Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Efter ryktet om kronprinsessparets skilsmässa – därför valde hovet att kommentera

19 dec, 2022 
I början av året florerade falska rykten om att kronprinsessparets äktenskap stod på kanten av upplösning.
I februari dementerade hovet ryktena i ett unikt inlägg på Instagram.
Nu berättar en anställd vid hovet om det historiska beslutet att uttala sig om privatlivet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Video: Se vad kungligheterna bar på Nobelbanketten 2022Brand logo
Video: Se vad kungligheterna bar på Nobelbanketten 2022

I början av året skakades det svenska kungahuset av osanna rykten kring kronprinsessan Victorias äktenskap med prins Daniel.

Ryktena, som nådde en kulmen i slutet på februari 2022, menade på att det fanns en splittring i deras relationen och att en historisk skilsmässa stundade. Något som hovet gick ut och dementerade i ett unikt inlägg i sociala medier, som bemöter kungligheternas privatliv.

I SVT:s årliga dokument Året med kungafamiljen 2022 berättar hovets informationschef om anledningen bakom beslutet att bemöta skilsmässoryktet.

Ryktet om kronprinsessparets skilsmässan dementerades

Kronprinsessan träffade kärleken Daniel Westling år 2001, när han fick uppdraget som hennes personliga tränare. Året därpå blev det offentligt att deras relation utvecklats till något mer och att de var ett par.

Annons

Paret sade ”ja” till varandra i Storkyrkan den 19 juni år 2010 under pompa och ståt. Sedan den lyckliga bröllopsdagen har kronprinsessan och hennes prins blivit tvåbarnsföräldrar till dottern prinsessan Estelle och sonen prins Oscar.

I början av 2022 började en del rykten kring kronprinsessparets äktenskap florera. Något som påverkade familjen negativt och som också låg till grund för hovets beslut att bemöta ryktet offentligt. Så tolkas det officiella meddelandet som publicerades via kungahusets Instagram i februari.

”Det har kommit till vår kännedom att det pågår en omfattande negativ ryktesspridning rörande vår privata relation. Påståenden sprids om svek i relationen och en förestående skilsmässa”, skrev kronprinsessparet då i uttalandet och fortsatte:

"Men för att värna vår familj önskar vi klargöra, en gång för alla, att de rykten som nu sprids helt saknar grund."

Därför valde hovet att kommentera händelsen

Det hör definitivt till ovanligheten att någon medlem i svenska kungafamiljen uttalar sig offentligt om privatlivet eller bemöter rykten.

Annons

I SVT:s Året med kungafamiljen 2022, som sänds tisdagen den 20 december, berättar hovets informationschef Margareta Thorgren om det historiska beslutet.

– Det höll på i ungefär 14 dagar. Där kom vi till någon form av brytpunkt, där de här ryktena, falska ryktena i sociala medier, fick en ny snurr. De stannade inte av. Då valde vi att gå ut med en offentlig dementi ifrån kronprinsessparet, säger hon.

Avslutningsvis understryker hon också anledningen bakom de dementerade skilsmässoryktet.

– Syftet med det var ju att få slut på de falska ryktena och sen naturligtvis... att värna familjen!

Foto: Lasse Allard/Aftonbladet/TT

Se också: 6 gånger kronprinsessan Victoria har chockat med sin frisyrBrand logo
Se också: 6 gånger kronprinsessan Victoria har chockat med sin frisyr
Annons