Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Så gick det för vinnarna och deltagarna vi minns i Idol

07 okt, 2022 
Felicia Hovryd
FotografTT
Agnes Carlsson och Amanda Fondell
Sedan 2004 har Idol skapat nya stjärnor och underhållning i 18 säsonger, men hur gick det sen för vinnarna och deltagarna i programmet? Vi har svaret!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 Världsartister som slog igenom i talangtävlingarBrand logo
5 Världsartister som slog igenom i talangtävlingar

Genom åren av Idol har nya stjärnor fötts och drömmar om att bli artist har gått i uppfyllelse. Inte nog med det har programmet i hela 18 säsonger bidragit med underhållning till hela svenska folket.

Men hur gick det sen för de som vunnit och kommit två eller trea i Idol? Vi har svaret!

Så gick det för alla vinnare av Idol

Säsong 1 (2004) – Daniel Lindström

Daniel Lindström, 44, tog hem vinsten i första säsongen av Idol, i finalen stod han mot Darin Zanyar. Efter Idol släppte Daniel ett gäng album och singlar, men kände att en karriär som artist kanske inte var som han hade tänkt sig.

Säsong 2 (2005) – Agnes Carlsson

Annons

Efter att ha vunnit Idol har Agnes Carlssons, 34, karriär gått som på räls och hon har haft stora framgångar även internationellt. 2021 släppte Agnes sitt femte album, åtta år efter albumsläppet 2012. Idag är hon tillsammans med låtskrivaren och artisten Vincent Pontare.

Säsong 3 (2006) – Markus Fagervall

Markus Fagervall, 40, la musikkarriären på is några år efter att han tog hem vinsten i den tredje säsongen av Idol och valde att istället utbilda sig till kock, men under studietiden började han hitta tillbaka till musiken igen.

Annons

Säsong 4 (2007) – Marie Picasso (numera Shanta Liora)

I finalen mot Amanda Jenssen var det till slut Marie Picasso, 43, som stod som segrare. Åren efter Idol släppte hon musik och valde även att byta namn till Shanta Liora. 2016 tävlade hon för Malta i Eurovision song contest.

Säsong 5 (2008) – Kevin Borg

Kevin Borg, 36, slog igenom när han vann Idol 2008. Några år senare flyttade Kevin tillbaka till Malta där han kommer ifrån. Tidigare i år släppte han en ny singel.

Säsong 6 (2009) – Erik Grönwall

Annons

Rocksångaren Erik Grönwall, 34, har efter vinsten släppt en del musik på egen hand, men även med bandet H.E.A.T där han var sångare. Idag är han sångare i rockbandet Skid Row.

Säsong 7 (2010) – Jay Smith

Jay Smith, 41, vann säsong 7 av Idol och har satsat på musikkarriären efter programmet, både som soloartist och med sitt band Von Benzo.

Säsong 8 (2011) – Amanda Fondell

Annons

Amanda Fondell, 28, stod i finalen av Idol mot Robin Stjernberg, men det var Amanda som blev korad till vinnare. Hon har sedan tävligen släppt musik titt som tätt och jobbar även som modell på sidan av musikkarriären.

Säsong 9 (2013) – Kevin Walker

Fotbollsspelaren Kevin Walker, 33, tog hem vinsten i Idol 2013. Han valde efter programmet att lägga musiken åt sidan för att fokusera på sin fotbollskarriär istället, men musiken finns fortfarande kvar och han släppte 2020 sin senaste singel.

Annons

Säsong 10 (2014) – Lisa Ajax

Efter sin vinst i Idol har Lisa Ajax, 24, haft stor framgång med sin musikkarriär och har varit med och tävlat i Melodifestivalen fyra gånger. 2022 dansade Lisa i det populära programmet Let's dance.

Säsong 11 (2015) – Martin Almgren

Annons

Martin Almgren, 34, släppte sitt debutalbum samma år som vinsten i Idol, sedan dess har han släppt en rad nya singlar och tävlat i Melodifestivalen 2018.

