Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Så mycket bättre 2021: Peter Jöback och Maxida Märak klara för programmet

28 apr, 2021 
Minna Wallén-Widung
Peter Jöback och Maxida Märak som båda är klara för Så mycket bättre 2021.
De två första artisterna i årets upplaga av Så mycket bättre har avslöjats. Det är Peter Jöback och Maxida Märak som är först ut att presenteras.
– Samtalen är det jag mest ser fram emot, säger Peter Jöback i Nyhetsmorgon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så mycket bättre är tillbaka med en ny säsong hösten 2021. Programmet spelas som vanligt in på Gotland i sommar och nu har de två första artisterna avslöjats. Peter Jöback och Maxida Märak gästade Nyhetsmorgon under onsdagen och berättade om sina känslor inför programmet.

– Jag tycker att det är ett av de bästa musikprogram vi har i Sverige. Det är superhärligt att få vara med, säger Maxida Märak.

Peter Jöback klar för Så mycket bättre

Peter Jöback avslöjar att han ”alltid” har velat vara med i programmet. Faktum är att han fick frågan redan inför den första säsongen, men att det då rörde ihop sig med datumen och att han blev tvungen att tacka nej. Men nu känner han sig desto mer taggad.

– Det känns ganska passande – jag fyller 50 i år, har 40 år i branschen och massor av historier. Och det ska bli en ära att få träffa och samarbeta och tolka andra artisters låtar, säger han i programmet.

Se också: Det här är Masked singer

Det här är Masked SingerBrand logo
Det här är Masked Singer

Maxida Märak om sina förväntningar inför programmet

Varken Maxida Märak eller Peter Jöback tvekade en sekund när de fick frågan om att medverka. När programledaren för Nyhetsmorgon, Soraya Lavasani, undrar vad Maxida Märak ser mest fram emot att själv bli tolkad svarar hon så här:

Annons

– Jag hoppas verkligen att de ska läsa texterna. För jag skriver ju allting själv och varje låt har verkligen en stark bakgrundshistoria, så för mig kommer det att bli otroligt att få höra vad någon annan läser ut ur det och hur de kan tolka något som redan är gjort.

Hon säger samtidigt att det är en stor uppgift att ta sig an någon annans låt och göra den till sin.

– De artister som är där och de låtarna är ju otroliga verk redan och älskade av så många. Så det är verkligen som att få en bebis som man måste ta hand om så otroligt väl. Man måste ju göra det ”så mycket bättre”, faktiskt.

13 artister i Så mycket bättre 2021

I Nyhetsmorgon avslöjas också att det i år är totalt 13 artister som ska medverka i programmet. Vilka de övriga elva är, kommer att avslöjas efterhand på klassiskt TV4-manér. Peter Jöback säger att han ser mest fram emot att få träffa de andra.

– Samtalen är det jag mest ser fram emot. Vi kommer från olika genres, vi är i olika åldrar men delar erfarenheter från branschen och ens resa inom musiken.

Annons

Det här är Peter Jöback

Peter Jöback föddes den 4 juni 1971 i Stockholm. Hans stora intresse har alltid varit musik och som barn gick han i Adolf Fredriks musikskola och senare Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

Peter Jöback, som är aktuell som en av artisterna i Så mycket bättre 2021.
Peter Jöback.

I slutet av 80-talet och början av 90-talet började Peter Jöback uppträda på allt större scener – år 1990 tävlade han till exempel i Melodifestivalen. Men det stora genombrottet kom 1995, när han gjorde rollen som Robert i musikalen Kristina från Duvemåla. Studioinspelningen av Guldet blev till sand låg inte mindre än 110 veckor på Svensktoppen. Efter det har han medverkat i mängder av musikaler, bland annat spelade han fantomen i Fantomen på operan i London och på Broadway.

Annons

Peter Jöback har genom åren släppt flera skivor och singlar som popartist. 2002 kom albumet Jag kommer hem igen till jul, som i dag anses vara en riktig julklassiker. Under en period bodde Peter Jöback i New York och han har även släppt ett album på franska.

I Stjärnorna på slottet har Peter Jöback berättat om de sexuella övergrepp han utsattes för som barn.

Peter Jöback är sedan 2010 gift med Oscar Nilsson, egenföretagare med inriktning på träning och samtalsterapi.

Det här är Maxida Märak

Maxida Märak är född den 17 september 1988 i Stockholm, men växte upp i Jokkmokk.

Maxida Märak, som är aktuell som an av artisterna i Så mycket bättre 2021.
Maxida Märak.

Maxida började tidigt spela teater, och turnerade bland annat med Sameteatern. Men efterhand insåg hon att det var musiken hon skulle satsa på. Hon har genom åren gjort sig känd som både sångerska, rappare och människorättsaktivist som kämpar för samernas rättigheter. Kring det kretsar också många av hennes låttexter.

2015 visade SVT dokumentärserien Sápmi Sisters, där ett filmteam följt Maxida och hennes syskon Timimie Märak.

Maxida Märak har också varit sommarvärd i P1, medverkat i Jills veranda och uppträtt som mellanakt i Melodifestivalen. Hon har släppt två fullängdsalbum och 2021 kom singeln Jåhkåmåhkke.

Annons