Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Unik Abba-samling säljs för drömpris

10 dec, 2020 
Sara Wizén
Bandet ABBA som vaxdockor på Madame Tussauds i New York. Anni-Frid "Frida" Lyngstad, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus.
ABBA-medlemmarna som vaxdockor.
Abba-fantaster budar på unika samlarobjekt som kommer från källan till bandets sound: deras ljudtekniker. Att ge sig in i leken kan de flesta av oss bara drömma om – guldskivan av Super trouper, som verkar vara det hetaste objektet bland samlarna, har ett nuvarande bud på 160 000 kronor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nyheten om den unika samlingen har spridits över hela världen, och samlare från Sydney till Reykjavik budar. Mats Bergstrand, VD på Craaford auktioner Stockholm, är övertygad om att det är riktiga Abba-fantaster som vill få hem rariteterna.

Se också: Abba-stjärnornas verkliga relation idag!

ABBA-stjärnornas verkliga relation i dag!Brand logo
ABBA-stjärnornas verkliga relation i dag!

– Det är nostalgi, nu kan du förvärva ett stycke svensk pophistoria direkt från källan, Micke B Tretow. Så jag tror att man har en stark relation och koppling till Abba. Och vem har inte det i Sverige, om man växte upp under 70-talet? Man stod med hopprep och sjöng liksom, det gjorde varende unge, säger han.

Kommer säljas för rekordpris

ABBA slog igenom i hela världen med stor skivförsäljning. Här en guldskiva Super Trouper säljs på auktion för över 100 000 kronor.
Guldskivan från när "Super trouper" sålt stort kommer att säljas för minst 160 000 kronor.

När auktionsfirman värderade objekten utgick de från tidigare auktioner, guldskivor har då sålts för mellan tio och tjugo tusen. De kan inte räkna med värdet av att var objektet kommer från.

Annons

– Det unika här är proveniensen, att det kommer från källan som är källan till Abbas sound. Det blir rekordpris många gånger om, säger Mats.

Bäst verkar det som sagt gå för guldskivan som Micke B Tretow fick när Super trouper sålts i 370 000 exemplar.

– Det är den mest kommersiellt uppenbara för de flesta. Men är man en riktig fantast och musikälskare då kanske det här provtrycket av Dancing Queen är mest unikt. Det är ett provtryck man gjort för att se hur soundet sitter, så där finns btre helt ospelade versioner av låten och det finns en kommentar med från Sickan Andersson om att det är för mycket trummor, säger Mats.

Nördobjekt från Eurovision i Brighton

Ett annat riktigt samlarobjekt är en röd portfölj som innehåller information kring Eurovision song contest 1974 i Brighton, som ABBA tog hem med Waterloo. Där finns bland annat alla låttexter, schema över repetitionerna och guideblad till Brighton.

Alla låttexter från Eurovision song contest 1974 i Brighton finns i rariteten som auktioneras ut.
Svenska låttexten till Waterloo i informationshäftet från 1974.

Auktionerna avslutas på lördag, men hur det går för de 28 objekten i samlingen är svårt att förutspå enligt Mats.

– Om det är en rik person som älskar Abba och den bara ska ha det, då spelar nog inte priset något roll.

Annons