Säsong 12 (2016) – Liam ”Liamoo” Cacatian Thomassen

Liam ”Liamoo” Cacatian Thomassen, 25, har efter sitt genombrott i Idol 2016 släppt musik och varit med i Melodifestivalen tre gånger. Han har även varit med under Diggiloo-turnén 2022.

Säsong 13 (2017) – Chris Kläfford

Annons

Chris Kläfford, 33, sökte till Idol 2010, 2011 och 2015, men gick då inte vidare. Trots det försökte Chris igen och då tog han ju sig hela vägen till finalen och vann. Sedan vinsten har han fokuserat på musiken och släppte ett gäng singlar.

Säsong 14 (2018) – Sebastian Walldén

I Idol 2018 stod Sebastian Walldén, 27, och Kadiatou Holm Keita som finalister, men det var till slut Sebastian som tog hem den stora vinsten och har efter programmet fortsatt på musikkarriären och släppt musik.

Säsong 15 (2019) – Tusse Chiza

Annons

Tusse Chiza, 20, har efter vinsten i Idol gjort succé bland annat när han tävlade och vann i Melodifestivalen 2021 med låten Voices och fick representera Sverige i Eurovision song contest i Nederländerna.

Säsong 16 (2020) – Nadja Holm

Nadja Holm, 24, tog hem vinsten i Idol. 2022 har hon varit med i uppställningen av The Bodyguard och spelat rollen som Rachel Marron.

Säsong 17 (2021) – Birkir Blær

Isländska Birkir Blær gjorde succé under Idol 2021 och vann tävlingen. Birkir hade redan innan Idol släppt musik och under 2022 spelade han på musikfestivalen Lollapalooza.

Annons

Så gick det för deltagarna i Idol

Det finns även ett gäng som inte vann Idol utan föll på målsnöret, men har lyckats med sin musikkarriär ändå. Och givetvis är vi nyfikna på hur det gick för dem.

Darin Zanyar

Trots att det bara blev en andraplats för Darin Zanyar, 35, så har han sedan Idol 2004 gjort succé, fått stor internationell framgång och släppt hitlåt efter hitlåt. Han var med i Så mycket bättre 2012 och 2022.

Erik Segerstedt

Annons

Erik Segerstedt, 39, snubblade på målsnöret och kom två i Idol 2006. Efter programmet startade han, Danny Saucedo och Mattias Andréasson gruppen E.M.D som blev en stor framgång. Sedan gruppen lades ner 2011 har Erik istället fokuserat på sin solokarriär.

Amanda Jenssen

I finalen av Idol 2007 blev det till slut Marie Picasso som stod som vinnare och Amanda Jenssen, 34, fick nöja sig med en hedrande andraplats. Men trots att Amanda inte tog hem vinsten gick hennes karriär som på räls, hon turnerade, släppte musik och var med i Så mycket bättre. Efter det försvann hon ur rampljuset och flyttade till Köpenhamn, men vad det verkar som har hon fortsatt med musiken även om hon inte släppt någon ny musik på år.

Annons

Robin Bengtsson

Det blev en tredjeplats för Robin Bengtsson, 32, i Idol 2008, men det har inte stoppat honom för efter programmet har Robin gjort raketkarriär och släppt massa musik, varit med på Diggiloo-turnén, tävlat i Melodifestivalen och representerat Sverige i Eurovision song contest.

Tove Styrke

Annons

Även Tove Styrke, 29, fick nöja sig med en tredjeplast i Idol 2009. Sedan programmet har Tove gjort stor succé med internationella framgångar, bland annat har hon varit förband till den amerikanska popstjärnan Katy Perry. Hon har även fått den stora äran att medverka i Så mycket bättre.

Amanda Winberg

I Idol 2015 stod Amanda Winberg, 26, som tvåa kvar i tävlingen och efter programmet har hon släppt musik, men gör det numera under artistnamnet AMWIN.

Annons