Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Så lever Anna Holmlund i dag – sex år efter olyckan

25 maj, 2023 
Simon Nilsson Larsson
Anna Holmlund
I slutet av 2016 var skicrossstjärnan Anna Holmlund med om en allvarlig olycka i skidbacken, med hjärnskador som följd.
Sedan dess har hon kämpat med hälsan – och har ett tydligt mål.
– Jag vill kunna klara mig själv, säger hon i P4 Extra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker om Anna Holmlund som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Anna Holmlund som du kanske inte visste

Från 2009 och framåt var Anna Holmlund, 35, en av Sveriges mest lovande skidstjärnor. Hon vann hon tre SM-guld, brons i VM och 2014 tog hon OS-brons i Sotji 2014, trots att hon kämpat med svåra skador.

Men den 19 december 2016 var olyckan framme på riktigt. Under en träning i italienska Innichen kraschade hon, och fick allvarliga huvudskador. De var så pass svåra att hon sövdes ner för att minska risken för komplikationer.

Målet: “Att bli så självständig som möjligt”

Anna Holmlund låg i koma i fem månader, och när hon vaknade upp blev det början på hennes svåraste kamp i livet. I dag, sex år senare, har hon gjort stora framsteg. För det mesta kan hon ta sig fram utan rullstol och talförmågan blir bättre och bättre.

Annons

Men helt framme är hon inte.

I P4 Extra – Gästen berättar Anna Holmlund om hur livet är i dag. Hon har fortfarande en personlig assistent som hjälper henne varje dag, men hon är fast besluten om att kunna stå på egna ben.

– Jag vill kunna klara mig själv, det är målet. Att bli så självständig som möjligt, säger hon.

Anna Holmlund simmar tre kilometer långt lopp

Anna Holmlund har fortsatt med träningen. Hon cyklar och simmar mycket, och i sommar ska hon ställa upp i Vansbrosimningen, ett 3000 meter långt lopp.

– Det är så skönt att simma, för då spelar det inte så stor roll att jag har min hjärnskada. Jag vet att jag kan simma ändå. Det enda jag behöver hjälp med är att ta på mig cyklopet och simfötterna. Sen behöver jag ingen mer hjälp, säger hon.

– Då är jag typ som den ”gamla Anna”, säger hon i P4 Extra.

Holmlund har simmat mycket även innan olyckan, men nu har hon behövt byta teknik.

– Jag crawlar med vänster hand, och den andra bara hänger där. I början när jag fortfarande lärde mig så simmade jag bara runt, runt, runt. Bara åt höger. Men nu kan jag använda benen lite så nu simmar jag rakt fram, säger hon och berättar att en assistent kommer att vara med under loppet för säkerhets skull.

Foto: TT

Annons