Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Rickard Olsson om brytningen med SVT: ”Mådde svindåligt”

11 okt, 2018 
Henrik Högström
När programledaren Rickard Olsson fick beskedet om att ”Vem vet mest” skulle skära ner på sändningar valde han att lämna uppdraget. Men avskedet från SVT sved ordentligt avslöjar Rickard Olsson i ”Fördomspodden” med Emil Persson. ”Jag har börjat gå i terapi”.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under 2017 aviserade SVT att populära frågesportprogrammet ”Vem vet mest” skulle förändras. Bland annat skulle programmet sända färre gånger i veckan. Programledaren Rickard Olsson ifrågasatte beslutet men valde till slut att lämna SVT.

Efter sista sändningen tackade Rickard Olsson för tiden med en illa dold passning till arbetsgivaren på Instagram. En bild på en gravsten med texten ” Det här var egentligen mot min vilja”.

I ”Fördomspodden” med Emil Persson utvecklar nu Rickard Olsson sina känslor kring brytningen med SVT efter tio år.

Där berättar programledaren att han går i terapi sedan nyår för att behandla känslorna efter det turbulenta arbetsåret 2017.

– Jag mådde så svindåligt och kände vem kan man lita på?  Vem är jag? och varför går jag igång så hårt på auktoriteter som inte kan motivera sin auktoritet? säger Rickard Olsson som tillägger att ”dåligt underbyggda auktoriteter” trycker på vissa knappar hos honom.

– Jag vet inte vad det är för knappar men när jag upptäcker hyckleri blir jag helt galen.

Annons

Rickard Olsson menar att han varit öppen i sin kritik mot kanalen och beslutet att förändra ”Vem vet mest”. Han tycker dock inte att han fått några svar tillbaka.

– Man blir ju aldrig bemött. Det är som att stå ensam i Blå hallen och deklamera. Det är ju ingen som hör, säger han i podden.

Rickard Olsson åkte Vasaloppet 2017, men inte för SVT utan för Radio Mix Megapol. Bild: Patrik Österberg / IBL Bildbyrå

Försöker göra Bingolotto ”Great again”

Den rutinerade programledaren har inte behövt gå arbetslös. Efter avskedet från SVT har Rickard Olsson tagit över Bingolotto i TV4 efter Ingvar Oldsberg. Ett program som Rickard Olsson lett förut mellan 2005 och 2008. Han beskrev det lite som att komma hem när det blev klart.

– Charmen med Bingolotto är att vad som helst kan hända. Gäster kommer och går och man vet aldrig vem som ringer in. Jag hoppas att våra tittare ska känna spänningen i just detta och att den ena veckan inte blir den andra lik, säger Rickard Olsson i ett pressmeddelande.

Annons

Rickard Olsson har gjort den Trump-influerade frasen ”Make bingolotto great again” till sin. Det ska dock inte ses som en passning till hans företrädare, intygar Rickard Olsson i ”Fördomspodden”.

– Nej, det är inte sant. Men Bingolotto var väldigt stort. Det finns med i nordiska Museets samlingar tillsammans med Bingolotto, Kalle ankas julafton, Melodifestivalen och Nobelfesten så att etnologer ska kunna forska om det i framtiden.

Frasen ”Make Bingolotto great again” är helt enkelt en uppmaning att hänga med Rickard Olsson när han försöker göra det till en stor folkrörelse igen.

– Jag kampanjar på det sättet.

Läs också: Rickard Olsson lämnar SVT

Rickard Olssons avsked till Vem vet mest.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons