Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kom i gång med e-böcker – allt du behöver veta

27 apr, 2022 
https://image.allas.se/image-518371?imageId=518371&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=93.96&x=0&y=0
Malin Perlheden
Kvinna sitter i soffan och läser e-bok på sin padda.
Att läsa e-böcker blir alltmer populärt! Är du sugen på att komma i gång? Här sammanfattar vi det du behöver veta och tipsar om tjänster där du kan få tillgång till läsningen – både där det är gratis och där det kostar en slant.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi människor älskar att läsa böcker och har så gjort i alla tider. Den första tryckta boken som man känner till är den kinesiska så kallade Diamantsutran från år 868. Med Gutenbergs Bibel 1455 spreds tryckta böcker som en löpeld och i dag läser åtta av tio svenskar åtminstone en bok om året enligt OECD-studien International Adult Literacy Survey.

Se också: 5 snabba med David Lagercrantz om författarskapetBrand logo
Se också: 5 snabba med David Lagercrantz om författarskapet

I dag kan vi ta del av litteratur på fler sätt än via de traditionella inbundna eller pocketböckerna, men även om digitaliseringen har påverkat är exempelvis talböckerna inget nytt; de första togs fram redan 1955 på rullband.

Annons

Ljudböcker och digitala böcker

Att lyssna på ljudböcker är superpopulärt; ungefär en tredjedel av alla svenska internetanvändare tar del av litteratur via ljudböcker och flitigast lyssnar personer under 45 år.

Att läsa böcker digitalt är ovanligare, men den digitala utlåningen ökar och coronapandemin skyndade på vår användning av e-böcker. I dag erbjuder de flesta bibliotek sina besökare att låna e-böcker, men det finns också en rad kommersiella aktörer som har många e-böcker du kan läsa till en summa varje månad.

Detta är en e-bok

En e-bok är helt enkelt en bok fast i elektroniskt format som gör det möjligt för dig att läsa på antingen dator, platta eller din telefon. Just möjligheten att enkelt bära med sig boken gör att många uppskattar formatet; slut på att släpa tunga böcker med till sommarstugan eller flygplanet.

Annons

Så fungerar e-böcker

Förutom att låna själva boken behöver du ett så kallat läsarprogram till din platta, telefon eller dator. Det är gratis att installera läsarprogrammen och till de vanligaste hör Adobe Digital Editions och appen Biblio app.

Utöver att boken är i digitalt format är det få saker som skiljer läsningen från traditionella böckerna; det mesta ser exakt likadant ut och du både läser och bläddrar på skärmen.

Om du lånar e-böcker på ditt bibliotek behöver du ett lånekort och ett lösenord precis som när du lånar fysiska böcker. Lånetiden kan variera, dubbelkolla alltid med biblioteket om du känner dig osäker så du slipper onödiga förseningsavgifter.

3 vanliga e-bokstjänster

1. Storytel

Marknadsför sig som Sveriges största digitala boktjänst med 120 000 ljud- och e-böcker.

2. Bokus Play

E-handel mest känd för för böcker där det också går att prenumerera för att få tillgång till ljud- och e-böcker.

3. BookBeat

Populär mediatjänst med ljudböcker och e-böcker.

Annons