortspel hemma faktiskt, mest spansk ljugare och vändtia. Sedan är är ju Ticket to ride en annan favorit. Pussel är också toppen.

Carolas bakslag i jakten på kärlek: ”Livet som kändis…”
Unik ABBA-samling säljs för drömpris