Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sakerna du minns – som inte längre finns!

09 jun, 2022 
Maud Holmberg Klyft
Strykmangel och IKEA-katalog.
När använde du privatgiro för att betala räkningarna senast? När såg du ett askfat, en telefonkiosk som inte var museiföremål eller en reseskrivmaskin? Plötsligt har föremålen som var våra trogna hjälpredor i vardagen bara försvunnit. Eller nästan, i alla fall…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Telefon med sladd

Lill Lindfors sminkar sig bredvid en sladdtelefon.
Lill Lindfors telefonerar och fixar looken samtidigt. Hennes Carmen Curls till höger, elektriska värmepapiljotter, är också sällsynta i dag!

Tänk när telefonsladden tvingade oss att sitta still på samma plats. Bordstelefoner med nummerskiva var vanliga fram till 90-talet, då de började ersättas av knapptelefoner, och så småningom av hands-free från basenheter – och mobiltelefoner. I dag är fasta telefoner sällsynta

2. IKEA-katalogen

Vägg med IKEA-kataloger på IKEA Museum.
IKEA-katalogen i papper är ett minne blott.

I över 70 år producerade IKEA sina kataloger i Älmhult, men i år får du den inte i brevlådan längre! 2021 års katalog var den sista i papper.

Annons
Se också: Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Se också: Här är godissorterna vi minns från förr

3. Strykmangel

Strykmangel i bruk.
Strykmangeln fixade det mesta.

Älskad och hållbar, 50- och 60-talets strykmangel som fixade allt från skjortor, kjolar, handdukar och trippelvikta lakan. I dag finns bara kallmangeln kvar, och en och annan rekorddyr varmmangel.

Annons

4. Freestyle

Gul freestyle.
Walkman kallades freestyle i Sverige.

Egentligen hette den Walkman, men i Sverige blev det Freestyle. Med den som sällskap och favoritkassettbandet kunde man njuta musik överallt på 80-talet. Vilken lycka! Ersattes av bärbara CD-spelaren där man även kunde lyssna på böcker.

5. VHS-spelare

VHS-band.
Videobanden ville lätt trassla sig…

Vilken lycka då videobandspelaren började bli vanligare och billigare. Plötsligt kunde man både hyra nästan nya filmer – och spela in favoritprogrammen på tv för att titta på den precis när man ville. Så tillvida man inte råkat spela in fel kanal, eller hade ett VHS-band som trasslade …

Annons

6. Skrivmaskin

Jan Guillou med skrivmaskin.
Jan Guillou håller hårt i sin skrivmaskin.

Inte trodde vi att vi skulle överge denna vår trogna vän? Många tyckte den elektriska var lite för komplicerad när den kom och höll krampaktigt fast trogna manuella.

7. Checkhäfte

Checkhäfte.
Checkhäftet var gårdagens swisch…

Så bekvämt att bara kunna skriva ut en check om man inte hade kontanter i plånboken. Det gällde bara att inte glömma föra in transaktionen i noteringshäftet.

Annons

8. Dansbands-kort

Gert Jonnys dansbandskort.
Dansbandskorten var gratis.

Alla dansband mes självaktning hade med sig en hög dansbandskort vid sina spelningar. De första gratisvykorten!

9. View-master

Viewmaster med filmrullar.
Tittmaskinen View-master.

Den roliga apparaten där man kunde titta på tredimensionella bilder genom så kallad stereoskopi och runda skivor. Barnfavorit på 60-talet, djurbilder och tecknade serier. Lär tidigare ha använts av herrar som ville se lättklädda flickor i smyg.

Annons

10. Konservöppnare

Konservöppnare.
Konservöppnaren jobbar inte så ofta i dag.

Inte helt död – men nästan. De flesta burkar har ju dragring i dag, men en gammal öppnare är en livräddare då ringen ibland dras sönder…

11. Godiscigaretter

Lakritspipor och chokladcigaretter.
Tuffaste godiset är no-no i dag.

Lakritspipor och chokladcigaretter var tufft lördagsgodis förr, är inget våra barn suktar efter i dag. De danska lakritspiporna är dock lite heliga i sitt hemland.

Annons